9.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Ιανουάριος 2025 | 6:53

Η Κίνα είναι πρόθυμη για σοβαρή προσπάθεια για ειρηνική «επανένωση» με την Ταϊβάν

Η Κίνα είναι πρόθυμη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αγωνιστεί για μια ειρηνική «επανένωση» με την Ταϊβάν, δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης την Τετάρτη, μετά από εβδομάδες στρατιωτικών ελιγμών και πολεμικών παιχνιδιών από το Πεκίνο κοντά στο νησί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κίνα διεκδικεί τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Η Κίνα διεξάγει ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν από τις αρχές του περασμένου μήνα, μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης πυραύλων σε ύδατα κοντά στο νησί.

Ο Ma Xiaoguang, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας, είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ενόψει του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος που πραγματοποιείται τον επόμενο μήνα ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνικής «επανένωσης».

«Η μητέρα-πατρίδα πρέπει να επανενωθεί και αναπόφευκτα θα επανενωθεί», είπε ο Μα. Η αποφασιστικότητα της Κίνας να διαφυλάξει το έδαφός της είναι ακλόνητη, πρόσθεσε.

Η Κίνα έχει προτείνει ένα μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» για την Ταϊβάν, παρόμοια με τη φόρμουλα με την οποία η πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Ο Μα είπε ότι η Ταϊβάν θα μπορούσε να έχει ένα «κοινωνικό σύστημα διαφορετικό από την ηπειρωτική χώρα» που να διασφαλίζει τον σεβασμό του τρόπου ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά «υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων».

Όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα της Ταϊβάν έχουν απορρίψει αυτήν την πρόταση και δεν έχει σχεδόν καμία δημόσια υποστήριξη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ειδικά αφού το Πεκίνο επέβαλε νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ το 2020, αφού η πόλη συγκλονίστηκε από διαμαρτυρίες κατά της Κίνας.

Η Κίνα επίσης ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της και το 2005 ψήφισε νόμο που δίνει στη χώρα τη νομική βάση για στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν εάν αποσχιστεί ή φαίνεται ότι πρόκειται να το κάνει.

Η Κίνα αρνήθηκε να μιλήσει με την Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά της το 2016, πιστεύοντας ότι είναι υπέρ της αυτονομίας. Έχει προσφερθεί επανειλημμένα να μιλήσει στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού.

Αλλά ο προκάτοχος της Τσάι, Μα Γινγκ-τζέου, είχε μια εμβληματική συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη Σιγκαπούρη το 2015.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν λέει ότι καθώς το νησί δεν κυβερνήθηκε ποτέ από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, οι αξιώσεις κυριαρχίας της είναι άκυρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!