Την ακλόνητη στήριξη της Βρετανίας και των συμμάχων της στην Ουκρανία στη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, σημειώνει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.
«Δεν υπάρχει απώλεια δυναμικής από το ΗΒ και τους συμμάχους του το 2023», αναφέρεται σε tweet του Υπουργείου.
Στη σημερινή ανάλυση με βάση πληροφορίες ασφαλείας, το Υπουργείο κάνει μία σύντομη ανασκόπηση και μία εκτίμηση για την τρέχουσα ρωσική στρατηγική.
Σημειώνεται λοιπόν ότι από το 2014 ο στρατηγικός στόχος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν να ελέγξει τη γείτονα χώρα, αρχικά με υπονόμευση, με υποδαύλιση ενός ακήρυχτου πολέμου στο Ντονμπάς και με προσάρτηση της Κριμαίας.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή σήμανε μια νέα προσέγγιση, αναφέρει η επίσημη βρετανική ανάλυση, με στόχο την κατάληψη όλης της Ουκρανίας και την ανατροπή της κυβέρνησης.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2022, όμως, η Μόσχα είχε συνειδητοποιήσει ότι είχε αποτύχει και έτσι στράφηκε στην επέκταση και επισημοποίηση της κυριαρχίας της στο Ντονμπάς και στον ουκρανικό νότο. Σε αυτό έχει κάνει «αργή και εξαιρετικά κοστοβόρα πρόοδο».
Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία «πιθανότατα άλλαξε την προσέγγισή της ξανά». Πλέον πιστεύεται ότι επικεντρώνεται κυρίως στην εξασθένηση του ουκρανικού στρατού αντί στην κατάληψη εδαφών.
«Η ρωσική ηγεσία πιθανότατα ακολουθεί μία μακροπρόθεσμη επιχείρηση πιστεύοντας ότι τα πλεονεκτήματα της Ρωσίας σε πληθυσμό και πόρους εν τέλει θα εξουθενώσουν την Ουκρανία», καταλήγει η ανάλυση από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.
Ως προς την έκβαση του πολέμου, η εφημερίδα Times παραθέτει έξι πιθανά σενάρια: μία ειρηνευτική συμφωνία που πάντως φαντάζει «ηράκλειος άθλος», έναν συνεχιζόμενο πόλεμο φθοράς, όπως επισημαίνει και η ανάλυση του Υπουργείου, μία κατάπαυση πυρός που θα «πάγωνε» τη σύρραξη, μια ρωσική υποχώρηση και ουκρανική νίκη, μία ουκρανική κατάρρευση και ρωσική νίκη ή έναν πυρηνικό πόλεμο ή πυρηνική κινητοποίηση της Ρωσίας που θα προκαλούσε επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα στη Βρετανία μαίνεται η συζήτηση περί αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Νέα παρέμβαση υπερ της αποστολής αυτών έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο πρώην Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Ο νυν Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμένεται, σύμφωνα με τους Times, να πει σήμερα στους συμμάχους ότι η Ουκρανία χρειάζεται ένα «καθοριστικό πλεονέκτημα» στο πεδίο της μάχης.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα ανανεώσει την πρόταση για αντικατάσταση με βρετανικά Typhoon των σοβιετικής εποχής εύχρηστων MiG-29 που θα μπορούσε να στείλει άμεσα στην Ουκρανία η Πολωνία – μια κίνηση που έχει απαγορεύσει στο πρόσφατο παρελθόν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν.
Η πιο σαφής βρετανική θέση υπέρ της ενίσχυσης της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη φέρεται να υποκινείται και από τους φόβους για επικείμενη συμφωνία της Μόσχας με το Πεκίνο για παραλαβή κινεζικών όπλων.
Ο κ. Σούνακ, εξάλλου, θα ηγηθεί σήμερα της Βρετανίας στις 11 το πρωί τοπική σε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. Αργότερα θα υποδεχθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ Ουκρανούς στρατιώτες που εκπαιδεύονται επί βρετανικού εδάφους.
Το βράδυ της Τετάρτης η κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου φιλοξένησε αγρυπνία υπέρ της Ουκρανίας. Εκεί η διάσημη Βρετανίδα ηθοποιός ντέιμ Χέλεν Μίρεν απήγγειλε εμφανώς συγκινημένη ένα ουκρανικό ποίημα, ενώ ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας εξήρε τη γενναιότητα των Ουκρανών.
Σήμερα το πρωί τελείται επιμνημόσυνη δέηση στον κεντρικό ουκρανικό ναό του Λονδίνου και το απόγευμα θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων στο μνημείο του Αγίου Βολοδίμηρου στο δυτικό Λονδίνο, κοντά στην πρεσβεία της Ουκρανίας.
Από εκεί θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τη ρωσική πρεσβεία που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.
Πηγή: ΚΥΠΕ