Η σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων στις ρίζες της είναι μια διαμάχη για το ποιος και υπό ποιες συνθήκες έχει το δικαίωμα να ζει στο έδαφος μεταξύ του Ιορδάνη ποταμού και της Μεσογείου Θάλασσας. Το πού αρχίζουν τα σύνορα του ενός και πού τελειώνει η δικαιοδοσία του άλλου είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα, για το οποίο η απάντηση έχει αλλάξει αρκετές φορές με την πάροδο του χρόνου, ενώ εξαρτάται και από το… ποιον ρωτάς.
Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει τις γραμμές ανακωχής του 1949 μεταξύ του Ισραήλ και των Άραβων γειτόνων του, οι οποίες για πρώτη φορά χώρισαν την Ιερουσαλήμ σε ανατολική και δυτική και δημιούργησαν τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας ως γεωπολιτικές οντότητες. Μαζί, οι δύο τελευταίες περιοχές αναφέρονται ως «Παλαιστινιακά εδάφη», αν και οι Παλαιστίνιοι δεν είχαν ποτέ τον πλήρη έλεγχο του τρόπου διαχείρισής τους.
Η Ελλάδα, όπως και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει μία πολιτική, βιώσιμη λύση δύο κρατών, που θα συνυπάρχουν ειρηνικά. Μετά την φονική εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και τον νέο πόλεμο, που μετράει ήδη 16 ημέρες με ανηλεείς βομβαρδισμούς της Γάζας και σχέδια για χερσαία επέμβαση, το όραμα αυτό φαντάζει πολύ μακρινό.
Το Axios.com παρουσιάζει σε χάρτες πώς έχουν αλλάξει τα σύνορα Ισραήλ – παλαιστινιακών εδαφών ανά τις δεκαετίες.