7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:14

ΗΠΑ: Eνταση στην Βουλή για το Αφγανιστάν

“Καταστροφή”, “Προδοσία”, “Aνευ όρων παράδοση” στους Ταλιμπάν. Τα “πυρά” ήταν αναμενόμενα, δεδομένης της κλιμάκωσης των αλληλοκατηγοριών και του πινγκ πονγκ ευθυνών για το χαοτικό τέλος της 20ετούς αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Και χθες αυτό εκδηλώθηκε στην γεμάτη ένταση ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων που συνεδρίασε με αντικείμενο συζήτησης την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Με μια πιο σθεναρή και αυστηρή στάση από ό,τι είχε δείξει μέχρι τώρα, ο συνήθως προσηνής Yπουργός Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν αντέκρουσε τις κατηγορίες για έλλειψη προετοιμασίας που διατυπώθηκαν ακόμη και μέσα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Και αντεπιτέθηκε κατηγορώντας ως επί το πλείστον τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

“Κληρονομήσαμε μια προθεσμία, δεν κληρονομήσαμε ένα σχέδιο”, είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στην Επιτροπή. Συνέχισε λέγοντας ότι όταν ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2021, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να “τερματίσει τον πόλεμο ή να ξεκινήσει μια κλιμάκωση”.

Επισήμανε επανειλημμένα ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην Πρόεδρος είχε διαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης με τους Ταλιμπάν και είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν εξέτασε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας λόγω των απειλών από το ισλαμιστικό κίνημα να ξαναξεκινήσει τις δολοφονικές επιθέσεις κατά Αμερικανών.

“Οι Ταλιμπάν ήταν στρατιωτικά ισχυρότεροι από ποτέ” μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που είχαν πυροδοτήσει τη δυτική επέμβαση, ενώ ο αμερικανικός στρατός δεν είχε ποτέ τόσο λίγους άνδρες στην αφγανική επικράτεια”.

Η συμφωνία που σύναψαν η κυβέρνηση Τραμπ και οι Ταλιμπάν, έκανε θέσφατο την ολική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν – και επέτρεψε την απελευθέρωση 5.000 ανταρτών. Από καιρό αποφασισμένος να τερματίσει τον μακροβιότερο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία, ο Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ τήρησε τη συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ – Ταλιμπάν για ολική αποχώρηση που ξεκίνησε από τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του. Αλλά και χωρίς αυτήν τη συμφωνία, δεν θα είχε “γίνει κατ `ανάγκη σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα” ούτε “με αυτόν τον τρόπο”, υποστήριξε ο Μπλίνκεν.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

“Ο Πρόεδρος αρνήθηκε να ακούσει τους ίδιους του στρατηγούς του και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι τον είχαν προειδοποιήσει ακριβώς για το τι θα συνέβαινε κατά την αποχώρησή μας”, είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ ΜακΚολ, καταγγέλλοντας μια “οδυνηρή καταστροφή” και μια “άνευ όρων παράδοση στους Ταλιμπάν”.

Κατηγόρησε το δίδυμο Μπάιντεν-Μπλίνκεν ότι “αθέτησε την υπόσχεση” να μην αφήσει πίσω κανέναν Αμερικανό. “Κατηγορείτε τους πάντες για αυτήν την καταστροφή, εκτός από τους εαυτούς σας και τους Ταλιμπάν”, συνέχισε σε οξύτατους τόνους ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Νταν Μιούσερ.

“Παραποιήσατε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών”, φώναξε ο Μπράιαν Μάστ σε αρκετές περιπτώσεις, κραδαίνοντας τις φωτογραφίες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση στα τέλη Αυγούστου στην Καμπούλ. “Αυτό που είπατε είναι τελείως λάθος”, απάντησε ο Μπλίνκεν, ο οποίος έχασε για λίγο τη συνήθη ψυχραιμία του όταν ο βουλευτής Ρόνι Τζάκσον τον κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύτηκε τους θανάτους αυτών των πεζοναυτών.

“Εχω επίγνωση”, απάντησε επίσης σε έναν βουλευτή που τον κατηγόρησε για “προδοσία”. “Κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο”, φώναξε, φανερά εκνευρισμένος. “Ο αμερικανικός λαός δεν του αρέσει να χάνει, ειδικά όχι από τους τρομοκράτες. Αλλά αυτό ακριβώς συνέβη”, δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μάικλ ΜακΚόλ.

Ο ίδιος ρώτησε γιατί δεν διατηρήθηκε ο έλεγχος της αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ και γιατί η κυβέρνηση δεν κατέληξε σε συμφωνίες παρακολούθησης και αντιτρομοκρατίας με γειτονικές χώρες. “Αυτή είναι μια απειλή εθνικής ασφάλειας καθώς η Κίνα αρχίζει να αυξάνει την παρουσία της. Από όσο γνωρίζω, αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Μπαγκράμ”, δήλωσε ο ΜακΚολ. Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ενεργά για τον εντοπισμό απειλών.

Οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους Αμερικανούς και τους Αφγανούς που διατρέχουν κίνδυνο και βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν και επιθυμούν να φύγουν, αλλά χαρακτήρισαν την αποχώρηση αναγκαία, αν και επώδυνη, μετά από δύο δεκαετίες. “Θα ήθελα να ακούσω πώς ακριβώς μοιάζει μια ομαλή αποχώρηση από έναν ασυμμάζευτο χαοτικό 20χρονο πόλεμο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκρέγκορι Μικς.

Επί της ουσίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε ότι “ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες αναλύσεις δεν προέβλεπαν την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων στην Καμπούλ πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων”. Αλλά “δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το να παραμέναμε περισσότερο χρονικό διάστημα θα είχε κάνει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας πιο ανθεκτικές ή αυτοσυντηρούμενες”. “Ωστόσο, είχαμε προετοιμαστεί για πολυάριθμα σενάρια”, τα οποία είπε ότι επέτρεψαν τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν 124.000 ανθρώπων.

Αυτό είναι το αδύναμο σημείο του Αντονι Μπλίνεκν, που κατηγορείται ότι δεν έκανε αρκετά τους μήνες πριν την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, για να απομακρύνει Αμερικανούς υπηκόους και Αφγανούς που συνεργάζονταν με τις αμερικανικές δυνάμεις. Και για αυτό, ο Υπουργός είπε ότι ξαναξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης ειδικών ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε διερμηνείς και άλλους Αφγανούς συνεργάτες των ΗΠΑ, που βρίσκονταν “σε αδιέξοδο” από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόκειται να καταθέσει αργότερα σήμερα Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!