Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Αιγύπτιος ομόλογος του Σαμέχ Σούκρι ηγήθηκαν του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Αιγύπτου στις 8-9 Νοεμβρίου 2021, στην Ουάσιγκτον, εκδίδοντας ακολούθως δοινή δήλωση. Οι δύο χώρες τόνισαν τη σημασία της διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη, στις 24 Δεκεμβρίου, ενώ επιβεβαίωσαν, μεταξύ άλλων, τη δέσμευσή τους για διμερή αμυντική συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, περιλαμβανομένου του τομέα της αντιτρομοκρατίας και της ασφάλειας των συνόρων.
Όπως αναφέρεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιβεβαίωσαν τη σταθερή τους δέσμευση για την εθνική ασφάλεια και των δύο χωρών και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής. Η Αίγυπτος επαίνεσε τον ρόλο των ΗΠΑ στην οικονομική ανάπτυξη στην Αίγυπτο και την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και την κοινή συνεργασία για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την ηγεσία της Αιγύπτου στη μεσολάβηση λύσεων σε περιφερειακές συγκρούσεις, ιδίως όσον αφορά την προώθηση της ειρήνης και τον τερματισμό της βίας στη Γάζα. Όσον αφορά το «Μεγάλο Φράγμα της Αιθιοπικής Αναγέννησης», γνωστό ως GERD, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την υποστήριξη του Προέδρου Μπάιντεν για την ασφάλεια των υδάτων της Αιγύπτου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος ζήτησαν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία αναφορικά με το GERD υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα με την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 15ης Σεπτεμβρίου 2021 και τη Συμφωνία του 2015 σχετικά με τη Διακήρυξη των Αρχών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος τόνισαν τη σημασία της διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου και υποστήριξαν το σχέδιο δράσης της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λιβύης για την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων. Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν επίσης για το Σουδάν και την επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων στη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου για θέματα της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Οι δύο πλευρές, προστίθεται, συζήτησαν επίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της καταπολέμησης του ρατσισμού, της στήριξης των γυναικών και των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Η Αίγυπτος χαιρέτισε την εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν την Εθνική Στρατηγική για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Αιγύπτου και τα εθνικά σχέδια για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι δύο αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν την κοινή δέσμευσή τους για διεύρυνση και εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, καθώς και για στενή συνεργασία σε θέματα για την κλιματική αλλαγή. Μοιράστηκαν ιδέες για την αύξηση των επενδύσεων στις αντίστοιχες οικονομίες τους, την παροχή περισσότερων ευκαιριών στους ανθρώπους και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν την υποψηφιότητα της Αιγύπτου από την Αφρικανική Ένωση να φιλοξενήσει την COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ και να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως την επερχόμενη προεδρία της COP27 στην προώθηση των στόχων για το κλίμα παγκοσμίως.
Αναφέρεται ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Αίγυπτο για την πρόοδό της στην ανάπτυξη πράσινης ενέργειας και για τις προθέσεις της να πραγματοποιήσει τους υψηλούς κλιματικούς στόχους της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν την έναρξη μιας Μικτής Οικονομικής Επιτροπής υψηλού επιπέδου, το σχηματισμό μιας κοινής ομάδας εργασίας ΗΠΑ-Αιγύπτου για το κλίμα, σχέδια για μια εμπορική αποστολή πράσινης οικονομίας και ένα νέο πρόγραμμα εμπορικής μεταρρύθμισης της USAID. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την πρόθεση να υπογράψουν Μνημόνιο μεταξύ της EXIM και του Αιγυπτιακού Υπουργείου Οικονομικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για διμερή αμυντική συνεργασία για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων, μεταξύ άλλων στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και της ασφάλειας των συνόρων και της θάλασσας. Με βάση την επιτυχή ολοκλήρωση της 32ης Επιτροπής Στρατιωτικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Αιγύπτου και την πολυεθνική άσκηση Bright Star 2021, η Αίγυπτος επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για ενεργό συμμετοχή στις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τη σημασία της πρόσφατης σύμβασης της Αιγύπτου με εθνική χρηματοδότηση ύψους 1 δις δολαρίων για την ανακαίνιση των αιγυπτιακών ελικοπτέρων Apache, υποστηρίζοντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και αυξάνοντας την ετοιμότητα της Αιγύπτου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος δεσμεύτηκαν να συζητήσουν τις βέλτιστες πρακτικές για τη μείωση της ζημίας κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν επίσης το πρόσφατο Πρόγραμμα Κρατικής Συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Εθνοφρουράς του Τέξας ως ευκαιρία για αύξηση της συνεργασίας. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν επίσης την υπογραφή Μνημονίου για ευελιξία στη διμερή υλικοτεχνική υποστήριξη.
Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της διπλωματικής και προξενικής συνεργασίας και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη δικαστική συνεργασία και τη συνεργασία επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του διεθνικού εγκλήματος ανταλλάσσοντας, κατά περίπτωση και σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα, στοιχεία και πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση και τη δίωξη αυτών των εγκλημάτων. Υπέγραψαν επίσης Μνημόνιο Συνεννόησης που αποσκοπεί στη διευκόλυνση και προώθηση της ταχείας συνεργασίας στο πλαίσιο της Συνθήκης τους για την αμοιβαία νομική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 29 Νοεμβρίου 2001.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος συμφώνησαν να συνεχίσουν να ενισχύουν την εκπαιδευτική και πολιτιστική συνεργασία, τόνισαν τη σημασία της προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για επιστημονική συνεργασία μέσω του Κοινού Ταμείου Επιστήμης και Τεχνολογίας ΗΠΑ-Αιγύπτου. Εξέφρασαν επίσης τη δέσμευσή τους να υπογράψουν παράταση του Μνημονίου τους που ενισχύει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και να ξεκινήσουν συζητήσεις για ένα σχέδιο δράσης.