18.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 15:52

ΗΠΑ: Εθνική δοκιμή συναγερμού έκτακτης ανάγκης και διάψευση θεωριών συνωμοσίας

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) διεξήγαγαν μια πανεθνική δοκιμή του συστήματος συναγερμού έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, τρομοκρατίας ή άλλων απειλών για τη δημόσια ασφάλεια. Η δοκιμή στάλθηκε σε όλα τα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, περιλαμβάνοντας τόσο ηχητικές όσο και δονητικές ειδοποιήσεις.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, γύρω στις 21:20 μ.μ. (14:20 τοπική ώρα), με χρονικό περιθώριο δοκιμών 30 λεπτών. Οι παραλήπτες έλαβαν το μήνυμα μία φορά, και αν είχε προκύψει πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης την ίδια ημέρα, η δοκιμή θα είχε αναβληθεί, με μια εφεδρική δοκιμή να έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Στα κινητά τηλέφωνα, η ειδοποίηση εμφάνιζε το μήνυμα: “ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΗ του Εθνικού Ασύρματου Συστήματος Συναγερμού Έκτακτης Ανάγκης. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια”. Εν τω μεταξύ, οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές ανακοίνωσαν πως πρόκειται μόνο για μια δοκιμή και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από το κοινό”.

Η FEMA είναι νομικά υποχρεωμένη να διεξάγει εθνικές δοκιμές του Ολοκληρωμένου Συστήματος Δημόσιας Ειδοποίησης και Προειδοποίησης (IPAWS) τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία χρόνια, με την τελευταία εθνική δοκιμή να έχει πραγματοποιηθεί το 2021.

Στον απόηχο της δοκιμής, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, ορισμένες από τις οποίες περιλάμβαναν αβάσιμους ισχυρισμούς για επιβλαβείς επιπτώσεις που σχετίζονται με τις ειδοποιήσεις. Για παράδειγμα, ισχυρισμοί ότι η ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να “ενεργοποιήσει” επιβλαβείς ασθένειες σε εμβολιασμένα άτομα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να παροτρύνουν τους άλλους να απενεργοποιήσουν τα τηλέφωνά τους. Επιπλέον, κυκλοφόρησαν αναληθείς πληροφορίες που ισχυρίζονταν ότι η δοκιμή μετέδιδε σήματα στα τηλέφωνα για να ενεργοποιήσει νανοσωματίδια όπως το οξείδιο του γραφενίου μέσα στο σώμα των ανθρώπων. Η FEMA διέψευσε αμέσως αυτές τις θεωρίες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν γνωστές επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία που να σχετίζονται με το σήμα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Τονίζοντας επίσης τη σημασία που έχει για το κοινό να βασίζεται σε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης και να ελέγχει τα γεγονότα σε κάθε ισχυρισμό σχετικά με το σύστημα συναγερμού έκτακτης ανάγκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!