Καταδικαστικές αναφορές για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Μεσόγειο και την ανάγκη απαγόρευσης πώλησης όπλων στη Τουρκία, συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ – S&D). Η έκθεση υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο κ. Μαυρίδης, ως ο διαπραγματευτής εκ μέρους της πολιτικής του ομάδας, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια ανάφερε τα εξής:
«Αυτή η Έκθεση αντικατοπτρίζει την ετήσια αξιολόγηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της εφαρμογής της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, και είναι η πρώτη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ (EU Strategic Compass).
Σε μια εποχή απειλών και επιθετικότητας, το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται από τη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας αξίες μέσω μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, λαμβάνοντας συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα προόδου, συμπεριλαμβανομένων κοινών δράσεων και δυνατοτήτων, έχοντας πάντα το Διεθνές Δίκαιο στον πυρήνα των κοινών κανόνων και μηχανισμών εφαρμογής τους. Η ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών μας στόχων.
Επιπλέον, με αυτή την έκθεση, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν, ότι δεν αποδεχόμαστε την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ούτε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας. Και αυτό ισχύει για όλους (τους παραβάτες). Γι’ αυτό, καταδικάζουμε τις επιθετικές και παράνομες ενέργειες του Ερντογάν εναντίον της ΕΕ και ειδικά εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.»
Για πρώτη φορά σε έκθεση που αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ, επιτεύχθηκε, μετά από πρωτοβουλία του Κύπριου Ευρωβουλευτή, η συμπερίληψη αναφοράς που καλεί τα κράτη-μέλη να επιβάλουν απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τουρκία. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται αναφορές υπέρ των θέσεων της Κύπρου και της Ελλάδας και καταδικάζεται η τουρκική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του τουρκολιβυκού μνημονίου, που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο. Τέλος, υπάρχει αναφορά που θέτει στο επίκεντρο των ζητημάτων ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ την Μεσόγειο, με έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια.