19.9 C
Nicosia
Κυριακή 29 Σεπτέμβριος 2024 | 6:23

ΕΣ: Ζητά χρηματοδότηση ενίσχυσης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων

Γύρω στις 2:30 το πρωί τοπική ώρα (3:30 ώρα Κύπρου) ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών να υιοθετούν σειρά συμπερασμάτων σε σχέση με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, τη διαχείριση της μετανάστευσης, θέματα οικονομίας και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, καθώς και σε σχέση με τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας και την ανταπόκριση στον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.

Η νύχτα ήταν μακρά κυρίως λόγω της συζήτησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ιδιαίτερα όσον αφορά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όπου υπήρχε διαφωνία σε σχέση με το κατά πόσο ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη για δημιουργία φυσικών εμποδίων στα εξωτερικά σύνορα, όπως φράκτες.

Στα τελικά συμπεράσματα συμφωνήθηκε να υπάρξει ενίσχυση με κονδύλια της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, χωρίς όμως να εγκρίνει άμεση χρηματοδότηση έργων όπως φράκτες και τοίχους στα σύνορα.

Σημαντική για την Κύπρο, και κάτι που είχε ζητήσει, θεωρείται η ειδική αναφορά στα συμπεράσματα με την οποία η Κομισιόν καλείται να υποβάλει πρόταση για σχέδιο δράσης και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα συμπεράσματα για τη μετανάστευση εστιάζουν επίσης στη βελτίωση της συνεργασίας όσον αφορά την επιστροφή και την επανεισδοχή σε τρίτα κράτη, αξιοποιώντας ως εργαλεία όλες τις πολιτικές της ΕΕ σε σχέση με τρίτα κράτη, όπως η διπλωματία, η ανάπτυξη, το εμπόριο και οι θεωρήσεις, δίνοντας παράλληλα ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προχωρήσουν σε σχέση με τα μέτρα κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών, μεταξύ άλλων με μέτρα για καταπολέμηση των διακινητών.

Όσον αφορά το συνολικό Νέο Πακέτο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους συννομοθέτες (Συμβούλιο και Κοινοβούλιο) να συνεχίσουν την εργασία για να υπάρξει κατάληξη σύμφωνα με τον συμφωνημένο οδικό χάρτη (μέχρι δηλαδή τις ευρωπαϊκές εκλογές).

Στην καθυστέρηση συνέβαλε και η επίσκεψη του Ουκρανού Πρόεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες, καθώς και οι πολυμερείς επαφές που είχε με τους ηγέτες των κρατών μελών ανά ομάδες, για να συζητήσει το πώς το κάθε κράτος μέλος σκοπεύει να συνεισφέρει στις αμυντικές προσπάθειες της χώρας.

Ως αποτέλεσμα και τα συμπεράσματα για την Ουκρανία, τα οποία επρόκειτο να κλείσουν το πρωί, έκλεισαν ταυτόχρονα με αυτά για όλα τα υπόλοιπα θέματα, αφού συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι προτεινόμενες αλλαγές.

Στα συμπεράσματα για την Ουκρανία ξεχωρίζει η δήλωση των ηγετών για ετοιμότητα να στηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Πρόεδρου Ζελένσκι, και η στήριξη της ΕΕ για τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Όσον αφορά τις διαδικασίες ένταξης, στα συμπεράσματα αναγνωρίζεται η σημαντική προσπάθεια, που έχει γίνει ώστε οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο, χωρίς πιο συγκεκριμένη δέσμευση. Χαιρετίζεται ακόμα η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού από τα κράτη μέλη.

Στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται έκκληση προς το Κόσοβο και τη Σερβία για την επείγουσα ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων, μετά τις πρόσφατες εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο και χαιρετίζει την πρόσφατη ευρωπαϊκή πρόταση για να τεθούν σε νέα και βιώσιμη βάση οι σχέσεις.

Ακόμα οι ηγέτες εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας, επιβεβαιώνεται η ετοιμότητα της Ένωσης να παράσχει περισσότερη βοήθεια, και χαιρετίζεται η απόφαση Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου και της Κομισιόν για διοργάνωση διάσκεψης δωρητών στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.

Τέλος όσον αφορά τα θέματα οικονομίας, οι ηγέτες αναφέρουν πως η ΕΕ θα αναλάβει δράσεις για να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της στο νέο διεθνές περιβάλλον και πως θα εξετάσει συγκεκριμένα τη στρατηγική που θα υποβάλει η Κομισιόν για το θέμα στην επόμενη σύνοδο, και η οποία κινείται στην κατεύθυνση προσαρμογών στο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων κατά τρόπο που να μην πλήττει την ενιαία αγορά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: 13 νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου την...

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα αναλάβουν ευθύνη για τον δραπέτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, ρίχνοντας πυρά σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Από τα πυρά του ΑΚΕΛ...

Ελλάδα: Επιδείνωση του καιρού Κυριακή και Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα με πολύ ενισχυμένους ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με κατά τόπους...

Κέρκυρα: Η σύζυγος ομολόγησε τον φόνο του 68χρονου

Γρήγορα εξιχνιάστηκε η δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα, μετά την ομολογία της συζύγου του ότι εκείνη του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα τα ξημερώματα με μαχαίρι...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:18 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νησιά Στροφάδες και...

Iran Air: Ακυρώνει τις πτήσεις προς Βηρυτό

Ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ειδικότερα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!