Του Μιχάλη Ψύλου
«Γάλλο Τραμπ», τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του: Ο λόγος για τον εκατομμυριούχο δημοσιογράφο και συγγραφέα, Ερίκ Ζεμούρ που θεωρείται πλέον ως πιθανός αντίπαλος του Εμμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Αν και δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως την υποψηφιότητά του, ο 63χρονος Ζεμούρ βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις,ξεπερνώντας για πρώτη φορά την 53χρονη Μαρίν Λε Πεν . Η συνταγή του Ζεμούρ για την επιτυχία; Είναι πολύ πιο ακροδεξιός από την Μαρίν Λε Πεν.
Γιος Αλγερινο-Εβραίων μεταναστών ο Ζεμούρ, σπούδασε στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού και στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος, διακρινόμενος για τις εξτρεμιστικές ,ρατσιστικές του θέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να του επιβληθεί αρκετές φορές πρόστιμο για υποκίνηση φυλετικού μίσους. Ο Ζεμούρ περιφρονεί –όπως λέει- όλους τους αδαείς, δεν θέλει να συζητιέται η ομοφυλοφιλία στα σχολεία, ούτε θα πρέπει να επιτραπεί έστω και σε έναν πρόσφυγα να εισέλθει στη Γαλλία. «Οι άνδρες είναι κυνηγοί» γράφει στα βιβλία του και δεν διστάζει να λέει δημοσίως πόσο λυπάται ,που «δεν επιτρέπεται στον οδηγό ενός λεωφορείου να βάλει …χέρι σε μια όμορφη κοπέλα, όπως παλιά» .
Ο Ζεμούρ δεν έχει ούτε πρόγραμμα ούτε κόμμα, αλλά θεωρείται ο πιο σημαντικός αμφισβητίας του προέδρου Μακρόν. Η ξαφνική άνοδός του στις δημοσκοπήσεις ,οφείλεται σίγουρα στην μακροχρόνια θητεία του ως τηλεοπτικός παρουσιαστής .Τα Μέσα Ενημέρωσης καταγράφουν επίσης υψηλά ποσοστά τηλεθέασης ,μαζί του. Η τηλεοπτική του συζήτηση με τον αριστερό υποψήφιο Ζαν Λικ Μελανσόν, ήταν η δεύτερη πιο επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή όλων των εποχών για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV. «Λέω αυτά που κανείς δεν τολμά να πει, αλλά αυτά που όλοι περίμεναν να ακούσουν», υποστηρίζει ο Ζεμούρ σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt.
Το ιδανικό του ,είναι «να αναστήσει το μεγάλο Γαλλικό έθνος, με βαριά βιομηχανία και πυρηνική ενέργεια». Ακολουθεί τα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ , που κάποτε πυροδότησε τη λαχτάρα για επιστροφή στο εξιδανικευμένο παρελθόν της Αμερικής με το περίφημο σύνθημα «Make America Great Again».
Αντίπαλον δέος η Μαρίν Λε Πεν
Μπροστά στην απειλή του Ζεμούρ, η Μαρίν Λε Πεν προσπαθεί να παίξει στο γήπεδο της …κεντροαριστεράς. Υπόσχεται στους Γάλλους ένα «σοκ αύξηση της αγοραστικής δύναμης» και κατηγορεί τον Ζεμούρ για «νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές» θέσεις». Μιλώντας την περασμένη Κυριακή στο BFM ,η Λε Πεν κατηγόρησε τα ειδησεογραφικά κανάλια ότι «προβάλουν υπερβολικά το φαινόμενο Ζεμούρ, ενώ τα προβλήματα των Γάλλων διογκώνονται». Η ακροδεξιά υποψήφια πρότεινε μάλιστα να μειωθεί στο 5,5% ο ΦΠΑ στη βενζίνη, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Δεσμεύεται ακόμη ,πώς αν εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας, θα δώσει δάνεια με μηδενικό επιτόκιο για νεαρά ζευγάρια και δωρεάν μετακίνηση με τα τρένα για φοιτητές και νέους εργαζόμενους εκτός ώρας αιχμής. «Θα κάνω άλλες προτάσεις …», διατείνεται μάλιστα η Μαρίν Λε Πεν .Μόνο που ο Ζεμούρ ξεπερνά ακόμη και τη Λε Πεν με τις λαϊκιστικές ιδέες του. Μία από τις πρώτες ανακοινώσεις του ήταν η απαγόρευση των “μη γαλλικών ονομάτων”. Κατηγορεί ακόμη τον Μακρόν ότι θέλει να «διαλύσει» τη Γαλλία μέσα στην Ευρώπη, ενώ κάποτε χαρακτήρισε τη Γερμανία ως τον «Γκάουλαϊτερ» που κυριαρχεί στην ΕΕ.
Το σίγουρο είναι ότι Ζεμούρ και Λε Πεν βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, λίγες ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Μακρόν . Φυσικά, ο Γάλλος Πρόεδρος μάλλον χαίρεται που έχει δύο ακροδεξιούς ,υποψήφιους αντιπάλους , οι οποίοι αποδυναμώνουν ο ένας τον άλλον.
Αντι-συστημική ψήφος
Η επιτυχία τους μέχρι τώρα όμως δείχνει, ότι πολλοί Γάλλοι δεν εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Τόσο ο Ζεμούρ , όσο και η Μαρίν Λε Πεν, εμφανίζονται ενάντια στο «σύστημα». Υπόσχονται ότι θα φέρουν τη Γαλλία, σε ένα εξιδανικευμένο παρελθόν, σε μια εποχή που «τα χωριά ήταν ακόμα ζωντανά και υπήρχαν ταχυδρομεία και σιδηροδρομικοί σταθμοί παντού», όπως λέει η Λε Πεν . Όταν μάλιστα οι παραδοσιακοί πολιτικοί απαντούν σε κοινωνικά προβλήματα ,όπως η φτώχεια στα προάστια του Παρισιού, με προτάσεις κατά της μετανάστευσης, οι μόνοι που επωφελούνται , είναι ο Ζεμούρ και η Λε Πεν. Σύμφωνα με τον Ορελιάν Μοντόν, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μπαθ, στη Βρετανία, «ο Ζεμούρ δεν περιμένει να γίνει πρόεδρος, αυτό που θέλει είναι να μετακινήσει τον λόγο προς την άκρα δεξιά … Θέλει να κερδίσει τη μάχη των ιδεών».
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr