Η Βρετανία δήλωσε πως η Κίνα παραβίασε την κυριότερη διμερή συνθήκη της για το Χονγκ Κονγκ επιβάλλοντας νέους κανόνες προκειμένου νανα αποκλείσει εκλεγμένους βουλευτές στην πρώην βρετανική αποικία, προειδοποιώντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο πλαίσιο της απάντησής της.
Η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ διασφαλίστηκε βάσει της συμφωνίας «μία χώρα, δύο συστήματα» που κατοχυρώθηκε στη Σινοβρετανική Κοινή Διακήρυξη του 1984 πριν από την επιστροφή της περιοχής στη διακυβέρνηση της Κίνας το 1997.
Η συμφωνία υπογράφηκε από τους τότε πρωθυπουργούς των δύο χωρών, τον Ζάο Ζιγιάνγκ και τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
«Η επιβολή από το Πεκίνο νέων κανόνων προκειμένου να αποκλείσει εκλεγμένους βουλευτές στο Χονγκ Κονγκ συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της νομικά δεσμευτικής Σινοβρετανικής Κοινής Διακήρυξης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
«Η Κίνα για άλλη μια φορά παραβίασε τις υποσχέσεις της και υπονόμευσε τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ», είπε ο Ράαμπ.
Η Βρετανία κάλεσε τον πρεσβευτή της Κϊνας Λιού Σιαομίνγκ προκειμένου να του εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της και ο αναπληρωτής του Ράαμπ, ο Νάιτζελ Άνταμς, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων πως η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε πρόσωπα για τις ενέργειες της Κίνας.
«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το ενδεχόμενο κυρώσεων βάσει του νόμου Μαγκνίτσκι», δήλωσε ο Άνταμς, ο υπουργός της Βρετανίας για την Ασία. Απαντούσε σε ερωτήσεις βουλευτών, αν η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις στην επικεφαλής του Χογκ Κονγκ Κάρι Λαμ.
Ο Άνταμς είπε πως δεν θα ήταν χρήσιμες εικασίες για ονόματα σε αυτό το στάδιο. Η πρεσβεία της Κίνας δεν ήταν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.
Μαζικές παραιτήσεις βουλευτών και αντιδράσεις από τη Δύση
Χθες, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους οι 15 εναπομείναντες βουλευτές της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση τεσσάρων συναδέλφων τους από το δημοτικό συμβούλιο.
Η κυβέρνηση του Πεκίνου πέρασε ένα ψήφισμα που επιτρέπει στις Αρχές του Χονγκ Κονγκ να απομακρύνουν πολιτικούς που θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Λίγο αργότερα, η τοπική αυτοδιοίκηση ανακοίνωσε τον αποκλεισμό τεσσάρων μελών της συνέλευσης που είχαν προηγουμένως απαγορευτεί να επανεκλεγούν, καθώς οι αρχές θεώρησαν ότι η δέσμευσή τους για πίστη στο Χονγκ Κονγκ δεν ήταν ειλικρινής.
Νωρίτερα, το κινεζικό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει ψήφισμα που επέτρεψε στην εκτελεστική εξουσία της πόλης να αποβάλει βουλευτές που θεωρήθηκε ότι υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ, συνωμοτούν με ξένες δυνάμεις ή απειλούν την εθνική ασφάλεια, χωρίς να περάσουν από δίκη.
Μέλη της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ λένε ότι προσπάθησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους απέναντι σε αυτό που πολλοί άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ θεωρούν πως αποτελεί καταστρατήγηση εκ μέρους του Πεκίνου των ελευθεριών και των θεσμικών ελέγχων και ισορροπιών, παρά την υπόσχεση για υψηλού βαθμού αυτονομία.
Η Κίνα αρνείται ότι περιστέλλει δικαιώματα και ελευθερίες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, όμως οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ και στο Πεκίνο έδρασαν γρήγορα για να καταστείλουν τη διαφωνία μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πέρυσι τον Ιούνιο και βύθισαν την πόλη στην κρίση.
Η Βρετανία θεωρεί τώρα πως η Κίνα έχει παραβιάσει την Κοινή Διακήρυξη τρεις φορές, περιλαμβανομένης και της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια που εισήγαγε φέτος.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπιστεί τον λαό του Χονγκ Κονγκ και καταγγέλλει παραβιάσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του», είπε ο Ράαμπ. «Από κοινού με τους διεθνείς μας εταίρους, θα αναμείνουμε από την Κίνα να τηρήσει τις υποσχέσεις για τις υποχρεώσεις που ελεύθερα ανέλαβε βάσει του διεθνούς δικαίου».
Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια τιμωρεί αυτό που η Κίνα θεωρεί, με έναν ευρύ ορισμό, ότι συνιστά ανατροπή, υπονόμευση, τρομοκρατία και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις, με ποινή που φθάνει έως και την ισόβια κάθειρξη.
Επικριτές του νόμου φοβούνται ότι θα συντρίψει τις ελευθερίες, περιλαμβανομένης της ελευθερίας των διαδηλώσεων, και την ανεξαρτησία της μια ανεξρτητη δικαιοσύνης. Οι υποστηρικτές του λένε ότι θα φέρει σταθερότητα έπειτα από τις περσινές, κάποιες φορές βίαιες, αντικυβερνητικές και αντικινεζικές διαδηλώσεις.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα το Πεκίνο να αποσύρει αμέσως τους νέους κανόνες για τον αποκλεισμό εκλεγμένων βουλευτών, λέγοντας πως η απόφαση επιφέρει «σοβαρό πλήγμα» στην αυτονομία της πρώην βρετανικής αποικίας.
«Η τελευταία αυθαίρετη απόφαση του Πεκίνου υπονομεύει σημαντικά περαιτέρω την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ βάσει της αρχής “μία χώρα, δύο συστήματα”», ανέφεραν σε μια δήλωση οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ.
«Αυτά τα τελευταία βήματα συνιστούν ένα περαιτέρω σοβαρό πλήγμα στον πολιτικό πλουραλισμό και στην ελευθερία της γνώμης στο Χονγκ Κονγκ», ανέφερε η Ένωση.
«Καλούμε για την άμεση απόσυρση των αποφάσεων αυτών από τις αρχές στο Πεκίνο και την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και για την άμεση επανεγκατάσταση των μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου» (του Κοινοβουλίου), αναφέρει στη δήλωσή της η ΕΕ.
ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr,ΑΜΠΕ.