7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:22

Επείγουσα συνεδρία ΣΑ ΟΗΕ για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όρισε την Τρίτη επείγουσα συνεδρίαση, καθώς η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται των προσπαθειών να σταματήσουν στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αυτονομιστές δήλωσαν ότι το Αζερμπαϊτζάν σφυροκόπησε την ορεινή περιοχή με πυροβολικό, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη την Τρίτη, μία ημέρα αφότου επετράπη η είσοδος βοήθειας μέσω της μοναδικής οδικής σύνδεσης από την Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Γαλλία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει για την κρίση, η οποία έρχεται την ώρα που οι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση. Η Αλβανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Η επιχείρηση αυτή είναι «παράνομη, αδικαιολόγητη και απαράδεκτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι θεωρούμε το Αζερμπαϊτζάν υπεύθυνο για την τύχη των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ανησυχία του κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, λέγοντας ότι «οι νέες στρατιωτικές δραστηριότητες οδηγούν σε αδιέξοδο. Πρέπει να τερματιστούν».

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρισκόταν επίσης στη Νέα Υόρκη για τις συναντήσεις, μίλησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες τόσο της Αρμενίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν.

Ο Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, τον προέτρεψε «να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να αποκλιμακώσει την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην επίθεση, η οποία έρχεται τρία χρόνια μετά από τον τελευταίο πόλεμο στον οποίο το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε πίσω ευρείες περιοχές.

Η Γαλλία επιδιώκει την ομόφωνη καταδίκη του Αζερμπαϊτζάν, ενώ παρότι αντιτίθεται σε πολλά ζητήματα, η Ρωσία συμφωνεί εν πολλοίς με τις δυτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις για ηρεμία.

Η Ρωσία μετά το 2020 απέστειλε ειρηνευτικές δυνάμεις, ωστόσο η Αρμενία είχε ήδη κατηγορήσει τη Μόσχα ότι δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, καθώς αποσπάται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στο Ερεβάν έξω από τη ρωσική πρεσβεία κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δεν εμπόδισε την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν επίσης σε επαφή με την Τουρκία, η οποία έχει πολιτιστικούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε την υποστήριξή του στην επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η βία ξέσπασε μόλις μία ημέρα αφότου ο κόσμος χαιρέτισε την παράδοση βοήθειας μέσω του διαδρόμου Λατσίν, ο οποίος ήταν μπλοκαρισμένος για μήνες.

«Είχαμε πραγματικά καλά νέα χθες», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Ήμασταν αισιόδοξοι ότι θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στα μακροπρόθεσμα ζητήματα», είπε, «οπότε αυτό το περιστατικό κατά τη διάρκεια της νύχτας κρίνεται εξωφρενικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο».

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν αμφότερες μεγάλα και ενεργά τμήματα της αρμενικής διασποράς. Η Γαλλία έχει υποστηρίξει ιδιαίτερα την Αρμενία, με το Αζερμπαϊτζάν να διαμαρτύρεται πρόσφατα μετά την προσπάθεια Γάλλων δημάρχων να υποστηρίξουν την προώθηση βοήθειας στο Καραμπάχ.

Ο Μπλίνκεν παρουσιάζεται ως ουδέτερος μεσολαβητής και έχει ηγηθεί τριών γύρων ειρηνευτικών συνομιλιών με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Στην Ουάσιγκτον, ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι ακολουθεί εκστρατεία «εθνοκάθαρσης» κατά της χριστιανικής Αρμενίας.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής δήλωσε επίσης ότι θα προτείνει νομοθεσία τις επόμενες ημέρες για την τιμωρία του Αλίγιεφ. «Πρέπει να παράσχουμε άμεση υποστήριξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να συνεργαστούμε με διεθνείς εταίρους για να ασκήσουμε πίεση στον Αλίγιεφ να σταματήσει την αδίστακτη εκστρατεία του», δήλωσε ο Μενέντεζ.

Έκκληση για δράση απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ, ο οποίος στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν «λογική». «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει παθητική», σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!