7.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 10:04

Επανειλημμένες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία συνεχίζουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει άλλη μια συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, σε μια προσπάθεια διατήρησης της πίεσης στη Ρωσία παρά τη δύναμη του βέτο που η τελευταία διαθέτει, δήλωσαν διπλωμάτες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο τη Δευτέρα συνεδρίασε για τη δυσχερή θέση των γυναικών και των παιδιών στην Ουκρανία, θα πραγματοποιήσει άλλη μια συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, σε μια προσπάθεια διατήρησης της πίεσης στη Ρωσία παρά τη δύναμη του βέτο που η τελευταία διαθέτει, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η νέα συνεδρίαση, που προτάθηκε από τη Γαλλία και το Μεξικό, θα «επικεντρωθεί στους πρόσφυγες, τους υπηκόους τρίτων χωρών και την εμπορία ανθρώπων», δήλωσε διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η συνάντηση της Δευτέρας προτάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αλβανία, με τον πρεσβευτή της δεύτερης στον ΟΗΕ, Φερίτ Χότζα, να ανακοινώνει ότι ο ίδιος και οι εταίροι του στον ΟΗΕ θα συνεχίσουν να καταγγέλλουν την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ακόμη και αν η Μόσχα, «με το βέτο της, έχει θέσει σε ομηρία αυτό το Συμβούλιο, εμποδίζοντάς το να παράσχει ασφάλεια στην Ουκρανία».

Από την έναρξη του πολέμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πραγματοποιήσει 15 συνεδριάσεις και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει ψηφίσει τρεις φορές για τον πόλεμο, καταδικάζοντας πρώτα την εισβολή στις 2 Μαρτίου, ζητώντας στη συνέχεια την προστασία των αμάχων στις 24 Μαρτίου και τέλος αναστέλλοντας τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 7 Απριλίου.

Αντί για έκτακτες συνεδριάσεις, ακόμη και μετά από ενέργειες όπως οι δολοφονίες της Παρασκευής στο Κραματόρσκ που άφησαν πίσω τους περίπου 50 νεκρούς, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που ηγούνται της πρωτοβουλίας για την Ουκρανία επέλεξαν να διεξάγουν τακτικές συνεδριάσεις για τον πόλεμο και να επανέρχονται στο θέμα της Ουκρανίας με κάθε ευκαιρία, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες.

Ορισμένοι από τους ομολόγους τους ωστόσο πιστεύουν ότι η περαιτέρω ώθηση της Ρωσία στην απομόνωση θα ήταν αντιπαραγωγική και πως οι πολλές κυρώσεις μπορεί να σκοτώσουν κάθε ελπίδα για πολυμέρεια, ενώ υποστηρίζουν ότι το Συμβούλιο πρέπει να ασκεί διπλωματία και να μην γίνει χώρος για δημόσιες σχέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!