7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:58

Ενώνουν δυνάμεις Κίνα και Γαλλία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Επικοινωνία με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία είχαν τη Δευτέρα ανώτεροι αξιωματούχοι από την Κίνα και τη Γαλλία, αναζητώντας πολιτική λύση.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο διευθυντής του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γουάνγκ Γι, και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μπον, συμφώνησαν να «δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία πολιτικής διευθέτησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίσει τι θα συνεπάγεται αυτό. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αξιωματούχων.

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε αναθέσει στον Μπον να συνεργαστεί με τον Γουάνγκ για να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Για αυτές τις κινήσεις του, δεν είναι σαφές, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg εάν ο Μακρόν έχει την στήριξη του Κιέβου και των συμμάχων τους, πολλοί από τους οποίους έχουν απορρίψει την ειρηνευτική πρόταση που είχε προτείνει το Πεκίνο εκτιμώντας ότι ευνοεί τη Ρωσία.

Πάντως οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις, εάν λάβουν χώρα, θα επηρεαστούν από πολλούς παράγοντες, όπως η ουκρανική αντεπίθεση που φαίνεται να έχει ξεκινήσει και θα κρίνει εάν το Κίεβο καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων από θέση ισχύος.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Κίνα και Γαλλία κάνουν κοινή προσπάθεια αναζήτησης λύσης στον πόλεμος. Οι προηγούμενες προσπάθειες κατέληξαν σε αποτυχία όταν ο απεσταλμένος του Πεκίνου στη χώρα αμφισβήτησε την κυριαρχία ορισμένων πρώην σοβιετικών κρατών.

Οι γαλλικές προσπάθειες να συνεργαστεί με την Κίνα για ένα ψήφισμα στην Ουκρανία τέθηκαν ξανά υπό έλεγχο τον Απρίλιο, αφού ο πρέσβης του Πεκίνου στη χώρα, Λου Σαγιέ, απέρριψε την κυριαρχία ορισμένων πρώην σοβιετικών κρατών.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την περασμένη εβδομάδα τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι έγιναν «μεγάλη υπόθεση». Σημείωσε επίσης ότι ήταν η «προσωπική του γνώμη» και τα σχόλιά του δεν «αντέβαιναν στην επίσημη εξωτερική πολιτική της Κίνας».

Πάντως αυτή η θέση φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τα σχόλιά του, ότι το Πεκίνο «σέβεται το καθεστώς των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών ως κυρίαρχων χωρών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!