Τη σκληρή γραμμή της Αγκυρας στο ζήτημα του Κυπριακού εξέφρασε για άλλη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε έντονα για διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.
«Η διεθνής κοινότητα δεν θέλει να υπάρχει εκεί ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος. Θέλουν οι εκεί Τούρκοι να ζουν ως μειονότητα των Ελληνοκυπρίων. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε πλέον. Επειδή είδαν πως δεν θα το επιτρέψουμε γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να υψώνουν τους τόνους. Aνεξάρτητα από τον θόρυβο που κάνουν, εμείς με αποφασιστικό τρόπο θα κάνουμε τα βήματά μας», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όπως και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ούτε το διεθνές δίκαιο. «Εμείς ως εγγυήτρια χώρα, και ως μητέρα πατρίδα κάνουμε το καθήκον μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” και για την Ανατολική Μεσόγειο και για τους υδρογονάνθρακες. Δεν διστάζουμε», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.
Eν τω μεταξύ, δημοσιοποιήθηκε η επιστολή την οποία κοινοποίησε η Αγκυρα στον ΟΗΕ όπου ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Σε αυτήν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου αναφέρει πως τα νησιά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Ανατολίας και έχουν σημασία για την ασφάλεια της Τουρκίας. «Για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, το νησί της Σάμου είναι στα 3 μίλια, η Λέσβος στα 10 μίλια, η Χίος στα 9 μίλια, η Κως στα 3 μίλια, η Σύμη στα 5 μίλια και το Καστελλόριζο (βρίσκεται στη Μεσόγειο) μόλις 1 μίλι από την ακτή της Ανατολίας», αναφέρει στην επιστολή του. Ο κ. Σινιρλίογλου ισχυρίζεται πως η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων «βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά». Aπό νομική άποψη, «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να τις επικαλείται για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να διατηρεί τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι προέρχονται από αυτές».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Türkiye με πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Τουρκία σχεδιάζει να παραλάβει δεύτερη παρτίδα των ρωσικών συστημάτων S-400 και πως ετοιμάζεται να συζητήσει με τη Ρωσία το ενδεχόμενο της συμπαραγωγής. Το ερώτημα που θέτουν τουρκικά ΜΜΕ είναι πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο στην Τουρκία λόγω της αγοράς του συγκεκριμένου συστήματος και δεν παραδίδουν τα μαχητικά F-35 για τα οποία η Τουρκία έχει καταβάλει το τίμημά τους.
Παράλληλα, η Τουρκία τέθηκε εκτός του προγράμματος συμπαραγωγής. Ο πρόεδρος της χώρας είχε αναφέρει πως στόχος της Αγκυρας είναι τα προβλήματα με επίκεντρο τους S-400 «να μπουν σε παρένθεση», για να εστιάσουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία σε ζητήματα της συνεργασίας.