Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνουν κοινή δήλωση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής την Τρίτη 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στην οποία περιγράφονται οι βασικές αρχές και η κατανόηση “προς μια ανανεωμένη διατλαντική εταιρική σχέση”, σύμφωνα με σχέδιο κειμένου, που κατατέθηκε σήμερα στο COREPER που περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ.
Στο κείμενο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη φιλοδοξία να “εμβολιάσουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως το τέλος του 2022” και «να ενθαρρύνουν περισσότερους δωρητές να διαθέσουν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2021».
Στο ίδιο κείμενο οι δύο πλευρές “απορρίπτουν τον αυταρχισμό σε όλες τις μορφές του σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιστεκόμενοι στις προσπάθειες των αυταρχικών καθεστώτων να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που προστατεύει την κυριαρχία τους και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, υπονομεύοντας παράλληλα τις φιλελεύθερες δημοκρατίες”.
Υπάρχει επίσης μια σύντομη αναφορά στην Τουρκία, όπου τα δύο μέρη συμφωνούν να “συνεργαστούν για βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου καλής πίστης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας”.
“Στόχος μας είναι μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία”, αναφέρουν ΗΠΑ και ΕΕ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, “οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκπροσωπούν 780 εκατομμύρια ανθρώπους, που μοιράζονται δημοκρατικές αξίες και τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση στον κόσμο”, αναγνωρίζουν “μια ευκαιρία και ευθύνη για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν και να τους κρατήσουν ασφαλείς, να συνεργαστούν στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.
“Θέσαμε τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας και της διεθνούς τάξης, που βασίζεται σε κανόνες μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με βάση το άνοιγμα, τον θεμιτό ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Μερικοί από τους κανόνες χρειάζονται επικαιροποίηση: για την προστασία της υγείας μας, του κλίματος και του πλανήτη μας και για να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία φέρνει αποτελέσματα και η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας”, συμφωνούν στο προσχέδιο ΗΠΑ και ΕΕ.
Επιπλέον, ΕΕ και ΗΠΑ δηλώνουν τα ακόλουθα:
“Εμείς, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών συναντηθήκαμε σήμερα για να ανανεώσουμε τη διατλαντική μας εταιρική σχέση, θέσαμε μια κοινή διατλαντική ατζέντα για την μετα-πανδημική εποχή και δεσμευόμαστε σε τακτικό διάλογο για να αποτιμήσουμε την πρόοδο”.
“Μαζί, σκοπεύουμε να:
(i) τερματίσουμε την πανδημία COVID-19, να προετοιμαστούμε για μελλοντικές παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία και να προωθήσουμε μια βιώσιμη παγκόσμια ανάκαμψη ·
(ii) να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να προωθήσουμε την πράσινη ανάπτυξη ·
(iii) δεσμευόματε ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και της τεχνολογικής συνεργασίας · και
(iv) στην οικοδόμηση ενός πιο δημοκρατικού, ειρηνικού και ασφαλούς κόσμου.
“Δεσμευόμαστε να τηρούμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα τους, να αναζωογονήσουμε και να μεταρρυθμίσουμε τα πολυμερή θεσμικά όργανα όπου χρειάζεται, και να συνεργαστούμε με όλους εκείνους που συμμερίζονται αυτούς τους στόχους”.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεσμεύονται επίσης να “συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διευκόλυνση COVAX και να ενθαρρύνουν περισσότερους δωρητές να διαθέσουν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2021”.
“Φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2022”, αναφέρουν.
Στο κεφάλαιο με τίτλο “οικοδόμηση ενός πιο δημοκρατικού, ειρηνικού και ασφαλούς κόσμου”, τα δύο μέρη αναφέρουν τα εξής:
“Μαζί, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν άγκυρες για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας από κοινού μέσω πολυμερών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ”.
“Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες και θα υπερασπιστούμε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, καθώς και να επεκτείνουμε τη βάση των πόρων για ανθρωπιστική δράση, αντιστεκόμενοι στις προσπάθειες των αυταρχικών καθεστώτων να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που προστατεύει το κράτος τους και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, υπονομεύοντας παράλληλα τις φιλελεύθερες δημοκρατίες”.
“Είμαστε ενωμένοι στην αρχική μας προσέγγιση έναντι της Ρωσίας και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε αποφασιστικά στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο αρνητικής συμπεριφοράς και επιβλαβών δραστηριοτήτων, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ρωσία για να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου των λεγόμενων μη φιλικών κρατών”.
“Για να συντονίσουμε τις πολιτικές και τις ενέργειές μας, θα καθιερώσουμε έναν διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-ΗΠΑ για τη Ρωσία”.
“Καταδικάζουμε τις συνεχιζόμενες ενέργειες της Ρωσίας για την υπονόμευση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και της Γεωργίας”.
“Καλούμε τη Ρωσία να διασφαλίσει τη λειτουργία ξένων διπλωματικών αποστολών στη Ρωσία με ασφαλή, ασφαλή και παραγωγικό τρόπο”.
“Προτρέπουμε τη Ρωσία να σταματήσει τη συνεχή καταστολή της κατά της κοινωνίας των πολιτών, της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Ταυτόχρονα, διατηρούμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και δυνατότητες επιλεκτικής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Δεσμευόμαστε επίσης να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της επείγουσας και κλιμακούμενης απειλής από τα εγκληματικά ransomware δίκτυα που θέτουν κινδύνους στους πολίτες και τις εταιρείες μας”.
Επιπλέον, η ΕΕ και οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι “θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των ανατολικών εταίρων της ΕΕ και θα υποστηρίξουν τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας”.
“Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την επίτευξη μακροχρόνιας ειρήνης, ανθεκτικότητας και σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο.”
“Στεκόμαστε με τον λαό της Λευκορωσίας και τα αιτήματά του για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία. Αποφασίζουμε να συγκρατήσουμε το καθεστώς του Λουκασένκο για τις εξελισσόμενες επιθέσεις του στις θεμελιώδεις ελευθερίες και για να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών μέσω της άνευ προηγουμένου και απαράδεκτης πειρατείας ενός επιβατικού αεροπλάνου της ΕΕ με σκοπό τη φίμωση των φωνών της αντιπολίτευσης. ”
“Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την κοινή μας δέσμευση στα Δυτικά Βαλκάνια, μεταξύ άλλων μέσω του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σχετικά με την ομαλοποίηση των σχέσεών τους και υποστηρίζοντας βασικές μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην ΕΕ.”
“Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Στόχος μας είναι μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία “, σημειώνουν ΕΕ και ΗΠΑ .
“Σκοπεύουμε να ενώσουμε τις προσπάθειες για μια σταθερή και ασφαλή Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και συμφωνούν για την ανάγκη Ισραηλινών και Παλαιστινίων να απολαμβάνουν ίσα μέτρα ελευθερίας, ασφάλειας, ευημερία και δημοκρατίας βάσει λύσης δύο κρατών. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τη Λιβύη στην πορεία της προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να συνεργαστούμε με κόμματα στην Υεμένη για να συμφωνήσουμε στην πρόταση του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός”, καταλήγουν οι δύο πλευρές.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ