Ενάμιση έτος μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη και παρά την εντατικοποίηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση στο Κίεβο, το φως στο τέλος του «τούνελ» στο ουκρανικό ζήτημα ακόμη δεν έχει διαφανεί. Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν τα ξένα δημοσιεύματα, η Μόσχα εξακολουθεί να διατηρεί τις απαραίτητες δυνάμεις και τα «αποθέματα» για έναν πόλεμο μακράς διάρκειας.
Την ίδια ώρα, στην Ασία, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην Ταϊβάν. Η Ταϊβάν και οι υποστηρικτές της εξακολουθούν να προειδοποιούν το Πεκίνο ότι καμία απόπειρα αλλαγής των συνόρων και των καθεστώτων στην περιοχή δεν πρόκειται να παραμείνει αναπάντητη. Ο δε, κινεζικός στρατός επιμένει ότι η Ταϊβάν αποτελεί την κόκκινη γραμμή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ρωσικός Τύπος ασχολήθηκε με το ζήτημα της ανάπτυξης των ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, «η Μόσχα δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να πραγματοποιεί βήματα παρόμοια με αυτά της Ουάσιγκτον».
Την εβδομάδα που πέρασε ο ουκρανικός Τύπος ασχολήθηκε με την αναμενόμενη εαρινή επίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της.
«Δεν βλέπουμε ρωγμές στο σύστημα Πούτιν»
«Η αμερικανο-κινεζική οικονομική σχέση αλλάζει, αλλά δεν εξαφανίζεται» είναι ο τίτλος της ανάλυσης των Jami Miscik, Peter Orszag και Theodore Bunzel που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs». Στην ανάλυση επισημάνθηκαν τα εξής: «Στις αίθουσες συνεδριάσεων και στις σουίτες των διευθυντικών στελεχών, πολλοί φοβούνται ότι μια σαρωτική και δυνητικά επώδυνη οικονομική ρήξη μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αναπόφευκτη. Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να διασκεδάσει αυτές τις ανησυχίες. Το ανακοινωθέν των ηγετών της G-7 στη σύνοδο κορυφής της Χιροσίμα στα τέλη Μαΐου υποστήριξε σταθερά μια προσέγγιση που αφορά την Κίνα και η οποία βασίζεται στην “αποδέσμευση από τον κίνδυνο, όχι στην αποσύνδεση”. Η στρατηγική της απεξάρτησης από το ρίσκο αποσκοπεί τον περιορισμό των δυνατοτήτων της Κίνας σε στρατηγικούς τομείς, τη μείωση της επιρροής του Πεκίνου στη Δύση και τη διαφοροποίηση της οικονομικής έκθεσης των επιχειρήσεων (στην Κίνα). Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν τους συγκεκριμένους στόχους και όχι το να διακόψουν τις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα: δεν έχει σημειωθεί συνολική αποσύνδεση μέχρι στιγμής. Αν και οι άμεσες επενδύσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις έχουν μειωθεί, πέρυσι το εμπόριο αγαθών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 690 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Το βρετανικό περιοδικό «Economist» στις 23 Μαΐου δημοσίευσε την είδηση με τον τίτλο «Ποιες είναι οι φιλο-ουκρανικές πολιτοφυλακές που πραγματοποιούν επιδρομές στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας;», στην οποία ξεχώρισαν τα παρακάτω: «Για τη Ρωσία, τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο. (Η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει) την παράνομη διέλευση αρμάτων μάχης από την Ουκρανία στο Μπέλγκοροντ, μια ρωσική περιοχή στα σύνορα, το θάνατο ενός τουλάχιστον συνοριοφύλακα, τα φλεγόμενα αγροτικά κτίρια, ένα κατεστραμμένο ελικόπτερο και το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην περιοχή. Ποιος ήταν υπεύθυνος για την εισβολή; Μέλη δύο πολιτοφυλακών που αντιτίθενται στον Βλαντιμίρ Πούτιν -το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών και η Λεγεώνα Ελεύθερη Ρωσία- δήλωσαν ότι “απελευθέρωσαν” αρκετά συνοριακά χωριά. Οι ομάδες φαίνεται ότι έχουν την έδρα τους στην Ουκρανία, απ’ όπου οργανώνουν τις επιθέσεις τους. Η Ρωσία λέει ότι οι πολιτοφυλακές αποτελούν μια βιτρίνα του ουκρανικού στρατού- η Ουκρανία επιμένει ότι πρόκειται για Ρώσους αντικαθεστωτικούς. Η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση. Και οι δύο πολιτοφυλακές στρατολογούν πράγματι δυσαρεστημένους Ρώσους υπηκόους. Και οι δύο συντονίζουν τις δραστηριότητές τους με την HUR, τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι ομάδες δεν έχουν καμία επίσημη σχέση με την ουκρανική κυβέρνηση. Αυτό επιτρέπει στους Ουκρανούς αξιωματούχους να αποστασιοποιούνται από τις επιχειρήσεις των πολιτοφυλακών».
«Γερμανός επικεφαλής κατασκόπων δεν βλέπει “ρωγμές” στο σύστημα Πούτιν» ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος της αγγλόφωνης υπηρεσίας της «DW» που δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου και ανέφερε τα εξής: «Οι διαφωνίες στη ρωσική κοινωνία δεν αποτελούν απειλή για την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνει ο Μπρούνο Καλ, επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών. Υποστηρίζει ότι η Μόσχα διαθέτει αρκετούς στρατιώτες και εξοπλισμό για τον πόλεμο. “Δεν βλέπουμε ρωγμές στο σύστημα Πούτιν”, δήλωσε ο Καλ στην Ομοσπονδιακή Ακαδημία Πολιτικής Ασφάλειας (BAKS). Ο Καλ υποστήριξε ότι η δημόσια κριτική για τη διαχείριση του πολέμου ισοδυναμεί με διαφωνίες ρουτίνας εντός της ρωσικής κοινωνίας και δεν αποτελεί απειλή για το καθεστώς Πούτιν. “Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ικανή να διεξάγει έναν πόλεμο μακράς διάρκειας”, δήλωσε ο Καλ (προσθέτοντας) ότι η Ρωσία διαθέτει επίσης αρκετό εξοπλισμό και πυρομαχικά. Ωστόσο, ο Καλ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ορισμένα τρωτά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης των ενόπλων δυνάμεων. Υποστήριξε ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Πούτιν μπορεί να επικρατήσει εάν η Δύση δεν υποστηρίξει την Ουκρανία με οργανωμένο τρόπο. Ο Καλ δήλωσε ότι η BND γνώριζε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου».
Σε άρθρο γνώμης που ήταν δημοσιευμένο στις 25 Μαΐου στην σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter» με τίτλο «Υποστηρίξτε την Ουκρανία, αλλά μην περικόψετε την παγκόσμια βοήθεια» αναφέρθηκαν τα εξής: «Η Σουηδία ξεχωρίζει ως μία από τις λίγες χώρες που μείωσαν τη διεθνή βοήθεια. Η κυβέρνηση δεν πρέπει διακόψει την υποστήριξη η οποία καλύπτει τα έξοδα προσφύγων, τονίζουν δέκα εκκλησιαστικοί ηγέτες (οι οποίοι μας επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα) η βοήθεια προς την Αφρική μειώθηκε κατά 8 τοις εκατό. Μειώθηκε επίσης και σε άλλες περιοχές όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες, ενώ η βοήθεια προς την Ουκρανία αυξήθηκε κατακόρυφα. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι ανάγκες της Ουκρανίας καλύφθηκαν στο 85%, ενώ μεγάλες κρίσεις όπως η Συρία και η Αιθιοπία έλαβαν κάλυψη λιγότερη του 50%. Φυσικά θα στηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας. Χαιρετίζουμε όλη την υποστήριξη που παρέχουν η Σουηδία και άλλες χώρες. Παρατηρούμε με ανησυχία όμως πως η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό μας δεν ισχύει πλέον για άτομα εκτός της κοντινής μας περιοχής. (Ωστόσο) Ο κόσμος είναι αλληλένδετος και πρέπει να δράσουμε τόσο στην κοντινή μας περιοχή όσο και παγκοσμίως. (Και όμως) Αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίζονται, οι εκκλησίες και οι οργανώσεις λαμβάνουν τώρα μειωμένη βοήθεια καθώς η Σουηδία εγκαταλείπει το 1 τοις εκατό του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος ως βοήθεια και δίνει προτεραιότητα στην Ουκρανία».
Σε άρθρο γνώμης που ήταν δημοσιευμένο στις 25 Μαΐου στην αγγλόφωνη ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» με τον τίτλο «Το Ιράν είναι η δύναμη πίσω από όλους τους εχθρούς του Ισραήλ», ο Yaron Swartz ανέφερε τα εξής: «Η αποτροπή ενός πυρηνικού Ιράν (είναι η προτεραιότητα του Ισραήλ). Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών αψιμαχιών στα νότια και βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εστίαση δεν είναι στην εξουδετέρωση των πληρεξουσίων του Ιράν, αλλά στο να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια οικονομική και τεχνολογική δύναμη, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Ως κόμβος τεχνολογίας αιχμής και ως πύλη προς την Ευρώπη και την Αμερική, κάθε υπεύθυνος ηγέτης που έχει κατά νου το μέλλον του λαού του θα επιδίωκε την ειρήνη με το Ισραήλ. Ενώ η Τεχεράνη και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ γλείφουν τις πληγές τους, το Ισραήλ και οι δυνητικοί ειρηνευτικοί εταίροι τους, μαζί με τους μακροχρόνιους εταίρους τους, θα πρέπει να δώσουν ένα τέλος στην αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και να σταματήσουν την επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Το αραβικό δίκτυο «Al Mayadeen» στις 24 Μαΐου μετέδωσε την είδηση με τίτλο «Πούτιν: Μαζί με τους συμμάχους μας, θα σχηματίσουμε έναν πιο δίκαιο πολυ-πολικό κόσμο», στην οποία ξεχώρισαν τα εξής: «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για αυξανόμενη αστάθεια στον κόσμο και για επέκταση νέων εστιών έντασης σε διάφορες περιοχές. Η προειδοποίηση του Πούτιν ήρθε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στους συμμετέχοντες στην ενδέκατη διεθνή συνάντηση των Ύπατων Εκπροσώπων για Υποθέσεις Ασφάλειας. (Ο Ρώσος Πρόεδρος) τόνισε ότι η αυξανόμενη αστάθεια στον κόσμο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «επιθυμία των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους να διατηρήσουν την ηγεμονία τους και να αγνοήσουν την κυριαρχία των άλλων. Ο Πούτιν είπε ότι είναι βέβαιος ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της θα μπορέσουν “να διαμορφώσουν έναν πιο δίκαιο πολυ-πολικό κόσμο”, σημειώνοντας ότι το μεροληπτικό μοντέλο της “ανάπτυξης και η ιδεολογία της αποκλειστικότητας θα εξαφανιστούν αμετάκλητα”. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι θα ενισχύσει τις σχέσεις με τις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής “με κάθε δυνατό τρόπο”. “Ο εχθρός διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας εδώ και 9 χρόνια”, είπε ο Πούτιν εξηγώντας ότι “η Ρωσία προσπαθεί να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο μέσω μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”».
«Το ζήτημα της Ταϊβάν πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά»
Σε κύριο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου στην αγγλόφωνη εφημερίδα της Ταϊβάν «Taipei Times» με τίτλο «Κοινή ευθύνη για την ειρήνη» ξεχώρισαν τα εξής: «Σε συνέντευξη Τύπου για την έβδομη επέτειο της προεδρίας της η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν υποσχέθηκε να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν απέναντι στον πολιτικό και στρατιωτικό εκφοβισμό της Κίνας. “Η παγκόσμια συναίνεση είναι σαφής: Το ζήτημα του Στενού της Ταϊβάν πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά- ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή. Καμία πλευρά δεν μπορεί να αλλάξει το status quo με μη ειρηνικά μέσα”, δήλωσε η Τσάι. Η Τσάι αναφέρθηκε επίσης στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο κορυφής της G7. Οι ηγέτες των μεγαλύτερων δημοκρατικών χωρών κάλεσαν για ειρηνική επίλυση των ζητημάτων που αφορούν το στενό της Ταϊβάν και επαναβεβαιώνουν “τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν ως απαραίτητη για την ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας”. Δεν είναι μόνο η G7 που έχει τονίσει τη σημασία της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν: Η ΕΕ, ο τετραμερής διάλογος για την ασφάλεια, οι μεγάλες ασιατικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδίας, καθώς και η Αυστραλία, έχουν επίσης εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του “status quo”. (Έτσι) Η ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν έχει καταστεί κορυφαίο θέμα στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας».
Η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «People’s Daily Online» στις 23 Μαΐου δημοσίευσε το κύριο άρθρο με τίτλο «Η G7 ακροβατεί στο χείλος του γκρεμού δείχνοντας με το δάχτυλο το ζήτημα της Ταϊβάν». Στο άρθρο υπογραμμίστηκαν τα παρακάτω: «Η Ομάδα των Επτά (G7) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πραγματοποίησε σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας μεταξύ 19 και 21 Μαΐου, εκδίδοντας έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού ανακοινωθέντος, που υπερθεμάτιζαν τα θέματα που σχετίζονται με την Κίνα και περιείχαν σχόλια για την κατάσταση στο στενό της Ταϊβάν. Δεν είναι η πρώτη φορά που η G7 χρησιμοποιεί θέματα που αφορούν την Κίνα για να συκοφαντήσει και να επιτεθεί στη χώρα. Πρόσφατα, η G7 αναφέρθηκε επανειλημμένα στην Κίνα και στο λεγόμενο “ζήτημα του διασταυρούμενου πορθμού”, αγνοώντας την εθνική κυριαρχία και τα συμφέροντα της Κίνας, δείχνοντας με το δάχτυλο το ζήτημα της Ταϊβάν και παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Η αρχή της μίας Κίνας είναι αυτό που στηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και τα άλλα μέλη της G7 πρέπει να σταματήσουν τις προκλήσεις για το ζήτημα της Ταϊβάν και να υποστηρίζουν τις δυνάμεις “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”».
Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος
Η ρωσική εφημερίδα «Izvestia» στις 25 Μαΐου δημοσίευσε την είδηση με τίτλο «Ο Λουκασένκο ευχαριστεί τον Πούτιν για την απόφαση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία». Στο δημοσίευμα αναφέρθηκαν τα εξής: «Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για την απόφασή του να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Δημοκρατίας. Την προηγούμενη ημέρα ο πρόεδρος του Καζακστάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια του δεύτερου Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ ανέφερε ότι η ένωση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είναι τόσο κοντά που ακόμη και τα πυρηνικά τους όπλα είναι “κοινά”. Στο σημείο αυτό, οι κάμερες έδειξαν τον Λουκασένκο και τον Πούτιν να σφίγγουν τα χέρια. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Γκαλούζιν δήλωσε ότι η ανάπτυξη από τη Ρωσία των τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας συμμορφώνεται με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της. Στις 25 Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε τη μεταφορά του επιχειρησιακού-τακτικού πυραυλικού συστήματος Iskander-M στη Λευκορωσία, σημειώνοντας ότι ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων και η απόφαση για τη χρήση τους παραμένουν στη Μόσχα. (Για αυτή την εξέλιξη) ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία κάνει αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και μια δεκαετία».
Ο Stefan Korshak σε είδηση που δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου στην αγγλόφωνη ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα «Kyiv Post» υπό τον τίτλο «Οι πέντε ενδείξεις ότι η μεγάλη εαρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει ήδη ξεκινήσει» ανάφερε τα εξής: «Η Kyiv Post ανέφερε πριν από δύο εβδομάδες ότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί σχεδιαστές είχαν αρχίσει να στοχεύουν τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο οβιδοβόλα, όλμους και εκτοξευτές ρουκετών σε μια συστηματική εκστρατεία για την κατεδάφιση των ρωσικών σχηματισμών πυροβολικού σε όλο το μήκος του μετώπου των μαχών. (Την ίδια ώρα) Τόσο το ουκρανικό όσο και το στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ υπαγορεύουν ότι τα ειδικά στρατεύματα θα πρέπει να προηγούνται μιας μεγάλης επίθεσης. Κάτι που μοιάζει πολύ με αυτόν τον ορισμό των προ-επιθετικών ειδικών επιχειρήσεων συμβαίνει αυτή τη στιγμή. (Επίσης) Ο Myhailo Podolyak, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είναι ο τελευταίος που επιβεβαίωσε άμεσα ότι η αντεπίθεση του Κιέβου έχει ήδη ξεκινήσει. (Ταυτοχρόνως νέες) αποστολές όπλων, από τη Σουηδία και τη Γερμανία αντίστοιχα, θα είναι διαθέσιμες τις επόμενες εβδομάδες. (Τέλος) Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο ρωσικός στρατός αναμένει μεγάλες ουκρανικές επιθέσεις. Επίσημες ουκρανικές πηγές αλλά και στρατιωτικά κανάλια, ανέφεραν πρόσφατα ότι ρωσικά στρατεύματα και ο εξοπλισμός τους κινούνται προς πιθανές περιοχές από τις οποίες, κατά την εκτίμηση της Μόσχας, θα ξεκινήσει η ουκρανική χερσαία επίθεση – ποντάρουν στον νότιο τομέα».
Πηγή: ΚΥΠΕ