7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:04

«Διαζύγιο» Καντίροφ- Πριγκόζιν θέλει η Μόσχα

Το Κρεμλίνο είναι πιθανό να επενδύει σε ένα… καβγά μεταξύ του ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, και του ιδρυτή της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, υποστηρίζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου (ISW), στην τελευταία τους έκθεση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος πιθανόν να ανάγκασε τον Καντίροφ να αναλάβει έναν πιο δυναμικό ρόλο στον πόλεμο για να αντισταθμίσει την πιθανή κορύφωση των επιχειρήσεων της Wagner.

Παράλληλα όμως η Μόσχα, σύμφωνα με τους αναλυτές, επιθυμεί να προκληθεί ρήγμα μεταξύ των δύο ανδρών ως αντίδραση  στην απόπειρα του Πριγκόζιν να εκβιάσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της Wagner βγάζει συχνά τα εσωτερικά προβλήματα της ομάδας του στη δημόσια σφαίρα, εξαπολύει απειλές και εκφράζεται με υβριστικό τρόπο κατά των Ρώσων αξιωματούχων Άμυνας. Η συμπεριφορά του συχνά ερμηνεύεται ως ένας τρόπος επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο, για να αποσπάσει αυτό που επιθυμεί.

«Το Κρεμλίνο μπορεί επίσης να προσπαθεί να διαταράξει τη σχέση του Καντίροφ με τον Πριγκόζιν και να τονίσει εκ νέου την ομοσπονδιακή εξουσία στις δυνάμεις της Τσετσενίας. Ο Πριγκόζιν απάντησε στις 31 Μαΐου σε αναφορές για μεταφορά δυνάμεων της Τσετσενίας στην κατεχόμενη περιφέρεια του Ντονέτσκ, δηλώνοντας ότι είναι βέβαιος ότι οι δυνάμεις του Καντίροφ θα καταφέρουν να καταλάβουν ορισμένους οικισμούς στην περιοχή, αλλά τόνισε ότι ο Καντίροφ δεν είχε την αποστολή να καταλάβει ολόκληρη την περιφέρεια. Ο Πριγκόζιν σημείωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει τις νέες θέσεις των τσετσενικών μονάδων καθώς αυτές οι πληροφορίες είναι μυστικές.

Ο Καντίροφ συμμετείχε επίσης στην προσπάθεια εκβιασμού του Πριγκόζιν στις αρχές Μαΐου με στόχο να εξαναγκάσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να διαθέσει πρόσθετες στρατιωτικές προμήθειες στην Wagner στο Μπαχμούτ. Ο Καντίροφ ισχυρίστηκε στις 6 Μαΐου ότι οι δυνάμεις του θα ανακουφίσουν τις δυνάμεις της Wagner  και μάλιστα ζήτησε απευθείας από τον Πούτιν να εξουσιοδοτήσει τη μεταφορά των τσετσενικών δυνάμεων από άλλες κατευθύνσεις στο Μπαχμούτ.

Ο Πούτιν μπορεί να αντιλήφθηκε τη συμπεριφορά του Καντίροφ ως απειλή για τον έλεγχό του, δεδομένου ότι οι Καντίροφ και Πριγκόζιν είχαν πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη κοινή εκστρατεία στις αρχές Οκτωβρίου 2022 για να διευκολύνουν τις αλλαγές στρατιωτικής διοίκησης. Ο Πούτιν ή η ρωσική στρατιωτική διοίκηση μπορεί να διέταξαν τον Καντίροφ να ενισχύσει την παρουσία των μονάδων του στο πεδίο της μάχης ως αντίποινα για την απόπειρα εκβιασμού του Καντίροφ», αναφέρουν.

Στην έκθεση του ISW σημειώνεται επίσης τα εξής:

  • Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση πιθανότατα διέταξε τις δυνάμεις του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ να ξεκινήσουν επιθετικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων της ομάδας Wagner  από το Μπαχμούτ.
  • Η ισχυριζόμενη επιστροφή των δυνάμεων της Τσετσενίας σε επιθετικές επιχειρήσεις βάζει τέλος στην διάρκειας σχεδόν ενός χρόνου παύση από τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης. Μετά τη συμμετοχή τους στις μάχες για τη Μαριούπολη, το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιχάνσκ, οι τσετσενικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στα μετόπισθεν, με εξαίρεση ορισμένες επιθετικές δραστηριότητες γύρω από την Μπιλοχόριβκα, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ.
  • Παρατηρείται επίσης ότι οι δυνάμεις του Καντίροφ λειτουργούν ως αστυνομική δύναμη στα μετόπισθεν στη νότια Ουκρανία και εκτελούν τοπικές επιχειρήσεις αναγνώρισης στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.
  • Ο Καντίροφ υποστήριξε ότι 3.300 μέλη του συντάγματος «Σεζέρ-Αχμάτ» βρίσκονταν στην Τσετσενία από τις 8 Μαΐου και το ISW εκτιμά τις συντηρούσε αντί να τις στέλνει στην πρώτη γραμμή.
  • Η περιορισμένη συμμετοχή των τσετσενικών μονάδων στην πρώτη γραμμή παράλληλα με τη μεγάλη έμφαση που δίνει ο Καντίροφ στη στρατολόγηση μπορεί να υποδηλώνει ότι ο Τσετσένος ηγέτης διστάζει να δεσμεύσει τις δυνάμεις του σε επιθετικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία παρά τις υπερεθνικιστικές του τοποθετήσεις.
  • Το Κρεμλίνο ενδέχεται να προσπαθεί να επαναφέρει τις δυνάμεις του Καντίροφ ως την κύρια επιθετική δύναμη μετά την κορύφωση των επιχειρήσεων των στρατευμάτων της Wagner και την απόσυρσή τους από την πρώτη γραμμή.
  • Το ISW έχει προηγουμένως καταλήξει στην υπόθεση ότι ο Πούτιν προσπαθεί να πιέσει τον Καντίροφ να ενισχύσει τον ρόλο των Τσετσένων μαχητών στις μάχιμες επιχειρήσεις, τουλάχιστον από τις 13 Μαρτίου σε συνάντησή τους.
  • Ο Καντίροφ έχει επίσης δηλώσει ότι συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στις 20 Μαΐου στο Πιατιγκόρσκ, στο Κράι της Σταυρούπολης, περίπου την εποχή της διεκδικούμενης νίκης της Wagner στο Μπαχμούτ. Το Κρεμλίνο δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για αυτή τη συνάντηση. Πάντως ο Καντίροφ ισχυρίστηκε ότι καυχιόταν στον Πούτιν ότι υπάρχουν επτά συντάγματα της Τσετσενίας και τέσσερα τάγματα που δρουν στην Ουκρανία. Ο Καντίροφ διευκρίνισε αργότερα, στις 26 Μαΐου, ότι υπάρχουν 7.000 Τσετσένοι στην Ουκρανία.
  • Σε μια αναφορά του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για επιχειρήσεις της δύναμης «Αχμάτ» στην κατεύθυνση Μαρίνκα, μια ημέρα πριν από την ημερομηνία αποχώρησης της Wagner που είχε αρχικώς ανακοινώσει ο Πριγκόζιν, δηλαδή την 1η Ιουνίου.
  • Η αναφορά δείχνει ότι ο Πούτιν μπορεί να ανάγκασε τον Καντίροφ να αναλάβει έναν πιο δυναμικό ρόλο στον πόλεμο για να αντισταθμίσει την πιθανή κορύφωση των επιχειρήσεων της Wagner.
  • Το Κρεμλίνο μπορεί να αντιλαμβάνεται τις τσετσενικές μονάδες ως μια ανεκμετάλλευτη δύναμη επίθεσης που μπορεί να αποκαταστήσει την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει ταυτόχρονες επιθετικές προσπάθειες σε πολλαπλούς άξονες προέλασης. Εάν οι ισχυρισμοί του Καντίροφ ότι έχει 7.000 στρατιώτες στην Ουκρανία είναι σχεδόν ακριβείς, οι δυνάμεις του δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν πολλές σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις με επιτυχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!