Σε μία εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε ο ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, αναφέρθηκε στις πολιτικές του επιλογές ενόψει των πρόωρων εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, στην πιθανότητα να συγκυβερνήσει με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και σε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν την περιφερειακή και την διεθνή επικαιρότητα, συμπεριλαμβανομένης και της πορείας των διμερών σχέσεων Ισραήλ-Ρωσίας που περνούν σοβαρή κρίση το τελευταίο διάστημα.
Ο Μπένι Γκαντς, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος «Μπλε-Άσπρο», πρόκειται να κατέλθει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σε κοινό ψηφοδέλτιο με το επίσης κεντροδεξιό κόμμα «Νέα Ελπίδα» του οποίου προΐσταται ο νυν υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης, τέως στέλεχος του Λικούντ και πάλαι ποτέ εσωκομματικός αντίπαλος του Νετανιάχου, Γκιντόν Σάαρ.
Ο Γκαντς ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το Λικούντ, σε περίπτωση που ο Νετανιάχου δεν θα προΐσταται σε αυτό, διευκρινίζοντας ότι «ο ίδιος είναι ανοικτός να συνομιλήσει με όλο το κομματικό φάσμα της ισραηλινής πολιτικής πραγματικότητας».
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει και τα θρησκευτικά κόμματα των Υπερορθοδόξων Εβραίων «δεδομένου ότι εκφράζουν μία σημαντικότατη μερίδα της ισραηλινής κοινωνίας, που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί». Απέκλεισε ωστόσο οποιαδήποτε συνεργασία, σε κυβερνητικό ή ακόμα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με τον Ενιαίο Αραβικό Συνδυασμό, επειδή, όπως είπε «ο συγκεκριμένος συνασπισμός κομμάτων δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με καμία πολιτική δύναμη».
Αντιθέτως, δεν απέκλεισε να συνεργαστεί με το αραβικό ισλαμιστικό κόμμα «Ράαμ», που είχε στηρίξει κοινοβουλευτικά την απερχόμενη κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ. Ως προς το «Ράαμ» διευκρίνισε: «Εάν με ρωτάτε εάν θα επιθυμούσα να στηρίζεται η νέα κυβέρνηση στο ‘Ράαμ’ η απάντησή μου είναι Όχι. Εάν με ρωτάτε εάν θα έδινα στο ‘Ράαμ’ κάποιον ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση ή περισσότερη σταθερότητα; Τότε η απάντησή μου είναι Ναι».
Όσον αφορά στην πορεία των σχέσεων του Ισραήλ με τη Ρωσία, ο Μπένι Γκαντς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εμείς έχουμε ανάγκη τη Ρωσία και η Ρωσία μας χρειάζεται επίσης. Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο για να συμπορευτούμε». Ερωτηθείς για τη στάση του Ισραήλ ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γκαντς αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία πολέμου, διευκρινίζοντας ότι «ένας πόλεμος είναι δύσκολο πράγμα και κατά την διάρκειά του συμβαίνουν άσχημα γεγονότα». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τερματιστεί το συντομότερο».
Τέλος, ο Μπένι Γκαντς αναφέρθηκε στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και στη στάση που θα πρέπει να τηρήσει το Ισραήλ. «Το Ιράν αποτελεί ένα πρόβλημα παγκόσμιο, ένα πρόβλημα περιφερειακό και συγχρόνως μία πρόκληση για το Ισραήλ», είπε. Το Ισραήλ, πρόσθεσε, «θα πρέπει να προετοιμάζεται να δράσει αυτόνομα και παράλληλα να προσπαθήσει να αφυπνίσει την διεθνή κοινότητα και τις χώρες της περιοχής για αυτήν την πρόκληση που έχουμε ενώπιόν μας». Ο Μπένι Γκαντς κατέληξε ότι η δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι.