Η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία και το συνακόλουθο κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου. Η FAZ και για την παρακαταθήκη Κοτζιά.
«Τι σημειολογία;», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στο επιβαλλόμενο από τον μεταλλαγμένο ιό κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων:
«Εν μέσω επίπονων διαπραγματεύσεων για μια όσον το δυνατόν πιο συντεταγμένη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, οι χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης αναστέλλουν τις πτήσεις από και προς τη χώρα ή εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου. Παρότι οι λόγοι δεν σχετίζονται με το Brexit, η νυν κατάσταση τονίζει ακόμη περισσότερο πόσο κοινή είναι η μοίρα των χωρών όχι μόνο της Ευρώπης αλλά όλου του πλανήτη».
Στο στόχαστρο της Nürnberger Nachrichten o βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον:
«’Καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων’, φαίνεται να είναι το νέο σύνθημα της βρετανικής διαχείρισης του κορωνοϊού. Τον Φεβρουάριο ο Μπόρις Τζόνσον είχε υποβαθμίσει το πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι έκανε χειραψία με ασθενείς Covid-19 την ώρα που η κατάσταση στην Ιταλία ήταν ήδη καταστροφική. Τον Ιούλιο έλεγε στους Βρετανούς ότι μέχρι τα Χριστούγεννα όλα θα γίνονταν και πάλι φυσιολογικά και πως δεν θα υπήρχε νέο lockdown. Κόντρα στις προηγούμενες δεσμεύσεις του δεν έχει τώρα άλλη επιλογή από τα να κλέψει τις γιορτές των Βρετανών».
Η Mitteldeutsche Zeitung:
«Τα όσα μεταδίδουν οι επιστήμονες από τη Μεγάλη Βρετανία προκαλούν, ασφαλώς, φόβο. Το νέο στέλεχος του ιού φέρεται να είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό. Ορθώς η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε σκληρό lockdown στην πρωτεύουσα, στο Λονδίνο και σε τμήματα της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Όπως πολλές άλλες χώρες έτσι και η Γερμανία καλείται να αποφασίζει κάθε τόσο για απαγορεύσεις πτήσεων από και προς τη χώρα. Πολλά πρέπει να αποφασίζονται πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι επιβάλλει η δημοκρατία. Αυτό είναι δυσάρεστο αλλά και αναπόφευκτο».
Έπονται δύσκολοι μήνες για τη Βρετανία
Μια ματιά στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Τύπο.
Η ολλανδική De Telegraaf:
«Η επέλαση της βρετανικής εκδοχής του μεταλλαγμένου κορωνοϊού που φέρεται να είναι πολύ πιο μεταδοτικός είναι άκρως ανησυχητική. Μπορεί μέχρι στιγμής να μην υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος επιδεινώνει την εξέλιξη της νόσου ή ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Ωστόσο ο αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης προκαλεί τεράστια ανησυχία. Είναι λογικό να λαμβάνονται μέτρα προκειμένου να αποτρέπονται, ει δυνατόν, οι αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία. Το ερώτημα όμως είναι εάν θα βοηθήσουν αφού η νέα εκδοχή έχει εντοπιστεί ήδη σε Ολλανδία και σε ορισμένες ακόμη χώρες. Άγνωστο επίσης πόσο καιρό ήδη πλήττει ο μεταλλαγμένος ιός και τη Γερμανία».
Οι βρετανικοί Times:
«Στη Μεγάλη Βρετανία απαιτείται πλέον ηράκλεια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι επόμενοι μήνες και εβδομάδες. […] Ο μεταλλαγμένος ιός ανάγκασε τις περισσότερες χώρες να απαγορεύσουν όλες τις αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία, αεροπορικές, χερσαίες αλλά και ακτοπλοϊκές. Η αστυνομία βρίσκεται ήδη επί ποδός για να αποτρέψει μια μαζική έξοδο από την πρωτεύουσα και τα πέριξ της προς σχετικά πιο ασφαλείς περιοχές. Πρόκειται για δικτατορικό βήμα το οποίο μπορούν να δικαιολογήσουν μόνον ακραίες συνθήκες. Όλοι οφείλουν να δείξουν υπεύθυνη στάση. Με την ελπίδα ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης θα λάβει γρήγορη έγκριση. Αν τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι φέτος μοναχικά, ας είναι τουλάχιστον και ασφαλή».
Η επίσης βρετανική Guardian:
«[…] Για τρίτη φορά εντός μιας χρονιάς η κυβέρνηση αρνήθηκε να δει κατάματα την πραγματικότητα και να λάβει εγκαίρως μέτρα πριν να είναι πολύ αργά. Οι καθυστερήσεις αυτές όχι μόνο στοίχισαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, αλλά κλόνισαν και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στις αρχές, η οποία είναι αναγκαία για την τήρηση των μέτρων».
Η παρακαταθήκη του Νίκου Κοτζιά
Θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος φιλοξενεί η σημερινή Frankfurter Allgemeine που δημοσιεύει μικρό άρθρο με αφορμή τα γενέθλια του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
«Υπάρχει εξωτερική πολιτική που τροφοδοτείται από συγκρούσεις και εκείνη που ζει από τις λύσεις, είπε κάποτε ο Κοτζιάς. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε το 2015 να αναλάβει το υπ. Εξωτερικών, ο ίδιος είχε πει ότι δεν είναι το στοιχείο του να εκστομίζει επί τέσσερα χρόνια διπλωματικές φράσεις σε κομψά σαλόνια. Και πως θέλει να ασκεί εξωτερική πολιτική για την επίλυση συγκρούσεων. Όταν το 2019, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ -στον οποίο παρεμπιπτόντως δεν ανήκει ο Κοτζιάς- έχαναν τις εκλογές, η κυβέρνηση δεν είχε να παρουσιάσει ιδιαίτερο έργο πέρα από μεγάλες αναταράξεις και την παρ΄ ολίγον αποπομπή από την Ευρωζώνη. Με μια εξαίρεση: προς έκπληξη ακόμη και έμπειρων παρατηρητών κατέστη δυνατόν να επιλυθεί η χρόνια […] διαμάχη με τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία για το όνομα. Με τη στήριξη του Τσίπρα ο Κοτζιάς είχε ετοιμάσει ένα έξυπνο πακέτο λύσης το οποίο αποδέχθηκαν και οι δυο πλευρές το 2018. Ο Κοτζιάς επέστρεψε στο μεταξύ στον ακαδημαϊκό κόσμο από τον οποίο και προέρχεται. Τα σημερινά του 70α γενέθλια θα τα γιορτάσει όπως πάντα χωρίς αλκοόλ, αλλά γνωρίζοντας ότι συγκαταλέγεται στους λίγους έλληνες υπουργούς Εξωτερικών του πρόσφατου παρελθόντος που άφησαν πίσω τους κάτι χειροπιαστό».