9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:45

Βραζιλία: Υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας τα κυβερνητικά κτίρια-Μήνυμα Λούλα

«Ομοσπονδιακή παρέμβαση» κήρυξε ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην πρωτεύουσα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη και να αποκαταστήσουν την τάξη ύστερα από την εισβολή μπολσοναριστών στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Globonews.

Παράλληλα, ευθύνες στον Μπολσονάρου και τα κόμματα που τον στήριξαν φαίνεται πως αποδίδει ο αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας για τα σημερινά γεγονότα στη Μπραζίλια.

Ειδικότερα, ο Λούλα σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Εκμεταλλεύτηκαν τη σιωπή της Κυριακής, όταν ακόμα συγκροτούσαμε την κυβέρνηση, για να κάνουν αυτό που έκαναν. Και ξέρετε ότι υπάρχουν αρκετές ομιλίες του πρώην προέδρου που ενθαρρύνουν αυτό το ενδεχόμενο. Και αυτό είναι επίσης ευθύνη του ιδίου και των κομμάτων που τον στήριξαν».

 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας γνωστοποίησε ότι παρακολούθησε από την τηλεόραση όσα συνέβησαν στην Μπραζίλια, καθώς είχε μεταβεί στην Araraquara, προκειμένου να δείξει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις.

Αποκαλώντας τους εισβολείς φασίστες, ο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι πιστεύει πως υπήρχε έλλειψη ασφάλειας. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η δημοκρατία εγγυάται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, αλλά απαιτεί επίσης από τους ανθρώπους να σέβονται τους θεσμούς. Αυτό που έκαναν σήμερα είναι πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας. Γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθούν».

 

Στην Μπραζίλια επικράτησε χάος μετά την εισβολή των μπολσοναριστών στο Κογκρέσο. Στη ράμπα του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, όπου την περασμένη Κυριακή ο Λούλα παρέλαβε τα σύμβολα της προεδρίας του, έφιπποι αστυνομικοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. Στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών, μπολσοναριστές οπλισμένοι με ρόπαλα έριξαν έναν αστυνομικό από το άλογό του και τον χτύπησαν.

Ένα ελικόπτερο έριχνε βομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει τη στέγη του Κογκρέσου.

Μια τοπική δημοσιογραφική ένωση ανέφερε ότι πέντε δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση. Μεταξύ αυτών και ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που τον χτύπησαν και του έκλεψαν όλο το υλικό του.

Μηνύματα υποστήριξης στον Λούλα

Αρκετοί αρχηγοί κρατών, πολιτικοί και αξιωματούχοι έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον πρόεδρο της Βραζιλίας για την κατάσταση στη Μπραζίλια.

«Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Μπραζίλια Ντάγκλας Κόνεφ. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις στους θεσμούς της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας στην Μπραζίλια, που είναι επίσης επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπραζίλια κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή «μέχρι νεωτέρας».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, καταδίκασε επίσης την επίθεση.«Την απόλυτη καταδίκη μου για την επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας. Πλήρης υποστήριξη στον Πρόεδρο Λούλα, που εκλέχθηκε δημοκρατικά από εκατομμύρια Βραζιλιάνους μέσω δίκαιων και ελεύθερων εκλογών», έγραψε.

 

Ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. «Ο φασισμός αποφάσισε πραξικόπημα», σχολίασε.

Την πλήρη υποστήριξή της κυβέρνησής του στον Λούλα εξέφρασε και ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς κάνοντας λόγο για «θρασύδειλη επίθεση στη δημοκρατία».

Γάλλοι βουλευτές του κόμματος του προέδρου Μακρόν και της αριστεράς κατήγγειλαν τις «επιθέσεις της ακροδεξιάς» στη Βραζιλία, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Λούλα. «Αλληλεγγύη στον βραζιλιάνικο λαό, οι θεσμοί του οποίου δέχονται επίθεση από τους ακροδεξιούς. Ιδού που οδηγούν η συνωμοσιολογία, η απονομιμοποίηση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου και η αμφισβήτηση της καθολικής ψηφοφορίας», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Στεφάν Σεζουρνέ, ο επικεφαλής του κόμματος «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Αριστεράς», πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, κατηγόρησε την ακροδεξιά της Βραζιλίας ότι προσπαθεί «α λα Τραμπ» να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Λούλα. «Αλληλεγγύη με τη βραζιλιάνικη δημοκρατία!» έγραψε στο Twitter. «Να ποια είναι η ακροδεξιά παντού στον κόσμο. Πάντα αρνείται τη δημοκρατία! Πλήρης στήριξη στον πρόεδρο Λούλα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, με μήνυμά του στο Twitter ζήτησε να επιστρέψει η δημοκρατική ομαλότητα επισημαίνοντας: «Όλη μου η υποστήριξη στον πρόεδρο Λούλα και τα θεσμικά όργανα που έχουν εκλεγεί ελεύθερα και δημοκρατικά από τον λαό της Βραζιλίας. Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση στο Κογκρέσο της Βραζιλίας και ζητούμε την άμεση επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα».

Την σκυτάλη στα μηνύματα συμπαράστασης πήραν και Έλληνες πολιτικοί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα να γράφει: «Πλήρης αλληλεγγύη στην Λούλα και στήριξη της δημοκρατίας που απειλείται για άλλη μια φορά από τις οργανωμένες δυνάμεις της ακροδεξιάς. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αμέσως την προσπάθεια ανατροπής του εκλεγμένου προέδρου και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών στη Βραζιλία».

 

Με τη σειρά του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε: «Δύο χρόνια μετά τα σοκαριστικά γεγονότα στο Καπιτώλιο, όπου οι οπαδοί του Προέδρου Τραμπ επιχείρησαν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών, η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι εκκλήσεις τους για ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Λούλα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και αποδεικνύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει φτιάξει “σχολή”, που απειλεί ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί στο χάος. Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να γίνει από όλους αποδεκτό και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλλει η διεθνής κοινότητα».

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!