27.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 19:33

Αφγανιστάν: Έπεσε χωρίς αντίσταση και η Καμπούλ – Ομαλά η μετάβαση της εξουσίας στους Ταλιμπάν

«Το Αφγανιστάν θα έχει μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας προς μια μεταβατική κυβέρνηση». Με αυτά τα λόγια διά στόματος υπουργού Εσωτερικών, η αφγανική κυβέρνηση παραδέχεται την ήττα της από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, κατάφεραν να φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Θα έλεγε, μάλιστα, κανείς, ότι ορισμένες πόλεις στο διάβα των αφγανών ανταρτών, «έπεσαν» τόσο εύκολα και αμαχητί, που ήταν λες και οι Ταλιμπάν έκαναν τον… γύρο του θριάμβου μέχρι να φτάσουν στην Καμπούλ.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, η πόλη είναι ασφαλής, οποιοσδήποτε προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου», είπε ο Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ«Η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο».

Την ίδια στιγμή διπλωμάτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο, ενώ οι ΗΠΑ απομάκρυναν τους διπλωμάτες τους από την πρεσβεία με ελικόπτερο Σινούκ.

Δείτε σχετικό βίντεο από την άφιξη του ελικοπτέρου στην πρεσβεία των ΗΠΑ:

Η Μόσχα δεν προβλέπει την εκκένωση της πρεσβείας της στην Καμπούλ

Η Ρωσία, πάντως, δεν προβλέπει να εκκενώσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ δήλωσε πως βρίσκεται «σε απευθείας επαφή» με τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ και πρόσθεσε πως οι υπάλληλοι της πρεσβείας εξακολουθούν να εργάζονται με «ηρεμία».

Χάος στην Καμπούλ

Από το πρωί επικρατεί χάος στην αφγανική πρωτεύουσα και έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές έξω από τράπεζες όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Από χθες, μάλιστα, επικρατεί συνωστισμός στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Τεράστιες ουρές ανθρώπων που αναζητούν ένα μέρος πιο ασφαλές συνωστίζονται έξω από το μοναδικό γραφείο έκδοσης διαβατηρίων της πρωτεύουσας, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Άλλοι τρέχουν μανιωδώς γύρω από το κέντρο της Καμπούλ, μιας πόλης περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκτελώντας υποχρεώσεις της τελευταίας στιγμής πριν εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο φόβος και ο πανικός που κυριεύει την Καμπούλ είναι αισθητός καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν προς την πρωτεύουσα μετά από μια καταστροφική, πολύμηνη στρατιωτική επίθεση κατά τη διάρκεια της οποίας κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν.

kabul-aitport-0

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Oι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται από όλες τις πλευρές στην πρωτεύουσα Καμπούλ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι Ταλιμπάν διέταξαν τους μαχητές τους να απέχουν από τη βία στην Καμπούλ και να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση σε όποιον επιλέξει να φύγει, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ηγέτη των Ταλιμπάν στη Ντόχα.

Ζήτησε επίσης από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευόμενες περιοχές.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε ότι δόθηκε εντολή να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ και να μην εισέλθουν στην πόλη. Όπως τονίζουν, μέχρι να πραγματοποιηθεί η μετάβαση, η αφγανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της Καμπούλ. «Δεν θέλουμε ούτε έναν, αθώο Αφγανό πολίτη να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί καθώς αναλαμβάνουμε τα καθήκοντά μας, αλλά δεν έχουμε ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός», αναφέρει επίσης.

«Υπήρξαν κάποιοι πυροβολισμοί στην Καμπούλ. Η Καμπούλ δεν έχει δεχθεί επίθεση, οι δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας της χώρας συνεργάζονται με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της πόλης, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν.

Καπνός βγαίνει από την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, λένε αυτόπτες μάρτυρες στο Sky News.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ.  Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι αναπτύσσουν 5.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των υπηκόων τους από τη συμμαχική χώρα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια «ατελείωτη αμερικανική παρουσία εν μέσω εμφύλιων συγκρούσεων σε άλλη χώρα».

Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας έλαβε εντολή να καταστρέψει επειγόντως ευαίσθητα έγγραφα.

Μέλη «κεντρικών» ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Μετά από μια εβδομάδα γρήγορης επικράτησης, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν νωρίς την Κυριακή την ανατολική αφγανική πόλη Τζαλαλαμπάντ, αφήνοντας την Καμπούλ ως το μόνο σημαντικό αστικό κέντρο που δεν είναι στον έλεγχό τους.

Γαλλικό Πρακτορείο: Ο Μπάιντεν στέλνει 1.000 επιπλέον στρατιώτες για να βοηθήσουν την εκκένωση

Όπως επιβεβαιώθηκε νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε επιπλέον 1.000 αμερικανικά στρατεύματα για ανάπτυξη στο Αφγανιστάν.

Μέχρι τώρα έχουν σταλεί περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βοηθούν στη διασφάλιση αυτού που ο Μπάιντεν αποκάλεσε νωρίτερα «τακτική και ασφαλή απομάκρυνση» αμερικανικού και συμμαχικού προσωπικού.

Τα αμερικανικά στρατεύματα θα βοηθήσουν επίσης στην εκκένωση Αφγανών που συνεργάστηκαν με τον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου σχεδόν δύο δεκαετιών.

Η απόφαση της τελευταίας στιγμής για την επανατοποθέτηση χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν αντανακλά την κατάσταση στη χώρα καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο πολλών πόλεων του Αφγανιστάν σε λίγες μόνο ημέρες. Ο Μπάιντεν είχε ορίσει ως προθεσμία την 31η Αυγούστου για την πλήρη απόσυρση των μαχητικών δυνάμεων, πριν από την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών ο Γιάννος Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά

Ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου, η σύζυγός του και ο φίλος του επιχειρηματίας για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το δικαστήριο έκρινε...

Ποιος είναι ο νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Επικηρυγμένος για την βομβιστική επίθεση του 1983 στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Νεκρός είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ Ιμπραήμ Ακίλ μετά το ισραηλινό χτύπημα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Εκτός από τον Ακίλ, νεκρά είναι επίσης...

Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν σήμερα ένα «πλήγμα ακριβείας» σε συνοικία στη Βηρυτό, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αμέσως μετά την...

Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι το Σάββατο

Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Τμήμα Μετεωρολογίας. Όπως αναφέρεται, μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές...

Πτώση πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωζώνη – Λίγο πάνω από το 2%

Στο 2,2% μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τόσο στην Κύπρο όσο και στον μέσο όρο της ευρωζώνης τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο του...

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60

Το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου σκαρφάλωσε στο 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, λόγω του μεγαλύτερου από το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!