23.9 C
Nicosia
Κυριακή 23 Ιούνιος 2024 | 6:11

Ακραία πόλωση στο Ισραήλ μετά το «πράσινο» για την δικαστική μεταρρύθμιση

Εντείνεται η πολιτική πόλωση στο Ισραήλ μετά την χθεσινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου που αφαιρεί ακυρωτικές αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά αποφάσεων της Kυβέρνησης. Παράλληλα, αυξάνεται το χάσμα μεταξύ Kυβέρνησης και στρατιωτικού κατεστημένου, ενώ σήμερα στον κύκλο των κινητοποιήσεων συμμετέχουν για πρώτη φορά και οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, κατόπιν σχετικής απόφασης της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας, Χισταντρούτ.

Ο Iσραηλινός Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, κατηγόρησε με σημερινές του δηλώσεις τον Υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ότι εμπλέκει επικίνδυνα τον στρατό στην πολιτική αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Kυβέρνηση, ενώ παράλληλα τονίζει ότι «η χθεσινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου που αφαιρεί την ακυρωτική αρμοδιότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας επί τη βάσει της αρχής της αναλογικότητας ήταν μόνο η αρχή».

Προσθέτει ότι η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την δικαστική μεταρρύθμιση με νέα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στην Κνέσετ».

Αφορμή για τις δηλώσεις Μπεν-Γκβιρ στάθηκε σειρά κατ’ ιδίαν επαφών που πραγματοποίησαν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, συνοδεία άλλων ανώτατων αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας, με πολιτικούς αρχηγούς και βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας τους ότι εάν το κύμα άρνησης στράτευσης εφέδρων ενδυναμωθεί περαιτέρω, θα βλαφτεί το αξιόμαχο του στρατού σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης.

Μέχρι χθες πάνω από 10.000 έφεδροι στρατιώτες, επιτελικοί και πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας δήλωσαν εγγράφως στον στρατό ότι «δεν θα τηρούν από τώρα και στο εξής τα φύλλα πορείας για τις εφεδρείες, ασκήσεις συντήρησης και αεροπορικές επιδρομές, όσο η Κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης που πλήττει το δημοκρατικό πολίτευμα».

Μετά την χθεσινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου που αφαιρεί την ακυρωτική αρμοδιότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά αποφάσεων της Κυβέρνησης και της διοίκησης επί τη βάσει της αρχής της αναλογικότητας, ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχε στην χθεσινή ψηφοφορία.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν διαδήλωση χιλιάδων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου, κάνοντας χρήση για πρώτη φορά στον δυτικό τομέα της Ιερουσαλήμ ρίψης νερού με μυρωδιά αποβλήτων. Την ίδια στιγμή εικόνες χάους παρουσίαζε το κέντρο του Τελ Αβίβ με χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν αποκλείσει κεντρική λεωφόρο που συνδέει την πόλη με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της χώρας. Η αστυνομία κατάφερε να διαλύσει τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις με δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων και του ιππικού περί τις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δήλωσε ότι εντός των επομένων μηνών, με τελικό ορίζοντα τον Νοέμβριο, θα καταβάλει προσπάθειες να ανευρεθούν ευρείες συναινέσεις για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που πρόκειται να κατατεθούν εντός του κυβερνητικού πλαισίου της δικαστικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, τόνισε, ο αμφιλεγόμενος νόμος που ψηφίσθηκε χθες δεν θα μεταβληθεί.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πριν την ψηφοφορία, σημειώνονταν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ζητούν το πάγωμα της δικαστικής μεταρρύθμισης. Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος «Παράταξη Εξουσίας» Μπένι Γκαντς φερόταν να συμβιβάζεται με πάγωμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έως τον Δεκέμβριο, ενώ ο αρχηγός της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ζητούσε διακοπή 15 μηνών. Οι παρασκηνιακές διακομματικές διαβουλεύσεις απέτυχαν, παρά την δραματική παρέμβαση του Προέδρου της χώρας, Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος με δημόσια ανακοίνωσή του τόνισε ότι «το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και έκανε έκκληση στα πολιτικά κόμματα να επανέλθουν στις συνομιλίες τους προς ανεύρεση κοινών συναινέσεων υπό την αιγίδα του Προεδρικού.

Μετά την χθεσινή υπερψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα. Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ σημείωσαν πτώση, με τους δείκτες Τελ Αβίβ 135 και Τελ Αβίβ 35 να σημειώνουν μείωση 2,5% και 2,7% αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στη Λευκωσία (φωτό)

Ζημιές σε οικίες προκάλεσαν το απόγευμα του Σαββάτου οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Λακατάμιας στη Λευκωσία. Από την ένταση των ανέμων,...

Ύδρα: Συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού για τη φωτιά από τα πυροτεχνήματα

Συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς χθες το...

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα– Μάχη με τις φωτιές σε Θράκη, Εύβοια, Άνδρο και Πελοπόννησο

Μάχη με δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα δίνουν και σήμερα οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας Την τελευταία ώρα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες...

Η υπουργός Γεωργίας στις πληγείσες από πυρκαγιές κοινότητες Λευκωσίας

Τις κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας που πλήγηκαν στις 15 Ιουνίου από την πυρκαγιά επισκέπτεται η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου μαζί...

Η Γεωργία κατάφερε να πάρει βαθμό από την Τσεχία (1-1)

Τον πρώτο της βαθμό σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου απέσπασε η Εθνική ομάδα της Γεωργίας, απέναντι στην Τσεχία σε αγώνα για τη 2η...

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη από πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!