26.8 C
Nicosia
Δευτέρα 30 Σεπτέμβριος 2024 | 21:19

Αεροπορικές επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία άρχισε η Τουρκία – Στόχος οι Κούρδοι

Την έναρξη αεροπορικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία ανακοίνωσε σήμερα υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι περιοχές αυτές «χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις από Κούρδους τρομοκράτες».

«Τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από τις βάσεις τους, η αεροπορική επιχείρηση ξεκίνησε», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η οποία έρχεται μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η επιχείρηση ονομάστηκε «Γαμψό ξίφος» και διεξάγεται «με βάση τα νόμιμα δικαιώματα άμυνας όπως προβλέπονται στο Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στην πηγή της», αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαντουρκικές επιδρομές εναντίον θέσεων στη βόρεια και στη βορειοανατολική Συρία, στις επαρχίες Χαλέπι (βόρεια) και Χασάκα (βορειοανατολικά), κυρίως στην πόλη Κομπάνι, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία.

 

Οι επιθέσεις έρχονται λίγες ημέρες αφού η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση της Κωνσταντινούπολη στο PKK, με την Άγκυρα να διαμηνύει πως ήρθε η «ώρα του λογαριασμού».

Στη διάρκεια της νύκτας το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε στο Twitter: «Η ώρα του λογαριασμού έχει φτάσει! Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους… Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας».

 

Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στη Συρία και σύμφωνα με την Άγκυρα συνδέεται με το PKK.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε προχθές πως φοβόταν «πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας» στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν αυτές τις δύο περιοχές.

Τουλάχιστον 12 νεκροί

Οι επιθέσεις έρχονται λίγες ημέρες αφού η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση της Κωνσταντινούπολη στο PKK, με την Άγκυρα να διαμηνύει πως ήρθε η «ώρα του λογαριασμού».

Στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έξι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της οποίας ηγούνται οι Κούρδοι, καθώς και έξι Σύρους στρατιωτικούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το Κομπάνι, η πόλη που νίκησε το Ισλαμικό Κράτος, είναι στόχος βομβαρδισμών της αεροπορίας της τουρκικής κατοχής», ανακοίνωσε ο Φαρχάντ Σάμι, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων, συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις, και ο οποίος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση της Κωνσταντινούπολης.

«Η ώρα του λογαριασμού»

Ήρθε «η ώρα του λογαριασμού», διεμήνυσε μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ, πάνω από φωτογραφία που εικονίζει τουρκικό μαχητικό F-16 καθώς απογειώνεται για νυχτερινή επιχείρηση.

«Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε σε δεύτερη ανάρτηση, που συνόδευσε με μοντάζ από την καταστροφή στόχου από αέρος, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημα ως τώρα καμιά λεπτομέρεια για την επιχείρηση σε εξέλιξη.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν νεαρή με συριακή υπηκοότητα ότι τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη την περασμένη Κυριακή στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν αμέσως την ευθύνη στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι ο «βραχίονας» του PKK στη Συρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως «η διαταγή για την επίθεση δόθηκε στο Κομπάνι».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε προχθές Παρασκευή πως φοβόταν «πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας» στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν αυτές τις δύο περιοχές.

Η Συρία, όπου μαίνεται εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος από το 2011, έχει κατακερματιστεί εξαιτίας των επεμβάσεων διαφόρων οργανώσεων και ξένων δυνάμεων.

Μεταξύ του 2016 και του 2019, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε τρεις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικών παραστρατιωτικών και άλλων οργανώσεων.

Η Άγκυρα, στρατεύματα της οποίας είναι παρόντα σε αρκετούς τομείς της βόρειας Συρίας, όπου έχουν εγκαταστήσει βάσεις, απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον των ΣΔΔ, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση.

Η τουρκική κυβέρνηση λέει πως έχει σκοπό να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα νότια σύνορά της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πήραν και τις τελευταίες αποφάσεις οι Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου-Ελλάδας για το καλώδιο

Σε επικαιροποίηση των αποφάσεων τους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας (GSI) έτσι ώστε να περιλάβουν σε αυτές και όσα συμφώνησαν οι δύο...

Κυπριακό: Ο Γκουτέρες κάλεσε άτυπη τριμερή συζήτηση για τον Οκτώβριο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσκάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια άτυπη τριμερή συζήτηση για να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία του...

Ούλωφ Πάλμε: Η Τεχνητή Νοημοσύνη έλυσε τη δολοφονία του πιο γνωστού ηγέτη της Σουηδίας;

Για 38 χρόνια δεκάδες ήταν αυτοί που προσπάθησαν να ανακαλύψουν ποιος κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε. Τώρα, μια νέα θεωρία κάνει...

Χασέμ Σαφιεντίν: Ποιος είναι ο διάδοχος του Νασράλα – Το προφίλ του

Τον Χασέμ Σιαφεντίν όρισε νέο ηγέτη της η Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά σενάρια. Ξάδερφος του Νασράλα και με στενούς δεσμούς με την...

Δεν πρόλαβε να αναλάβει και έστειλαν ψευδή μηνύματα από τον Αρχηγό Αστυνομίας

Η Αστυνομία ενημερώνει εκ νέου τους πολίτες ότι συνεχίζεται η απάτη με παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που αποστέλλονται μαζικά και παρουσιάζουν ψευδώς την...

Η Πρόεδρος της Ελλάδας στην Κύπρο για την επέτειο της ανεξαρτησίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρίσκεται...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!