31.6 C
Nicosia
Κυριακή 30 Ιούνιος 2024 | 18:37

Έσωσε η ουκρανική κρίση το «κεφάλι» του Τζόνσον;

Το Partygate επέστρεψε, αλλά η μουσική διάθεση στο Westminster έχει αλλάξει — προς το παρόν.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία είπε ότι θα εκδώσει 20 πρόστιμα για κοινωνικές συγκεντρώσεις στην καρδιά της κυβέρνησης που παραβίασαν τους κανόνες του COVID. Είναι η πρώτη σημαντική εξέλιξη από τότε που η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει μια σειρά από πάρτι που πραγματοποιήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ και στο Γουάιτχολ κατά τη διάρκεια διαφόρων σταδίων του lockdown πανδημίας.

Ενώ η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει ασταθής, σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία, το λεγόμενο σκάνδαλο «partygate» που πολλοί παρατηρητές του Westminster προέβλεψαν ότι θα ανέτρεπε τον Βρετανό πρωθυπουργό έχει παραμεριστεί, όπως επισημαίνει το Politico.

Αρκετοί βουλευτές των Τόρις, επικριτικοί επειδή έχουν την εξουσία να εκδιώξουν τον Τζόνσον ως ηγέτη του κόμματος και μαζί του ως πρωθυπουργό, υπολόγισαν εκ νέου μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ώρα για αλλαγή ηγεσίας.

Ωστόσο, η απόφαση για την επιβολή προστίμων επαναφέρει τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα σκάνδαλο που το Νο. 10 ήθελε να ξεχάσει και εγείρει νέα ερωτήματα για το μέλλον του Τζόνσον.

Οι πληροφορίες για τις ποινές είναι περιορισμένες μέχρι στιγμής. Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να μην χρειαστεί καν να δηλώσουν ότι έχουν λάβει πρόστιμο, και η κυβέρνηση δεν αναμένεται να σχολιάσει οποιαδήποτε πειθαρχική ενέργεια.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες για κανέναν εμπλεκόμενο εκτός από τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σάιμον Κέις.

Κάποιοι προβλέπουν, ωστόσο, ότι ο πρωθυπουργός θα ξεπεράσει το σκάνδαλο, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Ένας βουλευτής των Τόρις που άσκησε κριτική στον Τζόνσον είπε ότι «υπάρχει μια αίσθηση ότι περνάμε μέσα από ένα ιστορικό γεγονός και ο πρωθυπουργός δείχνει το σωστό είδος ηγεσίας σε μια τέτοια στιγμή. Φοβάμαι ότι τα πάρτι που παραβιάζουν τους κανόνες έχουν ξεθωριάσει στη σημασία τους».

Πρόσθεσε ότι αυτό ήταν επίσης το συναίσθημα μεταξύ των μελών του κόμματος και των τοπικών αξιωματούχων – σημαντικό επειδή οι βουλευτές γενικά θα τους συμβουλεύονταν πριν ζητήσουν την αντικατάσταση του Τζόνσον.

Ο Άντριου Μπρίτζεν, ένας συντηρητικός που ακύρωσε επιστολή δυσπιστίας στον Τζόνσον, είπε στην Daily Telegraph: «Αν γινόταν ψήφος εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό αύριο, θα έπρεπε να τον ψηφίσω γιατί διαφορετικά θα αφήναμε τον Πούτιν να κάνει ό,τι θέλει».

Τα πράγματα ίσως αλλάξουν γρήγορα

Ο πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να ενίσχυσε τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα. Ένας ανώτερος συντηρητικός προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα έπρεπε να υποθέσει ότι μια πρόκληση ηγεσίας ήταν εκτός συζήτησης.

Ο Τζέιμς Τζόνσον, ιδρυτής της δημοσκόπησης JL Partners, είπε ότι η θεωρητικά καλή εικόνα για τον πρωθυπουργό δεν αντικατοπτρίζεται στο δημόσιο αίσθημα.

«Οι ομάδες εστίασης λένε το ίδιο πράγμα με συνέπεια από τον Ιανουάριο – το όνομα του πρωθυπουργού έχει αμαυρωθεί σημαντικά και οι επιπτώσεις του partygate στην επωνυμία του εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο», είπε. «Αναφέρεται έντονα κάθε φορά που ρωτάω για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό – περισσότερο από την Ουκρανία».

Η επιβεβαίωση ότι αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γουάιτχολ όντως παραβίασαν τον νόμο εγείρει επίσης την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να παραπλάνησε τη Βουλή των Κοινοτήτων όταν προηγουμένως υποστήριξε ότι δεν είχε παραβιαστεί κανένας κανόνας. Κάτι τέτοιο θεωρείται παραδοσιακά θέμα παραίτησης.

Για άλλη μια φορά, φαίνεται ότι η στρατηγική του Τζόνσον για επιβίωση θα εξαρτηθεί από το να κρατιέται σκληρά και να γλυτώνει στο… νήμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Εκλογές στη Γαλλία: Εξαιρετικά μεγάλη η προσέλευση στις κάλπες – Η υψηλότερη συμμετοχή εδώ και 40 χρόνια

Εξαιρετικά μεγάλη είναι η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι...

Νέα φωτιά στη Σταμάτα: Εκκενώνονται οικισμοί, μηνύματα του «112» (φωτό, βίντεο)

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική περιοχή στη Σταμάτα Αττικής. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η φωτιά έγινε αντιληπτή από...

Η Βουλή θα συζητήσει την πρόταση για Ταμείο Αλληλεγγύης και Στήριξης Δανειοληπτών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει τη Δευτέρα την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης...

Συνάντηση ΠτΔ-Στιούαρτ τη Δευτέρα ενόψει ενημέρωσης ΣΑ

Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο ο...

Νέα έρευνα δείχνει ότι το ναυάγιο της Κερύνειας έγινε μεταξύ 286-272 π.χ.

Χρησιμοποιώντας διάφορα στοιχεία ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ναυάγιο της Κερύνειας κατασκευάστηκε μεταξύ 345-313 π.Χ. και βυθίστηκε μεταξύ 286-272 π.Χ., αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Ρόιτερς....

Υπουργός Ενέργειας: Η Αίγυπτος σημαντικός εταίρος της Κύπρου στην περιοχή

Η Αίγυπτος αποτελεί σημαντικό εταίρο της Κύπρου στην περιοχή, είπε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, με αφορμή το Επενδυτικό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!