Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι το Τελ Αβίβ ενέκρινε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατόν». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε τη συμφωνία υπογραμμίζοντας ότι δεν θα εμποδίσει στην Αίγυπτο την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων στους αμάχους στο νότιο τμήμα της Γάζας προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την είσοδο σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αν δεν επιστραφούν οι όμηροι». Το πράσινο φως άναψε και η Αίγυπτος λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Όπως είχε γίνει γνωστό οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο Air Force One σε δημοσιογράφους ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι άναψε το πράσινο φως για τη διέλευση 20 φορτηγών γεμάτων με ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για να ενθαρρύνουν μια «επείγουσα και σθεναρή» απάντηση στην ανθρωπιστική έκκληση των Ηνωμένων Εθνών ενώ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στη στρατηγική σχέση που ενώνει ΗΠΑ και Αίγυπτο – συμφώνησαν και στην ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή αλλά και στην ανάγκη αποτροπής κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Είχε προηγηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου μιλώντας στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια όπου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της χώρας, του Ισραήλ και άλλων διεθνών παραγόντων για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα. Ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα επιτραπεί σε ξένους υπηκόους να φύγουν από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ήταν πιο προσεκτικός τονίζοντας πως ναι «εφόσον το πέρασμα λειτουργεί κανονικά και αποκατασταθούν οι ζημιές» που υπέστη μετά από τέσσερις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
O συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN τόνισε ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα πρέπει να είναι συστηματική και ασφαλής ώστε έως και 100 φορτηγά να περνούν ημερησίως. Ωστόσο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει «καμία ενημέρωση για το εάν και πότε» το συνοριακό πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει.
Η διέλευση της Ράφα βρίσκεται στα νότια σύνορα της υπό ασφυκτικής πολιορκίας Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο εκεί όπου εκατοντάδες τόνοι βοήθειας από διάφορες χώρες «περιμένουν» στην έρημο του Σινά για να περάσουν. Αυτή τη στιγμή, η Ράφα – που ελέγχεται από τις αιγυπτιακές Αρχές – αποτελεί το μοναδικό πέρασμα αφού το Ισραήλ έχει κλείσει όλα τα άλλα επιβάλλοντας αυστηρό αποκλεισμό.
Μπορεί ο πρόεδρος Μπάιντεν να κατάφερε να διαπραγματευτεί τη διέλευση ώστε να περάσει η πολύτιμη για τους αμάχους βοήθεια, η επίσκεψή του όμως στο Ισραήλ θα τον κρατάει δεμένο με την εξέλιξη της ισραηλινής επιχείρησης στην περιοχή. Άλλωστε τη στιγμή που ο απολογισμός από τη σφαγή στο βομβαρδισμένο νοσοκομείο της Γάζας Αλ-Αχλί έχει φτάσει σε τουλάχιστον 471 νεκρούς, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο Ισραήλ προτρέποντάς το να μην παρασυρθεί από την οργή και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι πύραυλος «από τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα» χτύπησε το νοσοκομείο.
Αυτή τη στιγμή σε δεκάδες πόλεις στον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο επικρατεί αναβρασμός με διαδηλωτές να κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι ανάβει στο Ισραήλ το πράσινο φως για τη χερσαία του επιχείρηση και μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονται είναι «Θάνατος στην Αμερική». Ακόμη και στο Μπαχρέιν που είναι στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα από τα δύο αραβικά κράτη που έχουν καταδικάσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Το δεύτερο ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.