Παρά τις ξεκάθαρες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα, ανάφερε σε παρέμβασή της η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας η οποία συμμετείχε χθες σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, στη Βιέννη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στην παρέμβασή της, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τα κράτη που συνέδραμαν την Κύπρο στην κατάσβεσή τους.
Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο Κυπριακό, η κ. Χαραλαμπίδου στηλίτευσε την τουρκική προκλητικότητα, ειδικότερα την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής, κατά την οποία, όπως επεσήμανε, προτίθεται να προβεί σε ανακοινώσεις για το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων.
«Οι παράνομες αυτές ενέργειες, τόνισε η κα Χαραλαμπίδου, αντίκεινται στα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα οδηγήσουν σε εξαιρετικά επικίνδυνα αποτελέσματα που θα επηρεάσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου» και πρόσθεσε ότι παρά τις ξεκάθαρες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα.
Η κ. Χαραλαμπίδου, όπως αναφέρεται, ενημέρωσε επίσης τα Μέλη της Επιτροπής για το κύμα μαζικών «πολιτογραφήσεων» Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα και για τις έντονες διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων για αυτές τις μεθοδεύσεις, οι οποίες στόχο έχουν, όπως ανέφερε, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.
Αναφέρθηκε ακόμα και στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα κατεχόμενα ενάντια στην επιδίωξη της Τουρκίας να φιμώσει τρεις δημοσιογράφους συγκεκριμένης εφημερίδας που αποκάλυψε το ζήτημα των «πολιτογραφήσεων» και κάλεσε τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας να απαντήσει πώς αυτές οι ενέργειες συνάδουν με την ελευθερία του Τύπου.
Σχετικά με αναφορά του εν λόγω Τούρκου βουλευτή περί «ελληνοκυπριακής διοίκησης», η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε τέλος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε αυτό αρέσει στην Τουρκία είτε όχι, με τον Πρόεδρο της Συνέλευσης να επισημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται οι διεθνώς αναγνωρισμένες ονομασίες των συμμετεχόντων Κρατών του Οργανισμού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ