Τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διεξήγε πρόσφατα η Ipsos / Sopra Steria για λογαριασμό της «Le Monde» ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για τη Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της. Σύμφωνα με αυτά, είναι πλέον περισσότεροι οι Γάλλοι που θεωρούν ως μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη την Ανυπότακτη Γαλλία (57%) του Ζαν-Λικ Μελανσόν παρά τον Εθνικό Συναγερμό (52%).
Επιπλέον, το 44% θεωρεί τη Λεπέν και το κόμμα της έτοιμους να κυβερνήσουν τη Γαλλία, έναντι μόλις 28% για τον Μελανσόν και 48% για τους παραδοσιακούς Ρεπουμπλικανούς, που είναι πρώτοι με μικρή διαφορά.
Νέα ευκαιρία για την Λεπέν
Σε αυτό το φόντο, φαίνεται πως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δίνουν στη Λεπέν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να ενισχύσει το προφίλ της ως «συστημικής δύναμης», προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερους μετριοπαθείς συμπατριώτες της – ανάμεσά τους και τους Εβραίους, καθώς η Γαλλία φιλοξενεί την τρίτη μεγαλύτερη κοινότητα παγκοσμίως.
Το επιδιώκει δε, ανάμεσα στα άλλα, διαμηνύοντάς τους ότι δεν έχει σχέση με δηλώσεις που είχε κάνει ο πατέρας της και ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν, τα οποία αποτελούν βρόχο στον λαιμό της και την «κυνηγούν» σαν φαντάσματα. Οπως, για παράδειγμα, τα αντισημιτικά του «αστεία» και ο χαρακτηρισμός του Ολοκαυτώματος ως «λεπτομέρεια της ιστορίας».
Λεπέν vs Μελανσόν
Πράγματι, η Λεπέν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η Ανυπότακτη Αριστερά και ο Μελανσόν τηρούν διαφορετική στάση από το σύνολο σχεδόν του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος και δεν χαρακτηρίζουν τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ επιρρίπτουν στο Ισραήλ την ευθύνη των όσων συμβαίνουν. Ετσι, έχει περάσει στην αντεπίθεση, δηλώνοντας πρόσφατα ότι «πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να εξαφανίσει από προσώπου γης την Χαμάς». Οσο για τον πρόεδρο του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντέλα, τόνισε: «Ο Εθνικός Συναγερμός αποτελεί για πολλούς Γαλλοεβραίους μια ασπίδα απέναντι στην ισλαμική ιδεολογία».
Η στάση αυτή δείχνει να φέρνει ήδη αποτελέσματα. «Η στάση τους υπήρξε αξιοπρεπής», δήλωσε στο Politico ο Σερζ Νταχάν, αντιπρόεδρος της CRIF, της εβραϊκής ομοσπονδίας η οποία οργάνωσε μια μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Ισραήλ, λίγες ημέρες μετά την επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου στο έδαφός του. Ο ίδιος, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως υπάρχουν σοβαρές εστίες αντισημιτισμού εντός του Εθνικού Συναγερμού, αναφέρθηκε συνολικά στην εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη δεν είναι ομογενής. Σε ορισμένες χώρες ανησυχούμε για τους νεοναζί στα δεξιά, αλλά στη Γαλλία και το Βέλγιο, είναι τα ισλαμικά κινήματα στα οποία βρίσκεται η ρίζα του αντισημιτισμού», σημειώνει. Στη συνέχεια δε, θέτει ένα καίριο ερώτημα το οποίο επιχειρεί να απαντήσει: «Είναι, λοιπόν, ο αντισημιτισμός αριστερής ή δεξιάς προέλευσης; Εδώ (στη Γαλλία) διαμορφώνεται γύρω από την ισλαμοαριστερή συμμαχία».
Πηγή: tanea.gr