20.9 C
Nicosia
Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 | 4:52

Τσαβούσογλου: «Δεν βλέπουμε την απαραίτητη ειλικρίνεια από την ΕΕ»

«Ανοίγουμε μια νέα σελίδα. Μιλάμε, ο διάλογος ξεκίνησε. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι διακυβεύουμε τις θέσεις μας. Θα μιλήσουμε για αυτά μόνοι μας». Αυτό ανέφερε σε  χθεσινοβραδινή συνέντευξη που παραχώρησε στον Τ/Σ TRT Haber ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου  αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε -για άλλη μία φορά- να κάνει λόγο για «προκλήσεις», και να κατηγορήσει την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές προσεγγισεις στην Αντολική Μεσόγειο.

Ο τούρκος υπουργός, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ,  δήλωσε πως η συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα ομόλογό του ενίσχυσε την δημοτικότητά του στην Τουρκία, ενώ υποστήριξε πως η ελληνική στάση είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα, επέμεινε: «Αυτό που λέμε για τη Δυτική Θράκη είναι σαφές. Αυτό που είπαμε μετά είναι σαφές. Έχουμε μια θέση. Αλλά δεν υποπέσαμε σε ρητορική προκειμένου να συνεχίσουμε αυτήν τη θετική ατζέντα.

«Ο λαός μας βλέπει ότι η Ελλάδα έχει ‘μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις’ στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίστηκε. Από τη μία πλευρά, λένε ‘προστατέψτε τα δικαιώματά μας’. Αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί πολίτες που επιθυμούν καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίοι δεν ουδέποτε αντιτάχθηκαν σε αυτό το πακέτο των 25 σημείων. Αυτή είναι η γνώμη μας»

Στην συνέχεια ο Τούρκος υπουργός, αναφέρθηκε στο θέμα της επιστροφής των μεταναστών και στην ένταξη της Τουρκίας στην κατηγορία της ασφαλούς χώρας για αιτούντες άσυλο από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία

«Έχουμε συνεργαστεί από το παρελθόν με την Ελλάδα σχετικά με την επιστροφή μεταναστών που πάνε στα νησιά από την Τουρκία. Αν θυμάστε, αυτό συνέβη μετά τη Δήλωση της 18ης Μαρτίου. Υπάρχει η διμερής συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Υπάρχει επίσης με άλλες χώρες. Βάσει αυτής της συμφωνίας, εκείνοι που ταυτοποιούνται βάσει στοιχείων ότι πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που τους αφορούν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία με τη Βουλγαρία. Με τη Βουλγαρία, το εφαρμόζουμε πολύ καλά στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. Τώρα η Ελλάδα παίρνει μια τέτοια απόφαση για να μην δεχτεί αιτήσεις από παράτυπους μετανάστες που φτάνουν εδώ ή για να τους στείλει στην Τουρκία. Όπως είπατε, υπάρχουν μέλη της FETÖ που έχουν διαφύγει από την Τουρκία και μέλη του DHKP-C και του PKK που έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορες δομές εκεί. Ζητήσαμε ορισμένους εξ αυτών. Επομένως, εάν είχε βγάλει αυτήν την απόφαση στέλνοντας πίσω τους τρομοκράτες, τότε θα την σεβόμουν. Όμως, από τη μία πλευρά, θα κρατήσει τους τρομοκράτες, για διαφορετικούς λόγους. Αλλά [από την άλλη πλευρά] θα στείλει τους μετανάστες και θα πεί ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Οποία αντίφαση. Πρέπει να είναι ειλικρινείς».

Για την αναγωγή του θέματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε πρόβλημα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ο Μ. Τσαβούσογλου. απάντησε:

«Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Αυτό είναι “αδυναμία”.Όλοι έχουν κουραστεί. Και άκουγαν τη μία πλευρά μόνο. Άρχισαν τώρα να ακούν και εμάς. Συνεπώς εξηγήσαμε καλά, με στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου αυτού του χάρτη της Σεβίλλης, τον λόγο για προέκυψε το πρόβλημα. Προηγουμένως, οι χώρες της ΕΕ πίστευαν ότι, μία ημέρα, η Τουρκία άρχισε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες και οι εντάσεις άρχισαν σε μία ημέρα. Ωστόσο, έχουμε εξηγήσει καλά τι έχει συμβεί από το 2001. Έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας. Εξηγήσαμε επίσης πολύ καλά τι είναι οι ‘μαξιμαλιστικές’ απαιτήσεις. Είδαν την καλή θέληση μας και την πρόθεσή μας να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Υπήρξαν χώρες που ήταν ειλικρινείς επ’ αυτού. Οι περισσότερες ήταν. Ορισμένες χώρες υποστήριξαν φανατικά την Ελλάδα. Το έχουμε πει στο παρελθόν. Στις Συνόδους, δεν μας ανησυχούσε η επιβολή κυρώσεων. Πόσο θα μας επηρέαζαν οι κυρώσεις;

Αποφάσισαν να μας επιβάλουν κυρώσεις μια φορά στο παρελθόν. Θυμάται τώρα κανείς τι συνέβη τότε; Όχι. Αλλά η απόφαση επιβολής κυρώσεων αποτελεί εχθρική πράξη κατά μιας χώρας. Δεν εξυπηρετεί ούτε τους ίδιους. Αντί να αντιμετωπίζουμε αυτά τα πράγματα, εμείς, ως ΕΕ και Τουρκία, πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς. Αν και δεν βλέπουμε την απαραίτητη ειλικρίνεια από την ΕΕ, είναι καιρός να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Τώρα, θα κοιτάξουμε την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, θα κοιτάξουμε το μέλλον … Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πλέον περισπασμοί. Η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Εξάλλου, σε ρεπορτάζ των Behlül Çetinkaya και Nazlı Yüzbaşıoğlu στο Πρακτορείο Anadolu με τίτλο «Υπουργός Εξωτερικών Çavusoğlu: Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας σε πολλούς τομείς»  ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών  δήλωσε ότι έδωσε στον Αμερικανό υπουργο Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.ένα “έγγραφο οράματος” στο οποίο έχουν καταγραφεί οι ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και τη μετατροπή των στρατηγικών σχέσεων σε μια πραγματικά στρατηγική σχέση. Βλέπουμε επίσης ότι θέλει να εργαστεί πιο στενά σε πολλά περιφερειακά ζητήματα.».

Τονίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για την περιοχή της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε  «Βλέπουμε ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί μας όχι μόνο στο ζήτημα της Λιβύης και της Συρίας, αλλά και σε πολλές περιοχές από τη Μεσόγειο έως τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο».

Τι είπε σε σχέση με τη Γαλλία

Ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις Γαλλοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε  «Πλέον η Γαλλία επιθυμεί να διαβουλευθεί με εμάς σχετικά με την Αφρική. Και αυτό είναι καλό. Δεν βλέπουμε κανέναν ως ανταγωνιστή, δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν στην Αφρική. Είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθεί η θέση της Τουρκίας εκεί και να φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Αναπτύσσουμε τομείς διαβούλευσης».

Για την Αίγυπτο

Ερωτηθείς για τις συνομιλίες Τουρκίας-Αιγύπτου,  είπε ότι οι συνομιλίες προχωρούν σταδιακά και έχουν φτάσει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά πως η ημερομηνία για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Ο Τουρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και ο αμοιβαίος διορισμός πρέσβεων θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, προσθέτοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι σχέσεις να γίνουν καλύτερες από πριν.

Ερωτηθείς για το πώς προχωρούν οι συνομιλίες, ο Τσαβούσογλου απάντησε, «Μέχρι στιγμής, καλά».

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος «δεν βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές» στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ένας άλλος τομέας στον οποίο μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες είναι το παλαιστινιακό ζήτημα, δηλώνοντας πως «Εάν ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο, υπάρχουν πολλοί τομείς και χώρες όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και υπάρχει ανάγκη για αυτήν τη συνεργασία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γλυκά Νερά: Οι κινήσεις που «πρόδιδαν» την ενοχή του πιλότου – Προμελετημένο έγκλημα ή εν βρασμώ;

Από την πρώτη στιγμή τα στοιχεία που έδινε ο 33χρονος πιλότος για τη ληστεία που είχε σκηνοθετήσει έδειχναν ελλιπή. Ο συζυγοκτόνος χρειάστηκε 37 μέρες μέχρι...

Ρωσία: Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν οι εργαζόμενοι που αρνούνται να εμβολιαστούν

Οι εργαζόμενοι, που θα αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 στις περιοχές όπου είναι υποχρεωτικό, θα μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, ανακοίνωσε ο υπουργός...

Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτα εναντίον βάσης που στεγάζονται Αμερικανοί

Επίθεση με ρουκέτα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ιράκ, εναντίον μιας βάσης της πολεμικής αεροπορίας στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου στεγάζονται Αμερικανοί στρατιώτες, ανέφερε...

Σύνταγμα: Συγκέντρωση στα μαύρα για την Καρολάιν

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν γυναικείες οργανώσεις με αφορμή τη στυγνή δολοφονία της Καρολάιν από τον σύζυγό της, στα Γλυκά Νερά.  Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Σύνταγμα...

Δένδιας: «Όπλο» μας για συμμαχίες η επιθετικότητα της Άγκυρας

«Μπορέσαμε και χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν «όπλο» εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, δηλαδή η ίδια η Τουρκία μας βοήθησε στο να δημιουργήσουμε κατανοήσεις...

Τι ποινές αναμένουν τον συζυγοκτόνο στα Γλυκά Νερά

Στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ παραμένει κρατούμενος για τρίτο 24ωρο ο 33χρονος πιλότος-καθ' ομολογίαν του δράστης συζυγοκτονίας στα Γλυκά Νερά, ενώ το πρώτο επισκεπτήριο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!