15.3 C
Nicosia
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 | 7:40

Τουρκία: Πωλήσεις οπλισμένων drones σε Μαρόκο και Αιθιοπία

Η Τουρκία επεκτείνει τις εξαγωγές οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) διαπραγματευόμενη συμφωνίες για πωλήσεις των όπλων αυτών με το Μαρόκο και την Αιθιοπία, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τις συμφωνίες.

Οποιαδήποτε πώληση drones στην Αιθιοπία είναι πιθανό να προκαλέσει τριβές στις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Κάιρο, το οποίο βρίσκεται σε διαμάχη με την Αντίς Αμπέμπα σχετικά με ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στον Μπλε Νείλο.

Δύο πηγές στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας είπαν πως το Κάιρο ζήτησε από τις ΗΠΑ και από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να το βοηθήσουν να παγώσει οποιαδήποτε συμφωνία. Μια τρίτη αιγυπτιακή πηγή είπε πως το θέμα της σύναψης οποιασδήποτε συμφωνίας θα πρέπει να τεθεί και να αποσαφηνιστεί σε συνομιλίες ανάμεσα στο Κάιρο και την Άγκυρα.

Η Τουρκία, η Αιθιοπία και το Μαρόκο δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως καμιά συμφωνία για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά αρκετές πηγές που γνωρίζουν τις συμφωνίες έδωσαν λεπτομέρειες στο Ρόιτερς.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι τόσο η Αιθιοπία όσο και το Μαρόκο ζήτησαν να αγοράσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 με συμφωνίες που μπορεί επίσης να περιλάβουν εγγυήσεις για ανταλλακτικά και εκπαίδευση.

Ένας διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε σε χωριστή ενημέρωση πως το Μαρόκο παρέλαβε την πρώτη παρτίδα οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την οποία είχε παραγγείλει το Μάιο. Η Αιθιοπία σχεδιάζει να τα αποκτήσει, όμως είναι λιγότερο σαφές σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η παραγγελία, δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Οι πηγές δεν είπαν πόσα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αφορούν οι συμφωνίες, ούτε έδωσαν οικονομικές λεπτομέρειες.

Το Reuters σημειώνει πως η Ουκρανία και η Πολωνία, εταίρος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, έχουν επίσης παραγγείλει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τα οποία στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε πως είναι φθηνότερα από ανταγωνιστικά τους που κατασκευάζονται στο Ισραήλ, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσημα δεδομένα δείχνουν πως οι αμυντικές και αεροπορικές εξαγωγές της Τουρκίας προς το Μαρόκο και την Αιθιοπία αυξήθηκαν πολύ τους δύο τελευταίους μήνες, αλλά δεν αναφέρουν λεπτομέρειες για πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι ένοπλες δυνάμεις και το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλιο σχετικά με το θέμα.

Η κυβέρνηση του Μαρόκου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει. Οι ένοπλες δυνάμεις του δεν συζητούν δημόσια τις αγορές που κάνουν.

Ο κορυφαίος τουρκικός οργανισμός, που ασχολείται με τις αμυντικές προμήθειες και την ανάπτυξη στρατιωτικών συστημάτων, δεν απάντησε αμέσως σε γραπτό αίτημα για σχολιασμό. Η εταιρεία Bayraktar, που κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα, δεν απάντησε επίσης σε αίτημα για σχόλιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην «Αροδαφνούσα» εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και την Αροδαφνούσα με οικονομική και άλλη υποστήριξη, όπως πράττει τα τελευταία...

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ - το ερώτημα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!