Η ναυαρχίδα του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Moskva» βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος αφού φέρεται να έχει πληγεί από ένα ουκρανικό πύραυλο. Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο η οποία προκάλεσε έκρηξη και έχουν γίνει μεγάλες ζημιές σε αυτό ενώ οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι εκείνοι κατέστρεψαν με πύραυλο το Moskva.
Το Moskva σύμφωνα με τους Ουκρανούς χτυπήθηκε από έναν πύραυλο Neptune ένα, κατευθυνόμενο πύραυλο cruise που χρησιμοποιείται στην καταστροφή πλοίων. Ο σχεδιασμός του Neptune βασίζεται στον σοβιετικό υποηχητικό πύραυλο Kh-35 και διαθέτει αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό από τον Kh-35 και μεγαλύτερο βεληνεκές. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Luch Design Bureau η οποία ήταν μια σοβιετική εταιρεία με έδρα το Κίεβο η οποία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κληρονομήθηκε από την Ουκρανία. Ο Neptune παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μια έκθεση οπλικών συστημάτων στο Κίεβο το 2015 και εισήλθε στο οπλοστάσιο του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας το 2021.
Ο πύραυλος Neptune αρχικά πετά σε μεγαλύτερο ύψος και στη συνέχεια πετά πολύ χαμηλά για να αποφεύγει τα αντιπυραυλικά συστήματα.
O Neptune έχει μήκος 5,05 μέτρα βάρος 800 κιλών και βεληνεκές 280 χλμ. Η κεφαλή του τύπου HE-FRAG είναι 150 κιλά. Διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης με ραντάρ. Μπορεί να εκτοξεύεται από τη στεριά αλλά και από τον αέρα ή την θάλασσα .
Στη φωτογραφία εικονίζονται εκτοξευτήτες του πυραύλου Neptune οι οποίοι μπορούν να εκτοξεύουν ταυτόχρονα αυτούς τους πυραύλους και μάλιστα να ανεφοδιάζονται και να εκτοξεύουν ξανά μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων δευτερολέπτων.
Στο αρχικό στάδιο της πτήσης του κινείται σε ύψος 10-15 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους ή της θάλασσας αλλά καθώς πλησιάζει τον στόχο του κατεβαίνει στα 3-10 μέτρα για να αποφεύγει τον εντοπισμό από τα αντίπαλα αμυντικά συστήματα
Μετά την παράδοση του πυραύλου οι στρατιωτικές Αρχές της Ουκρανίας υπολόγιζαν ότι θα καταφέρουν να έχουν στη διάθεση τους 54-90 οχήματα και συστήματα εκτόξευσης χωρίς να είναι γνωστό πόσα τελικά είχαν στην κατοχή τους όταν έγινε η ρωσική εισβολή ή πόσους Neptune έχουν στη διάθεση τους οι Ουκρανοί.