13.9 C
Nicosia
Παρασκευή 1 Μάρτιος 2024 | 19:50

Τζο Μπάιντεν: Η Βουλή αρχίζει έρευνα για την παραπομπή του

Ένα από τα βασικότερα νομικά εργαλεία που έχει στην φαρέτρα του το Κογκρέσο, είναι η μομφή κατά του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία μπορούν να ελέγχουν τον εκάστοτε πρόεδρο, σε περίπτωση κατάχρησης εξουσίας ή και διαφθοράς.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, αν υπάρχουν ενδείξεις για μία από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, τότε ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να ξεκινήσει μία έρευνα μομφής κατά του προέδρου ή άλλου ομοσπονδιακού αξιωματούχου για τον οποίο έχει στοιχεία.

Πρόσφατα, λοιπόν, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Κέβιν Μακάρθι, ανέφερε πως ξεκινά έρευνα μομφής κατά του Μπάιντεν, καθώς οι έρευνες της Βουλής για την οικογένεια του προέδρου αποκάλυψαν μία «κουλτούρα διαφθοράς» που απαιτεί βαθύτερη εξέταση.

Τι ανέφερε ο Μακάρθι – Πώς αντέδρασε ο Λευκός Οίκος

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι θα δώσει εντολή στους προέδρους των επιτροπών της Βουλής να ηγηθούν της έρευνας για την παραπομπή. Οι επιτροπές ήδη εργάζονται από κοινού εδώ και μήνες σε διάφορες έρευνες που σχετίζονται με την οικογένεια Μπάιντεν και δεν έχουν ακόμη συνδέσει άμεσα τον πρόεδρο με κάποια από αυτές.

«Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η δίωξη δεν είναι ο στόχος», δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Darrell Issa, ανώτερος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένας από τους υπεύθυνους της επιτροπής που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του Μπάιντεν. «Η δίωξη είναι ένας τρόπος να πούμε ότι δεν πρόκειται για μια νομοθετική εποπτεία, αλλά στην πραγματικότητα για μια εποπτεία πιθανών αδικημάτων.»

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε την προσπάθεια του Μακάρθι ως «ακραία πολιτική» και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή της, ενώ σημείωσε πως από ότι φαίνεται ο πρόεδρος της Βουλής υπέκυψε στην πίεση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ερευνούν τον πρόεδρο εδώ και 9 μήνες και δεν έχουν βρει κανένα στοιχείο για αδίκημα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ίαν Σαμς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Το έχουν πει και οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές του.»

Κέβιν Μακάρθι – πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πώς ξεκινά μία έρευνα για την πρόταση μομφής

Το Σύνταγμα προβλέπει την διενέργεια μίας έρευνας μομφής, χωρίς την διενέργεια ψηφοφορίας. Η έρευνα αυτή αναζητά πιθανά αδικήματα που έχουν πραγματοποιηθεί από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αν βρεθούν αδιάσειστες αποδείξεις για το οποιοδήποτε αδίκημα, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει την αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη κατά του προέδρου των ΗΠΑ και στην συνέχεια, η Γερουσία έχει την αρμοδιότητα να καταδικάσει και να απομακρύνει ομοσπονδιακούς αξιωματούχους από το αξίωμα τους.

Μόλις ολοκληρωθεί μια έρευνα μομφής, η Βουλή αναθέτει παραδοσιακά στην Επιτροπή Δικαιοσύνης -την επιτροπή που είναι εξουσιοδοτημένη να εισάγει άρθρα μομφής- να διεξάγει ακροάσεις και να συντάξει κατηγορίες μομφής.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα κανένας πρόεδρος δεν έχει αναγκαστεί ποτέ να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο μέσω μομφής. Ωστόσο, ο Νίξον παραιτήθηκε το 1974, καθώς η Βουλή ετοιμαζόταν να διεξάγει ψηφοφορία υπέρ της καθαίρεσης του από το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι εκκινούν την διαδικασία έρευνας κατά του Μπάιντεν

Από την ημέρα που οι Ρεπουμπλικάνοι απέκτησαν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ερευνούν τον Μπάιντεν και τον γιο του, λέγοντας πως εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς. Οι ισχυρισμοί αυτοί απηχούν εκείνους του Τραμπ.

Από ότι φαίνεται, οι Ρεπουμπλικάνοι εστίασαν τις έρευνες τους σε  μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία προς το FBI, η οποία ισχυριζόταν ότι υπήρχε σχέδιο δωροδοκίας στο οποίο εμπλέκεται ο Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος. Ο ισχυρισμός περί δωροδοκίας, ο οποίος προέκυψε το 2019 και αποτέλεσε μέρος της πρώτης παραπομπής του Τραμπ, σχετίζεται με τον ισχυρισμό ότι ο Μπάιντεν πίεσε την Ουκρανία να απολύσει τον κορυφαίο εισαγγελέα της, προκειμένου να σταματήσει μια έρευνα για την Μπουρίσμα, την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην οποία ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Οι Δημοκρατικοί επανέλαβαν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διερεύνησε τον ισχυρισμό για την Μπούρισμα όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος και έκλεισε το θέμα μετά από οκτώ μήνες, βρίσκοντας «ανεπαρκή στοιχεία» για να το συνεχίσει. Άλλες χώρες πίεζαν επίσης για την απόλυση του Ουκρανού αξιωματούχου, θεωρώντας τον διεφθαρμένο. Και ένας πρώην επιχειρηματικός εταίρος του Χάντερ Μπάιντεν κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι ο ισχυρισμός περί δωροδοκίας είναι αναληθής.

Τζο Μπάιντεν – Πρόεδρος των ΗΠΑ

Μπορεί ο Μπάιντεν να παραπεμφθεί σε δίκη;

Μέχρι σήμερα, όλες οι έρευνες που έχουν ανοίξει έχουν καταλήξει σε παραπομπή προέδρου, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι κινούνται προσεκτικά γύρω από τους όρους που προβλέπονται από την διαδικασία.

Για να παραπεμφθεί ο Μπάιντεν, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να εγκρίνει τουλάχιστον μία κατηγορία μομφής εναντίον του, κάτι που απαιτεί πλειοψηφία. Μια έρευνα μομφής μπορεί επίσης να κλείσει χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Σε ότι αφορά την διάρκεια, δεν υπάρχουν κανόνες για το πόσο μπορεί ή πρέπει να διαρκέσει μια έρευνα μομφής. Η έρευνα για τον Μπάιντεν μπορεί να διαρκέσει λίγους μήνες ή και ένα χρόνο, ανάλογα με το τι πιστεύουν ο Μακάρθι και η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για να ολοκληρωθεί ή να προχωρήσει σε άρθρα μομφής. Η μόνη πραγματική προθεσμία θα ήταν το τέλος της θητείας του παρόντος Κογκρέσου, που είναι η 2α Ιανουαρίου 2025.

Κογκρέσο των ΗΠΑ

Τι γίνεται αν οι Ρεπουμπλικάνοι καταλήξουν σε άσκηση δίωξης

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι αποφασίσουν ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που δείχνουν ότι ο Μπάιντεν έχει καταχραστεί την εξουσία του προέδρου των ΗΠΑ, τότε η Επιτροπή Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην επισήμανση των άρθρων μομφής. Εάν τα άρθρα αυτά ψηφιστούν από την επιτροπή με απλή πλειοψηφία, το θέμα θα έρθει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα απαιτηθεί πλειοψηφία για την παραπομπή του Μπάιντεν.

Μόνο τρεις άλλοι πρόεδροι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη: Ο Άντριου Τζόνσον, ο Μπιλ Κλίντον και ο Τραμπ, ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές. Οι κατηγορίες μομφής θα μεταφέρονταν στη συνέχεια στη Γερουσία, όπου οι ηγέτες των Δημοκρατικών πιθανότατα δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να διεξαγάγουν δίκη.

Η δίκη είναι παρόμοια με αυτό που παρατηρείται στο νομικό σύστημα, με τους γερουσιαστές να ενεργούν ως ένορκοι και επιλεγμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να ενεργούν ως εισαγγελείς. Ο αρχιδικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου προεδρεύει αυτής της διαδικασίας. Εάν η Γερουσία εγκρίνει ένα άρθρο μομφής με ψήφους δύο τρίτων «ένοχος», ο πρόεδρος καταδικάζεται και απομακρύνεται από το αξίωμά του. Εάν όλα τα άρθρα απορριφθούν, ο πρόεδρος αθωώνεται.

Εάν ο Μπάιντεν καταδικαστεί από τη Γερουσία, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα απομακρυνθεί ποτέ από το αξίωμά του. Όμως ένα τέτοιο αποτέλεσμα φαίνεται τραβηγμένο, δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία 52-48.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές ΤA

Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο συνεδρίασε στις 28 Φεβρουαρίου 2024, επικύρωσε τις εξής υποψηφιότητες, που αφορούν τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών...

Νέο ψηλό 10ετίας πέτυχε το ΧΑΚ – Στις 145,69 μονάδες (+1.7%) ο γενικός δείκτης

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει σε νέο ψηλό δεκαετίας. Ο Γενικός...

Τέμπη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Η «κόλαση» δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση των τρένων

Νέο συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την τραγωδία στα Τέμπη ήλθε σήμερα (3/1) στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας στιγμές λίγο μετά την τρομακτική σύγκρουση των τρένων η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον...

Επιμένει προκλητικά ο Ερντογάν για «δύο κράτη» στην Κύπρο

«Η Τουρκία θα  συνεχίσει την προσπάθεια αναγνώρισης της ισότιμης κυριαρχίας και του διεθνούς ισότιμου καθεστώτος των αδελφών Τουρκοκύπριων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας...

Μέρες και έργα του (διαβόητου) παπα-Ευθύμ’: Σαν σήμερα, το 1922, έκλεισε 68 ορθόδοξα εκπαιδευτήρια της Καππαδοκίας

Δεκανίκι του Μουσταφά Κεμάλ και εφιάλτης των Ρωμιών. Αυτός ο «τίτλος» έχει αποδοθεί στον Ευθύμιο Καραχισαρίδη, τον παπα-Ευθύμ’ όπως είναι γνωστός. Ο αυτοδιορισμένος πατριάρχης των… ορθοδόξων...

Λονδίνο: Φωτιά σε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων – 11 άτομα στο νοσοκομείο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση 130 ατόμων. Κινητοποιήθηκαν περίπου εκατό πυροσβέστες, ενώ 11 άτομα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!