20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 6:38

Συνεχίζει στα ηνία του ΕΛΚ ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επέλεξε την Τετάρτη τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την τρίτη του  θητεία ως επικεφαλής της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κεντροδεξιά ομάδα, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο συνασπισμό της Ευρωβουλής, υποστήριξε συντριπτικά τον Βέμπερ, αντιπρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Γερμανίας (CSU), ο οποίος δεν είχε να αντιμετωπίσει κάποιο ανταγωνιστή.

Ο Βαυαρός εξασφάλισε 162 από 173 ψήφους, και 11 αποχές.

Η ομάδα των 178 μελών επανεξέλεξε επίσης την Τετάρτη τους περισσότερους από τους σημερινούς αντιπροέδρους της, συμπεριλαμβανομένου του Ισπανού ευρωβουλευτή Εστέμπαν Γκονσάλες Πονς και της Ολλανδής Έσθερ ντε Λάνγκε.

Η επανεκλογή του Βέμπερ έρχεται σε μια εποχή που οι συντηρητικοί του ΕΛΚ σημειώνουν από τα χαμηλότερα επίπεδα επιτυχιών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, και ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του ΕΛΚ, παραιτήθηκε για μια υπόθεση διαφθοράς που συγκλόνισε το πολιτικό κατεστημένο της χώρας του.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο συντηρητικός συνασπισμός της Γερμανίας κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από τον πόλεμο.

Ωστόσο, επανεκλέγοντας τον Βέμπερ, η ομάδα του ΕΛΚ έστειλε ένα μήνυμα ότι με το συντηρητικό δεσμό της Γερμανίας με το CSU και τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο συντηρητικό κόμμα στην Ευρώπη. Και δείχνει ότι η αποτυχημένη προσπάθεια του Βέμπερ να κερδίσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019 είχε μικρό αντίκτυπο στην εικόνα του ως ανθρώπου που «χτίζει» γέφυρες μέσα στην ομάδα.

Ο ίδιος ο Βέμπερ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του ως επικεφαλής της ομάδας, ενώ έχει επίσης ως στόχο να αναδειχθεί πρόεδρος της ευρωπαϊκής οργάνωσης του ΕΛΚ τον επόμενο Απρίλιο, όταν λήξει η θητεία του τρέχοντος προέδρου του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ.

Μετά την ψηφοφορία, ο Βέμπερ είπε στο Twitter ότι ήταν «ευγνώμων» για την επανεκλογή του, προσθέτοντας ότι το ΕΛΚ είναι «η κινητήρια δύναμη μιας ισχυρής και σταθερής Ευρώπης που είναι κοντά στους πολίτες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες...

Στην Κίνα ο Πούτιν τον Μάϊο

Την Κίνα σκοπεύει να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. «Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο...

Κυβέρνηση: Βήματα επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία – Επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής αύριο

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!