Προθεσμία μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου, να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες και την προκλητική της συμπεριφορά.
Στο μεταξύ Γερμανία και Αυστρία αύξησαν χθες την ένταση της κριτικής τους προς την Τουρκία, που διατηρεί διπλή ρητορική υποστηρίζοντας από την μία πως η χώρα βλέπει τον εαυτό της ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, εντείνοντας, ωστόσο, από την άλλη τις προκλήσεις. Μετά την ανανέωση της τουρκικής Navtex για το Orus Reis, η Άγκυρα εξέδωσε χθες τρεις Navtex με τις οποίες ζητάει την αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών (Ικαρία, Πάτμος, Χίος, Σάμος, Λήμνος και Σαμοθράκη).
Αυστηρές δηλώσεις από την Γερμανία
Παράλληλα ανέβηκαν οι τόνοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Γερμανία να δείχνει αυτή τη φορά το αυστηρό της πρόσωπο προς τη γείτονα,με αφορμή τις διαμαρτυρίες της για την έρευνα που πραγματοποίησαν Γερμανοί στρατιώτες επί τουρκικού πλοίου στο πλαίσιο της αποστολής που εποπτεύει την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Η διαμαρτυρία της Τουρκίας για την έρευνα που πραγματοποίησαν γερμανοί στρατιώτες επί τουρκικού πλοίου στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αδικαιολόγητη, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
«Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής Ειρήνη…Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες», είπε χαρακτηριστικά.
Σκληρή γλώσσα από την Αυστρία
Την αφαίρεση από την Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διακοπή κάθε προενταξιακής βοήθειας», ζήτησε από την πλευρά του ο Λούκας Μαντλ, ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος στην Αυστρία Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, με την ευκαιρία της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η τουρκική ηγεσία συνεχίζει την πορεία της αντιπαράθεσης. Το τουρκικό κράτος εξακολουθεί και κάνει τα πάντα για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η πιο πρόσφατη πρόκληση ήταν στον κυπριακό παραθαλάσσιο οικισμό Βαρώσια η οποία παρουσιάστηκε ως πικνίκ», επεσήμανε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, αρμόδιος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας του κόμματός του στο Ευρωκοινοβούλιο. Επιχειρώντας μάλιστα να ερμηνεύσει την συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Μαντλ δήλωσε ότι «ίσως ο Ερντογάν ακολουθεί αυτήν την καταστροφική πορεία για να αποσπάσει την προσοχή από την καταστροφική οικονομική του αποτυχία, αλλά η ζημιά που προκαλεί το τουρκικό καθεστώς είναι τεράστια και οι Τούρκοι δεν θα ξεγελαστούν μακροπρόθεσμα από αυτούς τους απροκάλυπτους ελιγμούς».
Ν. Δένδιας: Η Τουρκία κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε κάνει λόγο για «προκλητική, επιθετική και παράνομη» συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, υποστηρίζοντας ότι «κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει με τη δική μας θετική στάση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
«Αν και τα σημεία από την αρχή δεν άφηναν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας, η Ελλάδα, όλη αυτήν την περίοδο, δήλωνε συστηματικά έτοιμη για διάλογο, εάν σταματήσουν οι προκλήσεις. Διατηρούμε εδραία την πεποίθηση ότι αυτός είναι ο μόνος σύννομος τρόπος επίλυσης της διαφοράς που έχουμε με τη γείτονα χώρα.
Στο ίδιο πνεύμα και η ΕΕ, καθυστερώντας αποφάσεις για μἐτρα και κυρώσεις, δήλωνε διατεθειμένη να εξετάσει ένα θετικό θεματολόγιο ενεργειών και πολιτικών έναντι της Τουρκίας, υπό την ίδια όμως προϋπόθεση: Να σταματήσουν οριστικά οι τουρκικές παράνομες ενέργειες.
Η Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας. Δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Αντίδραση από την Τουρκία
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Δένδια ξεσήκωσαν αντιδράσεις στην τουρκική πλευρά με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι να κάνει λόγο για απειλητικό τόνο του Έλληνα υπουργού.
«Οι κατηγορίες και ο απειλητικός τόνος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προς την Τουρκία στις ανακοινώσεις του σήμερα αποτελούν περαιτέρω ενδείξεις της απροθυμίας της Ελληνικής πλευράς προς τον διακανονισμό διμερών ζητημάτων μέσω διαλόγου και διπλωματίας», σημείωσε για να υποστηρίξει στην συνέχεια πως οι κινήσεις της Άγκυρας ερμηνεύονται ως προκλητικές για να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα ώστε να αποφεύγεται ο διάλογος.
«Η εποικοδομητική προσέγγιση της Τουρκίας και τα καλοπροαίρετα βήματα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου από τον Αύγουστο δυστυχώς δεν έχουν βρει ανταπόκριση. Επιπλέον, οι χαρακτηρισμοί της Ελλάδας ως προς τις αποφασιστικές δραστηριότητες της Τουρκίας για να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και αυτά των Τουρκοκυπρίων εν όψει των Ελληνικών μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, ως ΄΄προκλητικές΄΄ ή ακόμα και ΄΄παράνομες΄΄ είναι απλώς προσχήματα για να αποφευχθεί ο διάλογος», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: naftemporiki.gr