Στις 4.45 ώρα Κύπρου (2.45 τοπική) είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της συνόδου των ηγετών των χωρών μελών του G7 στο παραθαλάσσιο θέρετρο Carbis Bay της Κορνουάλης στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Κατά τη διάρκεια του πρωινού στην περιοχή καταφθάνουν οι τελευταίοι ηγέτες, με το επίσημο καλωσόρισμα να γίνεται στις 2 τοπική και η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία μισή ώρα αργότερα.
Πέρα από τους ηγέτες της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας, προσκεκλημένοι είναι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.
Η σημερινή συζήτηση έχει ως τίτλο «Ανοικοδομώντας καλύτερα μετά από την COVID-19». Οι ηγέτες αναμένεται να θίξουν ζητήματα όπως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, η διαχείριση της μετάβασης στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία και η προώθηση της ισότητας των φύλων.
Οι ηγέτες θα παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου παρουσίαση από την επικεφαλής του Συμβουλίου Ισότητας Φύλων του G7, Σάρα Σαντς.
Το βράδυ θα μεταβούν στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του βοτανικού κήπου Eden Project για δεξίωση που παραθέτει η βασίλισσα Ελισάβετ, μαζί με τους πρίγκιπες Κάρολο και Γουίλιαμ και τις συζύγους τους. Στον ίδιο χώρο θα δειπνήσουν αργότερα, χωρίς τη βασίλισσα, που θα αναχωρήσει. Το μενού περιέχει πεπόνι με καρυκεύματα για ορεκτικό, καλκάνι για κυρίως και για επιδόρπιο τυριά και πάβλοβα από αγγλικές φράουλες.
Οι ηγέτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία συνάντησης στο Eden Project με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και δέκα επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών για να συζητήσουν την Πρωτοβουλία Βιώσιμων Αγορών του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, μια πρωτοβουλία που άπτεται της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Το Σάββατο οι εργασίες της συνόδου θα περιλαμβάνουν συνομιλίες για την οικονομική ανθεκτικότητα και το διεθνές εμπόριο, την εξωτερική πολιτική και τη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Την Κυριακή η σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συνομιλίες για τις ανοιχτές κοινωνίες και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ήδη έχει προαναγγελθεί η δέσμευση που θα αναλάβουν οι ηγέτες για δωρεά 1 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε σχεδόν 100 χώρες στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας COVAX.
Ο οικοδεσπότης της συνόδου Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα δωρίσει 100 εκατομμύρια πλεονάζουσες δόσεις με ορίζοντα το τέλος του 2022.
Αναφερόμενος δε σε συνέντευξη στο BBC στη χθεσινή πρώτη κατά πρόσωπο συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο κ. Τζόνσον είπε ότι η συζήτηση μαζί του ήταν «τρομερή».
Έχοντας εκφράσει την αντίθεσή του στον όρο «ειδική σχέση» που έχει επικρατήσει να περιγράφει τη διμερή σχέση Λονδίνου-Ουάσινγκτον, ο Μπόρις Τζόνσον επιχείρησε μέσω της συνέντευξης να λανσάρει τον όρο «άφθαρτη σχέση» ή «βαθιά και ουσιώδης σχέση».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ