27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 3:24

Πούτιν: Τι συζήτησε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο ενός ταξιδιού στην περιοχή του Κόλπου που είχε στόχο να ενισχύσει τις συνεργασίες και να αψηφήσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να τον απομονώσουν στην παγκόσμια σκηνή.

«Έχουμε σταθερές και πολύ καλές σχέσεις όσον αφορά την πολιτική αλληλεπίδραση, την οικονομία και τον ανθρωπιστικό τομέα», είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο ηγετών. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στην περιοχή».

Η επίσκεψη του Πούτιν στην πλούσια σε ενεργειακά περιοχή ήταν η πρώτη του μετά από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Δείχνει, ωστόσο, ότι είναι ακόμα ευπρόσδεκτος σε κάποια μέρη του πλανήτη, παρόλο που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπαθούν να περιορίσουν το Κρεμλίνο μέσω των κυρώσεων και προσφέροντας στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία έρχονται αφού ο ΟΠΕΚ+, η συμμαχία μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις περικοπές παραγωγής για να ενισχύσει τις τιμές.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πάνω από τρεις ώρες. Συζήτησαντη για τη συνεργασία με την ομάδα ΟΠΕΚ+ στις πετρελαϊκές αγορές και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μετά το τέλος της συνάντησης, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass.

Θερμή χειραψία

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το εσπευσμένο ταξίδι του επικεφαλής του Κρεμλίνου στο Ριάντ και στο Αμπού Ντάμπι, κατά το οποίο συνοδεύθηκε από τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, και προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιο θέμα ήταν τόσο σημαντικό για τον Πούτιν ώστε να πραγματοποιήσει ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό.

Η συνάντηση του Πούτιν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο έγινε αφού οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση παρά την υπόσχεση του ΟΠΕΚ+, που συγκροτείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους υπό την ηγεσία της Ρωσίας, να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θεάθηκε να υποδέχεται τον Πούτιν με χαμόγελα και θερμή χειραψία όταν αυτός βγήκε από το αυτοκίνητό του στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.

«Μιλήσαμε και πάλι σχετικά με τη συνεργασία στον ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Τα μέρη συμφωνούν πως οι χώρες μας φέρουν μεγάλη ευθύνη για διάδραση προκειμένου να διατηρήσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας στο κατάλληλο επίπεδο, σε μια σταθερή, προβλέψιμη κατάσταση», είπε ο Πεσκόφ.

Το πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, ελέγχοντας μαζί το ένα πέμπτο της ημερήσιας προσφοράς πετρελαίου. Ενώ οι συνομιλίες της συμμαχίας καθυστέρησαν λόγω εσωτερικής διαφωνίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Αγκόλας και της Νιγηρίας, αξιωματούχοι από τη Μόσχα και το Ριάντ πρόβαλαν μια εικόνα στενής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι η Μόσχα θα εφαρμόσει τις περικοπές της παραγωγής, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, παρόλο που οι traders  σημειώνουν ότι η συμβολή της Ρωσίας προέρχεται από περιορισμούς των εξαγωγών και όχι από την πλήρη μείωση της παραγωγής.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναφέρθηκε στον συντονισμό των δύο χωρών «που βοήθησε να απομακρυνθούν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή», όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. «Μοιραζόμαστε πολλά συμφέροντα και πολλά θέματα στα οποία εργαζόμαστε μαζί προς όφελος της Ρωσίας, του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, της Μέσης Ανατολής καθώς και [όλου] του κόσμου», δήλωσε ο πρίγκιπας σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια μεγάλη κοινοπραξία λιπασμάτων, ενώ παρουσίασε στον διάδοχο τον Ντμίτρι Μαζεπίν, μέτοχο του ρωσικού ομίλου Uralchem-Uralkali. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% της παγκόσμιας ετήσιας κατανάλωσης λιπασμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!