33.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 16:56

Πούτιν: Παίρνει στρατιωτικές αποφάσεις; Τι μπορεί να σημαίνει για τη Ρωσία

Πριν από ένα μήνα ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι υποστήριζε ότι οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία φαίνεται να διοικούνται από τον Ρώσο πρόεδρο. «Η ρωσική στρατηγική μέχρι στιγμής κατευθύνεται από έναν ερασιτέχνη που καταλαβαίνει τον πόλεμο τόσο λίγο όσο καταλαβαίνει την Ουκρανία», είχε διαπιστώσει ο καθηγητής που ειδικεύεται στη Ρωσία.

Μάλιστα, ανέφερε, οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία έχουν να μας πουν πολλά για το ποιος κάνει κουμάντο, και τελικά για το αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να μαθαίνει από τα λάθη του. «Το ερώτημα είναι αν ο Πούτιν θα αποδειχθεί περισσότερο σαν τον Στάλιν, ο οποίος κατάλαβε το λάθος του όταν η παρέμβασή του κατέστησε τον Κόκκινο Στρατό ευάλωτο στη γερμανική εισβολή τον Ιούνιο του 1941, και έπειτα άφησε τους στρατηγούς του να διευθύνουν τον πόλεμο, ή αν αποδειχθεί σαν τον Χίτλερ, που δεν πήρε ποτέ αυτό το μάθημα και έκανε παρεμβάσεις μέχρι το τέλος», έγραφε τον Απρίλιο.

Ο Γκαλεότι είχε καταλήξει τότε στο συμπέρασμα πως αν ο Πούτιν μπορεί να μάθει από τα λάθη του αυτό θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για τους Ουκρανούς, καθώς έτσι θα δώσει τα ηνία στους στρατηγούς του.

Σύμφωνα πάντως με άρθρο του βρετανικού Guardian, που επικαλείται δυτικές στρατιωτικές πηγές, ο Πούτιν δεν φαίνεται να έχει μάθει από τα λάθη του. Όπως αναφέρεται, ο Πούτιν έχει εμπλακεί προσωπικά στον πόλεμο της Ουκρανίας σε βαθμό που λαμβάνει επιχειρησιακές και τακτικές αποφάσεις «σε επίπεδο συνταγματάρχη ή ταξίαρχου». Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται επίσης να βοηθά στον καθορισμό των κινήσεων των δυνάμεων στο Ντονμπάς, την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που πλέον αποτελεί το επίκεντρο της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τις δυτικές πηγές, ο Πούτιν συνεργάζεται στενά με τον επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, και μαζί παρεμβαίνουν παίρνοντας αποφάσεις που συνήθως λαμβάνονται από κατώτερους αξιωματικούς.

Ενδείξεις ανάμειξης του Ρώσου ηγέτη στην καθημερινή λειτουργία της στρατιωτικής εκστρατείας υπήρχαν ήδη από τότε που η Ρωσία οπισθοχώρησε από το βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, και κυρίως από το Κίεβο.

Υπήρξαν επίσης πρόσφατες αναφορές ότι ο στρατηγός Γκερασίμοφ, ενδέχεται να παραγκωνίστηκε – μαζί με αβάσιμες φήμες ότι τραυματίστηκε κατά την επίσκεψη του στο Ντονμπάς πριν από μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δυτικές πηγές, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ρωσίας εξακολουθεί να δίνει εντολές.  

Σχολιάζοντας σήμερα εκ νέου την αναφορά ότι ο Πούτιν παρεμβαίνει στις επιχειρησιακές λειτουργίες του στρατού στην Ουκρανία, ο Γκαλεότι σημειώνει ότι ο Πούτιν δεν διαθέτει ουσιαστική στρατιωτική εμπειρία.

«Δεν είναι μόνο ο Πούτιν – κανένας από το στενού του κύκλου (συμπεριλαμβανομένου του Σόιγκου) δεν έχει στρατιωτική εμπειρία πέρα ​​από την εφεδρεία, και οι επαγγελματίες στρατιώτες ξεκάθαρα έκαναν αυτό τους είπαν άλλοι να κάνουν. Σε άλλα συστήματα, οι δεύτεροι θα μπορούσαν να πουν και θα έλεγαν στους πρώτους τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, αλλά σε μια ολοένα και πιο μοναρχική αυτοκρατορία, ο Πούτιν δημιούργησε ένα σύστημα χωρίς έλεγχο της εξουσίας του και μια κουλτούρα όπου κανείς δεν αμφισβητεί ούτε προκαλεί το αφεντικό. Και αυτό – μαζί με την ουκρανική ικανότητα- είναι που τον νίκησαν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Ισπανία: Έρευνα για διαφθορά κατά της συζύγου του Σάντσεθ

Ισπανικό δικαστήριο  ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για διαφθορά, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε η οργάνωση κατά...

Ρωσία: Ο Πατριάρχης Κύριλλος «τιμωρεί» ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο Ναβάλνι

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, επέβαλε κυρώσεις σε ιερέα που τέλεσε μνημόσυνο για τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον εκλιπόντα ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης και...

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας πραγματοποίησε αεροσκάφος της εταιρείας Transavia. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Αθήνα με προορισμό το Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγκαστική...

Ευρωεκλογές: Μπλόκο του Αρείου Πάγου στους Σπαρτιάτες

Δεν άναψε τελικά το «πράσινο φως» ο Άρειος Πάγος στους «Σπαρτιάτες» προκειμένου να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Οι Αρεοπαγίτες οι οποίοι βρίσκονταν σε διάσκεψη από την περασμένη Κυριακή, αποφάσισαν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!