Με το plan B προχώρησε την Πέμπτη στη Μαριούπολη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, έδωσε εντολή να μην πραγματοποιηθεί έφοδος στο εργοστάσιο Azovstal, όπου παραμένουν οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της πόλης, αλλά να το μπλοκάρουν, μη επιτρέποντας να περάσει «ούτε μύγα».
Αφήνοντας το εργοστάσιο στα χέρια της Ουκρανίας, οι Ρώσοι στερούνται της ευκαιρίας να κηρύξουν την πλήρη νίκη στη Μαριούπολη, σχολιάζει ο Guardian, δεδομένου ότι η κατάληψη της πόλης έχει στρατηγική και συμβολική σημασία. Παρόλα αυτά, Πούτιν και Σόιγκου έκαναν λόγο για επικράτηση των ρωσικών δυνάμεων και «απελευθέρωση» της Μαριούπολης.
Η εντολή για μπλόκο αντί για έφοδο, συνιστά όμως ουσιαστική μεταστροφή της Ρωσίας;
Οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Από τη μία υπάρχει η προφανής ερμηνεία ότι η επί εβδομάδες αντίσταση της πόλης δημιουργούσε αφενός σύγχυση στον Πούτιν και τους στρατηγούς του, αφετέρου μεγάλες καταστροφές στην πόλη που έχει ισοπεδωθεί. Αντί επομένως να συνεχίσει την πίεση μέσω των επιθέσεων, η Ρωσία φαίνεται ότι έβαλε μπρος το σχέδιο εξόντωσης της αντίστασης με τη μέθοδο του αποκλεισμού.
Αυτή είναι άλλωστε και η στρατηγική που φαίνεται να υιοθετεί στο πεδίο κατά τη δεύτερη φάση του πολέμου που επικεντρώνεται στην ανατολική Ουκρανία. Στόχος είναι η περικύκλωση του ουκρανικού στρατού και ο «στραγγαλισμός» του από προμήθειες και ανθρώπινο δυναμικό.
Εάν ισχύει αυτή η ερμηνεία, τότε αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα παραδοθούν οι 2.000 μαχητές του εργοστασίου- όπου επίσης βρίσκονται περίπου 1.000 άμαχοι-, ή θα τους δώσει την ευκαιρία να ξεφύγουν, κάτι που θα έδινε μεγάλη συναισθηματική ανάταση στην Ουκρανία.
Από την άλλη, υπάρχει η άποψη ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανυπομονεί να συνεχίσει την επίθεσή του στην περιοχή Ντονμπάς, και η μάχη στη Μαριούπολη έχει διαρκέσει αρκετά εξαντλώντας σημαντικούς πόρους και καθηλώνοντας ρωσικά στρατεύματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιδίωξη ευρύτερων στόχων. Βέβαια, εφόσον επιθυμεί να μην βγει «ούτε μύγα», θα πρέπει να δεσμεύσει δυνάμεις για να το επιβλέπουν, διαφορετικά ρισκάρει και πάλι να δώσει μια συναισθηματική νίκη στους Ουκρανούς.
Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε διαμηνύσει πως αν σκοτωθούν οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης, αυτό ακυρώνει αυτόματα από την πλευρά του τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που ούτως ή άλλως είχαν βαλτώσει μετά τις αναφορές για σφαγές αμάχων στην κεντρική και βόρεια Ουκρανία. Ως εκ τούτου, δεν είναι απίθανο για τον Πούτιν να επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτή τη διπλωματική οδό.
Τέλος, υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας. Δεδομένου ότι το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Azovstal, ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης, δεν αποκλείεται η Μόσχα να μην επιθυμεί να το ισοπεδώσει, προσβλέποντας σε μελλοντική εκμετάλλευσή του.