25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 14:28

Ποιος ήταν ο επόμενος στη «λίστα απολύσεων» του Ερντογάν;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απολύσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, καθώς δεν ταίριαζαν με την οικονομική πολιτική του και την ανορθόδοξη θεωρία του που θέλει τα υψηλά επιτόκια να πυροδοτούν πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, σκέφτεται να «καρατομήσει» και τον εν ενεργεία διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου.

Πριν φτάσει εκεί, ωστόσο, αποφάσισε να κάνει αλλαγές στην επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Έτσι, με μεταμεσονύκτιο διάταγμα, μετά τη συνάντησή του με τον Καβτσίογλου το βράδυ της Τετάρτης, απομάκρυνε τρία μέλη της επιτροπής.

Σύμφωνα με το διάταγμα, απομακρύνθηκαν οι υποδιοικητές Σεμίχ Τουμέν (Semih Tumen) και Ουγκούρ Ναμίκ Κουτσούκ (Ugur Namik Kucuk), μαζί με το μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής Αμπντουλάχ Γιαβας (Abdullah Yavas).

Παράλληλα, ο Ερντογάν διόρισε τον Τάχα Τσακμάκ (Taha Cakmak) ως αναπληρωτή διοικητή και τον Γιουσούφ Τούνα (Yusuf Tuna) ως μέλος της Επιτροπής.

Οι αλλαγές στη σύνθεση της κεντρικής τράπεζας ήρθαν, όπως προαναφέρθηκε, μετά τη συνάντηση Ερντογάν- Καβτσίογλου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συζήτησαν τις αλλαγές στην επιτροπή, όπως ανέφεραν νωρίτερα πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγές, ο Κουτσούκ ήταν το μόνο μέλος της επιτροπής που ψήφισε κατά της μείωσης των επιτοκίων τον περασμένο μήνα. Ο Γιαβας δεν ψήφισε επειδή είχε προσβληθεί από Covid-19 στις ΗΠΑ, όπου ζει.

Οι αλλαγές απαλλάσσουν την επιτροπή από τα μέλη που διαφωνούσαν με τον Ερντογάν και τις εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων.

Η συνάντηση του Καβτσίογλου με τον Ερντογάν ήρθε μετά την υποχώρηση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό νωρίτερα την Τετάρτη, αυξάνοντας τις απώλειές της σε σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου από τότε που ο διοικητής προχώρησε στην αιφνιδιαστική μείωση του επιτοκίου στις 23 Σεπτεμβρίου.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κεντρική: Διατήρησε στο 1% το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας

Στο 1% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας με ημερομηνία εφαρμογής την 2α Ιουνίου του 2024. Σε ανακοίνωσή της...

Ποινή φυλάκισης 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό γυναίκας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα, μετά από ακροαματική διαδικασία, σε άνδρα ηλικίας 67 ετών, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης με την υψηλότερη να είναι αυτή...

Μέχρι 31 Μαϊου οι αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024

Ως την 31η Μαΐου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αίτηση μπορούν...

ΕΤΑΠ: Στην Πάφο υπάρχουν 20.000 κλίνες σε 6000 αυτοεξυπηρετούμενά καταλύματα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Περιφέρειας Πάφου έχει πρόσφατα ολοκληρώσει καταγραφή με βάση την οποία σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου υπάρχουν περίπου 20.000 κλίνες...

Ιωάννου: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με 50 ενέργειες για μετανάστες

Αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που στοχεύουν στην κατά το δυνατό ομαλότερη συμπερίληψη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην...

Που θα παρευρεθούν Πρόεδρος και Υπουργοί στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!