18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 21:38

Ο Μπάιντεν επιβάλλει μέτρα σε βάρος της Ρωσίας

Με την ανάφλεξη στα ρωσοουκρανικά σύνορα να έχει επηρεάσει την παγκόσμια κοινότητα και τη Δύση να έχει προετοιμάσει δέσμη κυρώσεων σε βάρος του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε δηλώσεις για την κατάσταση αναφορικά με τη διπλωματική κρίση στις 21.00 σήμερα (ώρα Κύπρου), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα σε απάντηση για την εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από ένα 24ωρο, μετά το διάγγελμα Πούτιν, που χαρακτηρίστηκε εμπρηστικό και ερμηνεύτηκε ως προάγγελος μιας μεγάλης σύρραξης, η εκρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικοί και εμπορικοί περιορισμοί στις δύο ουκρανικές επαρχίες που αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από τον Ρώσο πρόεδρο.

Ειδικότερα, η Ψάκι είπε ότι έρχονται περισσότερα μέτρα και δήλωσε ότι αυτά είναι ξεχωριστά από τις κυρώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα ενεργοποιήσει εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος προσώπων.

Σε ανακοίνωσή του, μετά το διάγγελμα, το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για υπονόμευση της εφαδικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, για διάβρωση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης και για παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει και η ρωσική πλευρά.

Φίλοι του Πούτιν και δισεκατομμυριούχοι οι ολιγάρχες που θα υποστούν τις κυρώσεις του Τζόνσον

Τρεις ανθρώπους με τεράστια περιουσία «έβαλε στο μάτι» ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλει η Μεγάλη Βρετανία στη Ρωσία για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.

Ένας φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν από το τζούντο, Μπόρις Ρότενμπεργκ, συνιδιοκτήτης της SMP Bank, ο ανιψιός του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ, και ο δισεκατομμυριούχος Γκενάντι Τιμτσένκο που ελέγχει τον Όμιλο Βόλγα, είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να «παγώνουν» μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στις αποσχισθείσες από την Ουκρανία περιοχές.

Το πακέτο των κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον περιλαμβάνει εκτός από τους τρεις ολιγάρχες και πέντε τράπεζες, τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν, θα απαγορευτεί στα ενδιαφερόμενα άτομα να ταξιδεύουν στη Βρετανία και θα απαγορεύσουμε σε όλους Βρετανούς να έχουν οποιεσδήποτε συναλλαγές μαζί τους».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!