21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 1:29

Ο δισεκατομμυριούχος των iPhone που θέλει να γίνει πρόεδρος της Ταϊβάν

Το όνομα του Τέρι Γκου δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό. Στην Ταϊβάν, ωστόσο, είναι γνωστός ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους και πλούσιους επιχειρηματίες. Ο 72χρονος είναι ο ιδρυτής της Foxconn, της εταιρείας που κατασκευάζει τα iPhone για λογαριασμό της Apple και είναι ο πιο πρόσφατος υποψήφιος στην κούρσα των προεδρικών εκλογών της χώρας.

Ο Γκου είναι χαρισματικός επιχειρηματίας με σοβαρή αναγνώριση, άφθονο ρευστό, αλλά και ωραίο στόρι. Παρατηρητές στην Ταϊπέι λένε ότι αν ήταν ο μόνος υποψήφιος που θα ήταν εναντίον του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), θα είχε πολύ καλές ευκαιρίες εκλογής. Αντίθετα, η υποψηφιότητά του θα σπάσει τις ψήφους της αντιπολίτευσης στα τρία στην κάλπη του Ιανουαρίου 2024.

Ο νόμος του… λάκκου

Στο προεδρικό σύστημα της Ταϊβάν, όταν υπάρχουν ήδη δύο υποψήφιοι της αντιπολίτευσης που συναγωνίζονται για να ανατρέψουν το κατεστημένο κόμμα, η προσθήκη ενός τρίτου πιθανώς δεν θα διευκολύνει το έργο.

«Το σενάριο είναι μια κλασική περίπτωση για τον “νόμο του λάκκου”: αν είσαι σε έναν λάκκο και είναι δύσκολο να βγεις, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις να σκάβεις. Και η αντιπολίτευση της Ταϊβάν φαίνεται να σκάβει τον δικό της εκλογικό τάφο» σχολιάζει το BBC.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Ταϊβάν θα βαθιές συνέπειες πολύ πέραν των συνόρων της. Το αυτοδιοικούμενο νησί θα εκλέξει νέο πρόεδρο εν μέσω αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις με το Πεκίνο και μιας ολοένα και πιο στρατιωτικοποιημένης περιοχής.

Ακολουθώντας τρόπον τινά τα βήματα του Τραμπ, ο Γκου προσπάθησε αρχικά να γίνει υποψήφιος του κύριου δεξιού κεντρικού κόμματος της Ταϊβάν, του παλιού εθνικιστικού KMT (Kuomintang). Αλλά σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις ΗΠΑ, αυτός απέτυχε. Το KMT επέλεξε άλλον υποψήφιο και ο Γκου αποχώρησε από το κόμμα δηλώνοντας αηδιασμένος. Αλλά το KMT δεν είναι το μόνο πρόβλημά του.
Η Ταϊβάν έχει ακόμη ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν (TPP), του οποίου ηγείται άλλος χαρισματικός λαϊκιστής ηγέτης, ο Κο Γουέν-τζε. Ο Κο είναι ο πρώην δήμαρχος της Ταϊπέι και αυτή τη στιγμή είναι δεύτερος στις δημοσκοπήσεις. Τα πάει ιδιαίτερα καλά στους νεότερους ψηφοφόρους της Ταϊβάν.

Τα ατού του Γκου

Αυτό που πρωτίστως προβάλλει ο Γκου δεν είναι βεβαίως ο πλούτος ή επιτυχία του. Υπογραμμίζει την εμπειρία του στο να δουλεύει μέσα και με την Κίνα.

Ο όμιλος Foxconn έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, πρωτοστατώντας στο μοντέλο του συνδυασμού της τεχνογνωσίας της Ταϊβάν με την ειδικευμένη κινεζική εργασία. Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 ο Γκου έχτισε τεράστιες βιομηχανικές πανεπιστημιουπόλεις στη νότια Κίνα και στρατολόγησε δεκάδες χιλιάδες νέους Κινέζους για να εργαστούν σε αυτές.
Το μοντέλο ήταν τόσο επιτυχημένο που τελικά έπεισε την Apple να αναθέσει μεγάλο μέρος της κατασκευής MacBooks και iPhone στη Foxconn.

Τώρα ο Γκου λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια εμπειρία επένδυσης και εργασίας στην Κίνα για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ταϊβάν. Όπως τονίζει θέλει να αποτρέψει την Ταϊβάν από το να «γίνει μια άλλη Ουκρανία». Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, είπε ότι θα οδηγήσει την Ταϊβάν «μακριά από την άβυσσο του πολέμου με την Κίνα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!