14.2 C
Nicosia
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 | 10:29

Νέος ένοικος στον Λευκό Οίκο: Οι τρεις προκλήσεις για τις πρώτες 100 μέρες του Τζο Μπάιντεν

Έφτασε η μέρα που ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί για την Φλόριντα δίχως να πει αντίο και αφήνοντας μια πολωμένη Αμερική πίσω του.

Παράλληλα φεύγει έχοντας ανοιχτές υποθέσεις καθώς από την μία τον περιμένει μια δίκη στη Γερουσία μετά την δεύτερη παραπομπή του που του χάρισε ένα ιστορικό ρεκόρ και από την άλλη ψάχνει τρόπους για την επάνοδό του στην πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, κάτι που δεν ξαφνιάζει καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια από πολλά μέλη του Ρεπουμπλκανικού Κόμματος για τους χειρισμούς του απερχόμενου προέδρου και τον ρόλο του που διαδραμάτισε στην αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Όπως και να έχει όμως ο Τραμπ για την ώρα φεύγει, ο Τζο Μπάιντεν έρχεται. Και έρχεται έχοντας συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων υπέρ του καθώς τον ψήφισαν 81 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Όπως όλοι οι πρόεδροι, ο Τζο Μπάιντεν μαζί με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις αναλαμβάνουν την εξουσία έχοντας φιλόδοξα σχέδια, ωστόσο, βρίσκονται αντιμέτωποι με σπάνιες συνθήκες, από τη μία τον αναβρασμό της αμερικανικής κοινωνίας και από την άλλη την παγκόσμια αβεβαιότητα.

Αν και ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι θα εργαστεί ώστε να αποκαταστήσει την αμερικανική «ενότητα» , οι πράξεις στο πεδίο θα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τα φτερωτά λόγια, σχολιάζει η gzeromedia.

Ο Μπάιντεν διαθέτει μια πλήρη ατζέντα, αλλά για τις πρώτες εκατό μέρες της προεδρίας του υπάρχουν τρία βασικά θέματα που θα λειτουργήσουν ως βαρόμετρο και δείκτης της αποτελεσματικότητά ς του.

1. Η πανδημία

Καθώς η πανδημία μαίνεται παγκοσμίως, ο Μπάιντεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια από τις χώρες που έχουν «νοσήσει» πιο βαριά. Τα επιβεβαιωμένες κρούσματα ξεπέρασαν τα 24 εκατομμύρια, ενώ περίπου 4.000 Αμερικανοί πεθαίνουν καθημερινά από τον ιό. Την ίδια ώρα το ποσοστό ανεργίας είναι σχεδόν επτά τοις εκατό.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 53 τοις εκατό των Αμερικανών βλέπουν την αντιμετώπιση του ιού ως κορυφαία προτεραιότητα, με σχεδόν το 70 τοις εκατό να λέει το ίδιο για την οικονομία που πλήττεται από πανδημία.

Το επίκεντρο του σχεδίου του Μπάιντεν  για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί το πακέτο στήριξης  που προβλέπει γιγαντιαία δαπάνη ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων, για να προσφερθεί στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Επιπλέον,προβλέπεται επίδομα  ύψους 1.400 δολαρίων κατ’ άτομο στους χαμηλόμισθους Αμερικανούς, επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και χρηματοδότηση για περισσότερα τεστ COVID και διάθεση εμβολίων.

Ο Μπάιντεν παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα χορηγηθούν 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως την εκατοστή του ημέρα στην προεδρία,  δηλαδή από σήμερα και έως τις 29 Απριλίου.

Ο νέος πρόεδρος πρέπει να ξεκινήσει δυναμικά καθώς οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για αυτό το νομοσχέδιο θα δοκιμάσουν την ικανότητά του να φέρει εις πέρας τα πράγματα με λεπτές πλειοψηφίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί και μετριοπαθείς Δημοκρατικοί ήδη απορρίπτουν τα ποσά.

2. Το Ιράν

Από όλες τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής που περιμένουν τον Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων η σύσφιξη των σχέσεων με τους συμμάχους της Ευρώπης και της Ασίας, την εύρεση της σωστής ισορροπίας αντιπαράθεσης και συνεργασίας με την  ανερχόμενη Κίνα και φυσικά τη Βόρεια Κορέα, το πιο επείγον τεστ που καλείται να  αντιμετωπίσει άμεσα αποτελούν οι σχέσεις με το Ιράν.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία ο Τραμπ εγκατέλειψε το 2018. Ωστόσο, ο χρόνος τρέχει και μετρά.  Το Ιράν, το οποίο έχει σταματήσει να τηρεί την συμφωνία από τότε που αποχώρησαν από τις ΗΠΑ, τώρα αυξάνει την παραγωγή υλικού για βόμβες.

Επιπλέον, στο Ιράν πραγματοποιούνται προεδρικές εκλογές αυτό το καλοκαίρι, και ένας σκληροπυρηνικός που δεν έχει την τάση να διαπραγματευτεί με τη Δύση είναι πιθανό να κερδίσει.

Η επιστροφή στην συμφωνία είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενη στο Καπιτώλιο, όπου πολλοί νομοθέτες και των δύο κομμάτων θέλουν το Ιράν να δέχεται αυστηρότερους περιορισμούς όχι μόνο στο πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και στις συμβατικές του πολεμικές και περιφερειακές δυνατότητές του.

Ο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει πως  μια πιο συμβατική εξωτερική πολιτική μπορεί να ενισχύσει τα αμερικανικά συμφέροντα με τρόπους που ο παρορμητικός μονομερισμός του Τραμπ δεν το έκανε. Το Ιράν θα του δώσει μια πρώτη ευκαιρία να το αποδείξει.

3. Το μεταναστευτικό

Ο Τραμπ άφησε την σφραγίδα του στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ που συνοψίζεται στην δραματική μείωση των μεταναστών, νόμιμων και παράνομων. Ο Μπάιντεν αναμένεται να αναιρέσει αμέσως τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Τραμπ που περιόριζαν τις ευκαιρίες παροχής ασύλου ή έφραζαν την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από ορισμένα μουσουλμανικά έθνη. Παράλληλα εργάζεται σε ένα νομοσχέδιο- ορόσημο για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού που θα διευκόλυνε την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας για εκατομμύρια μετανάστες χωρίς έγγραφα που βρίσκονται ήδη στο έδαφος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το ζήτημα θα μπορούσε να αποκτήσει χαρακτήρα επείγοντος πολύ πριν το νομοσχέδιο έρθει στο Κογκρέσο εφόσον καραβάνια μεταναστών εντοπιστούν στα νότια σύνορα τους επόμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η αστυνομία της Ονδούρας χρησιμοποίησε δακρυγόνα και μπαστούνια για να γυρίσει πίσω μια ομάδα μεταναστών, αλλά αναμένεται και άλλοι να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν  από τη βία και τη φτώχεια σε όλη την Κεντρική Αμερική διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ τώρα που ο Τραμπ έχει φύγει.

Το Μεξικό έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ο Μπάιντεν πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με ακρίβεια – μετά από τέσσερα χρόνια των σκληρών και ασυνήθιστων πολιτικών του Τραμπ, μια νέα κρίση στα σύνορα θα αναγκάσει τον Μπάιντεν να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα και πιο ανθρώπινα.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η “Πράξη Τζορτζ Φλόιντ” από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης του λευκού πρώην αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η Βουλή των Αντιπροσώπων...

Μέτρα μόνιμης αποτροπής κατά Τουρκίας

Την ανάγκη οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως εργαλείο αποτροπής νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών υπογράμμισε χθες ο ΥΠΕΞ Νίκος...

Χρ. Σταϊκούρας: 1,2 δισ. ευρώ το κόστος του lockdown έως 16/3

Σε 1,2 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των χθεσινών αποφάσεων για επέκταση και αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων σύμφωνα με τον  υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστος...

Επιτάχυνση για μεταρρύθμιση δικαιοσύνης, ζήτησε ο Επίτροπος Reynders από Κύπριους Βουλευτές

Την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών και της θέσπισης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων στις υπό εξέλιξη μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, τόνισε την Τετάρτη...

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεπερνάμε το συμβολικό αριθμό των 1.000.000 δόσεων

«Kάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια», σημείωσε ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του...

Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Πάφο

Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στο κρατικό νοσηλευτήριο της Πάφου, χωρίς κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Νοσοκομείου Πάφου Δρ Σπύρο Γεωργίου, ο οποίος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!