Αρχίζει τη Δευτέρα στο Λονδίνο η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του G7, των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου.
Η τριήμερη σύνοδος συνιστά την πρώτη με φυσική παρουσία των πολιτικών εδώ και δύο χρόνια. Οι συμμετέχοντες θα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού, ενώ υπάρχουν όρια στον αριθμό των παρισταμένων στις αίθουσες και άλλα προστατευτικά μέτρα.
Πέρα από τους Υπουργούς της οικοδέσποινας Βρετανίας, που έχει την προεδρία του G7 αυτήν την περίοδο, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, στη σύνοδο έχουν προσκληθεί οι ομόλογοί τους από την Ινδία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τη Νότια Αφρική.
Στην ατζέντα της συνάντησής τους περιλαμβάνονται η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η διμερής εμπορική συμφωνία μετά από το Brexit, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η στάση έναντι της Κίνας.
Η σύνοδος θα ασχοληθεί επίσης με τη ρωσική «προπαγάνδα» και εκστρατεία παραπληροφόρησης για θέματα από εκλογές στη Δύση έως τα εμβόλια κατά της COVID-19, κατηγορίες που η Μόσχα απορρίπτει.
Οι Υπουργοί του G7 θα ανακοινώσουν επίσης πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων λιρών για την επόμενη διετία για να βοηθήσουν την εκπαίδευση γυναικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και την ανάκαμψη από τον αντίκτυπο της πανδημίας.
Αναμένεται να επιβεβαιώσουν το στόχο να ξεκινήσουν σχολική εκπαίδευση 40 εκατομμύρια κορίτσια και να μάθουν να διαβάζουν έως την ηλικία των 10 ετών ακόμα 20 εκατομμύρια κορίτσια στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, με ορίζοντα το 2026.
Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, έρχονται μετά από την απόφαση της βρετανικής Κυβέρνησης να μειώσει τη χρηματοδότηση για προγράμματα διεθνούς βοήθειας από το 0,7% στο 0,5% του εθνικού προϋπολογισμού, μια απόφαση που έχει υποστεί δριμεία κριτική.
Η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών ανοίγει το δρόμο για τη σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών του G7 που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Κορνουάλη.
Πηγή: ΚΥΠΕ