16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 6:50

Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για παράνομη κράτηση δημοσιογράφων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε εκ νέου την Τουρκία σήμερα για την παράνομη κράτηση δύο δημοσιογράφων.

Το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει την Άγκυρα τον Νοέμβριο για “παρεμβάσεις” στην ελευθερία της έκφρασης και για την κράτηση πολλών δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet λίγους μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Σήμερα το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για τη σύλληψη και την κράτηση το 2016 του τραγουδιστή και χρονικογράφου Ατίλα Τας, λόγω των επικριτικών προς την κυβέρνηση αναρτήσεών του στο Twitter και άρθρων του στην εφημερίδα Meydan το διάστημα από το 2011 ως το 2016. Εναντίον του Τας απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία.

Σε αυτή την υπόθεση το ΕΔΑΔ έκρινε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του Τας στην ελευθερία και την ασφάλεια (άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10).

“Καμία από τις αποφάσεις που σχετίζονται με τη σύλληψη και την παραμονή υπό κράτηση του Τας δεν περιέχει στοιχεία που να αποδεικνύουν οποιαδήποτε λογική σύνδεση μεταξύ των ενεργειών του – δηλαδή τα πολιτικά tweet και άρθρα του– και τις κατηγορίες για τρομοκρατία που του απαγγέλθηκαν”, αναφέρει το ΕΔΑΔ.

“Το Δικαστήριο κρίνει επίσης ότι η στέρηση της ελευθερίας του Τας αποτελεί παρέμβαση στο δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης”, πρόσθεσε στην απόφασή του το ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε την Άγκυρα να καταβάλει 12.275 ευρώ στον Τας για ηθική βλάβη και 3.175 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση που χρονολογείται από το 2010 το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για την κράτηση του Μεχντί Τανρικούλου, διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Azadiya Welat, η οποία εκδίδεται στα κουρδικά.

Η Άγκυρα καταδικάστηκε και πάλι για παραβίαση των άρθρων 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρέπει να καταβάλει 5.000 ευρώ στον ενάγοντα για ηθική βλάβη.

Η Τουρκία βρισκόταν το 2019 στην 157η θέση –σε σύνολο 180– του καταλόγου με των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) για την ελευθερία του Τύπου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!