Η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας αγνόησε τη σημασία της αλλαγής της ισραηλινής κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο εθνικιστής ηγέτης που αναμένεται να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, πιθανότατα θα ακολουθήσει την ίδια δεξιά πολιτική.
Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην επικεφαλής μιας μεγάλης οργάνωσης Εβραίων εποίκων και υπέρμαχος της προσάρτησης του μεγαλύτερου μέρους της Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ, θα είναι ο νέος ηγέτης του Ισραήλ υπό έναν συνασπισμό συνονθύλευμα που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ.
Σήμερα, ο Μπένετ επέρριψε στους Παλαιστινίους το μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σύγκρουση. “Πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια: Η εθνική μάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων δεν είναι για εδάφη. Οι Παλαιστίνιοι δεν αναγνωρίζουν την ίδια μας την ύπαρξη εδώ και φαίνεται ότι αυτό θα ισχύει για αρκετό καιρό”, δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 12.
Μιλώντας πριν από τις σημερινές δηλώσεις του Μπένετ, ο Μπάσεμ αλ Σάλχι, εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ανέφερε ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι το ίδιο ακραίος με τον Νετανιάχου, προσθέτοντας: “Θα φροντίσει να εκφράσει πόσο ακραίος είναι κυβερνώντας”. Παρόμοια αισθήματα εκφράστηκαν και αλλού. “Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός Ισραηλινού ηγέτη και ενός άλλου”, δήλωσε ο Αχμεντ Ρεζίκ, 29 ετών, διοικητικός υπάλληλος στη Γάζα. “Είναι καλοί ή κακοί για το έθνος τους. Και όταν πρόκειται για εμάς, όλοι είναι κακοί, και όλοι αρνούνται να δώσουν στους Παλαιστινίους τα δικαιώματά τους και τη γη τους”, σημείωσε.
Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σημασία ποιος κυβερνά το Ισραήλ. “Οι Παλαιστίνιοι έχουν βιώσει δεκάδες ισραηλινές κυβερνήσεις καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας, δεξιές, αριστερές, κεντρώες, όπως τις αποκαλούν. Ομως όλες τους ήταν εχθρικές απέναντι στα δικαιώματα του παλαιστινιακού μας λαού και όλες είχαν εχθρικές πολιτικές επεκτατισμού”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ, σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό θα συμμετέχει ένα ισλαμιστικό κόμμα που εκλέχθηκε από μέλη της αραβικής μειονότητας του του Ισραήλ, που αντιστοιχεί στο 21% του πληθυσμού, οι οποίοι είναι Παλαιστίνιοι στην καταγωγή, Ισραηλινοί στην υπηκοότητα. Ο αρχηγός του κόμματος αυτού, Ράαμ, ο Μανσούρ Αμπάς, δήλωσε ότι η συμφωνία κυβέρνησης συνασπισμού θα αποφέρει περισσότερα από 53 δισεκατομμύρια σέκελ (16 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη βελτίωση των υποδομών και την καταπολέμηση της βίαιης εγκληματικότητας σε αραβικές πόλεις. Ωστόσο, επικρίνεται στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας για σύμπλευση με εκείνους που θεωρούν ότι είναι ο εχθρός.
“Είναι ένας προδότης. Τι θα κάνει όταν του ζητήσουν να ψηφίσει για την έναρξη ενός νέου πολέμου στη Γάζα;” είπε ο 21χρονος Μπάντρι Κάραμ στη Γάζα. “Θα το αποδεχτεί να συμμετάσχει στη δολοφονία Παλαιστινίων;” Ο Μπένετ έχει υπάρξει ισχυρός υποστηρικτής της προσάρτησης τμημάτων της Δυτικής Οχθης που το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967. Ομως, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του για το θέμα τις τελευταίες ημέρες, εμφανίστηκε να προτείνει μια συνέχιση του status quo, με κάποια χαλάρωση των συνθηκών για τους Παλαιστίνιους. “Η σκέψη μου για αυτό το θέμα είναι να μειωθεί η σύγκρουση. Δεν θα τη λύσουμε. Αλλά, όπου μπορούμε (βελτίωση συνθηκών) – περισσότερα σημεία διέλευσης, καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερες επιχειρήσεις, περισσότερη βιομηχανία – θα το κάνουμε”, τόνισε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ