18.8 C
Nicosia
Δευτέρα 29 Μάιος 2023 | 7:40

Μεταναστευτικό, ενέργεια, λογισμικά κατασκοπείας, στην ατζέντα της Ολομέλειας του ΕΚ

Τις προτεραιότητές του για το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθορίζει το Ευρωκοινοβούλιο κατά τις εργασίες της Ολομέλειας  μεταξύ 13-16 Μαρτίου, στο Στρασβούργο. Θα συζητηθούν επίσης, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, το θέμα της αλληλεγγύης σχετικά με την μετανάστευση, αλλά και τα λογισμικά κατασκοπείας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε τελετή την Τετάρτη όπου η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Shirin Ebadi και η αστροναύτης Samantha Cristoforetti θα μιλήσουν με τους Ευρωβουλευτές.

Επίσης την Τετάρτη, οι Ευρωβουλευτές, ενόψει της συνόδου της ΕΕ στις 23-24 Μαρτίου, θα παρουσιάσουν τα αιτήματα και τις προσδοκίες τους στους Προέδρους του Συμβουλίου και της Επιτροπής, Charles Michel και Ursula von der Leyen.

Οι Ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν την Τετάρτη και την κατάσταση της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης στην Ευρώπη σχετικά με την μετανάστευση και την πολιτική ασύλου.

Όπως αναφέρεται, η συζήτηση με τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου και την Επιτροπή στην ολομέλεια αναμένεται να επικεντρωθεί στην αναμόρφωση των κοινών κανόνων μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ, σε συνέχεια του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την λεγόμενη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου του Νοεμβρίου του 2022 και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου.

Μετά το ναυάγιο ανοικτά των ακτών της Ιταλίας που οδήγησε στον πνιγμό τουλάχιστον 70 ανθρώπων, οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τις δράσεις πρόληψης των παράτυπων αναχωρήσεων και της απώλειας ζωών. Θα εκφράσουν τις θέσεις τους σχετικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι «χώρες υποδοχής» της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, του ρόλου των ΜΚΟ, της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, καθώς και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020 αποσκοπεί στη βελτίωση των διαδικασιών ασύλου και την δίκαιη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών.

Την Πέμπτη, οι Ευρωβουλευτές, «ανικανοποίητοι από τις απαντήσεις των ευρωπαϊκών χωρών στις ερωτήσεις τους σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού», θα παροτρύνουν την Επιτροπή να αναλάβει δράση, αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του περασμένου έτους η εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και ισοδύναμων κατασκοπευτικών λογισμικών παρακολούθησης απέστειλε ερωτηματολόγιο σε όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τη χρήση λογισμικών κατασκοπείας και το αντίστοιχο νομικό καθεστώς τους και ότι μεμονωμένες χώρες απέστειλαν απαντήσεις στην επιτροπή, αλλά παραμένουν αρκετές που δεν έχουν δώσει καμία απάντηση.

Σε προφορική ερώτηση προς την Επιτροπή, οι Ευρωβουλευτές θα ζητήσουν να δηλώσει η Επιτροπή με τα μέτρα που έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση της παραβίασης και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η Επιτροπή εκπληρώνει το καθήκον της για ειλικρινή συνεργασία με την εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να πιέσουν για την αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος σε όλες τις χώρες της ΕΕ και για την ελάττωση του αριθμού ανθρώπων σε κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού. Θα γίνει συζήτηση την Τρίτη και ψηφοφορία την Τετάρτη.

Η ατζέντα περιλαμβάνει και θέματα ενέργειας, μεταξύ άλλων, οι Ευρωβουλευτές, θα εξετάσουν το απόγευμα της Τρίτης, τα σχέδια της Επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simson για να προφυλαχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα.

Το σώμα, αναμένεται επίσης να εγκρίνει νέους κανόνες στο πλαίσιο του «Fit for 55», για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και συγκεκριμένα, για τη χρήση γης και τη δασοκομία, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την μεταρρύθμιση του αποθεματικού για τη σταθερότητα της αγοράς.

Τη Δευτέρα, θα συζητηθούν τα Σχέδια για την αύξηση του ρυθμού ανακαινίσεων και για την μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, και θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τρίτη.

Οι Ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν και την εφαρμογή των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου από το 2020, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης συμφωνίας “Windsor Framework”.

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας, οι Eυρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό των εκτεταμένων διαδηλώσεων στο Ισραήλ σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τις εξουσίες του δικαστικού σώματος, και, μαζί με  τον Josep Borrell θα συζητήσουν την επόμενη μέρα των διαμαρτυριών που ξέσπασαν στη Γεωργία σχετικά με τον νέο νόμο περί «ξένων πρακτόρων».

Θα θέσουν επίσης, σε ψηφοφορία την Τέταρτη δυο απολογιστικές εκθέσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μεγάλο ενδιαφέρον για το αυριανό εργαστήρι ενέργειας – Παρούσες οι μεγάλες εταιρείες

Ως το πρώτο σημαντικό ορόσημο για τη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν την ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και...

Σε αργία ο ιερέας που οργάνωσε την κερκίδα της Ομόνοιας

Ποινή επέβαλε η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής στον πάτερ ο οποίος οργάνωνε την κερκίδα της Ομόνοιας στον τελικό κυπέλλου με την ΑΕΛ, μετά...

ΔΗΣΥ – Θα θέσει σε λειτουργία το «Shadow cabinet»

Μετά την Αμμόχωστο και την Πάφο σειρά στα Επαρχιακά Συνέδρια του Δημοκρατικού Συναγερμού πήρε σήμερα η Λάρνακα με την Πρόεδρο κ. Αννίτα Δημητρίου να...

Η φιέστα του Άρη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος (βίντεο)

Ο Άρης Λεμεσού πανηγυρίζει από την περασμένη Κυριακή την κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας στην ιστορία του. Σήμερα από τις 17:00 πραγματοποιείται στο...

Ελλάδα: Ορκίστηκε η Βουλή των εκλογών της 21ης Μαΐου και αύριο διαλύεται

Ορκίστηκε, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023. Αύριο ωστόσο, μετά την εκλογή...

Εκλογές στην Τουρκία: Στην εξουσία ακόμα πέντε χρόνια ο Ερντογάν – Νίκη με 52.12%

Καθαρή νίκη και επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των τουρκικών προεδρικών εκλογών και ενώ η ενσωμάτωση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW