19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:41

Κρεμλίνο: Υπάρχουν στοιχεία για την ανάμειξη της Βρετανίας στις επιθέσεις των Nord Stream

Το Κρεμλίνο εξετάζει ποια «περαιτέρω βήματα» θα λάβει μετά τον ισχυρισμό του ότι η Βρετανία είναι υπεύθυνη για μια επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το βρετανικό ναυτικό για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανήλθε στο θέμα την Τρίτη. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί κατεύθυναν και συντόνιζαν την επίθεση», είπε. «Υπάρχουν στοιχεία ότι η Βρετανία εμπλέκεται στη δολιοφθορά, σε μια τρομοκρατική επίθεση σε ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές, όχι μόνο ρωσικές, αλλά διεθνείς».

Παρά τις κατηγορίες, το Κρεμλίνο δεν έχει παράσχει στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι η Βρετανία ήταν πίσω από τις επιθέσεις.

Το Λονδίνο από την πλευρά του έχει απαντήσει στις κατηγορίες της Μόσχας λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της είναι ψευδείς και έχουν σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή από τις ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο είπε επίσης ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την επισκευή των ρωσικών αγωγών.

Ανοιχτή η πόρτα για νέα κύματα επιστράτευσης;

Αναφερόμενος έπειτα στη μερική επιστράτευση, ο Πεσκόφ είπε δεν χρειάζεται προεδρικό διάταγμα για να επισημοποιηθεί η ολοκλήρωσή της.

Η μερική επιστράτευση ανακοινώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα να κληθούν 300.000 άτομα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό της Ρωσίας καθώς χιλιάδες κατευθύνθηκαν προς χώρες όπως η Γεωργία, η Αρμενία και το Καζακστάν, για να αποφύγουν την στράτευση.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, έχει στρατολογήσει ήδη τους 300.000 έφεδρους που και δεν απαιτούνται άλλοι. Επομένως ολοκληρώνεται η μερική επιστράτευση. Ωστόσο, η άρνηση του Κρεμλίνου να εκδώσει επίσημο διάταγμα που τερματίζει την κινητοποίηση ενδέχεται να αυξήσει την ανησυχία των Ρώσων ότι η επιστράτευση θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα συνεννοηθεί με νομικούς εμπειρογνώμονες για να δει εάν ήταν απαραίτητο ένα νέο προεδρικό διάταγμα. «Δεν χρειάζεται διάταγμα», απάντησε την Τρίτη ο Πεσκόφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!