Αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν συγχαρεί τον Τζον Μπάιντεν για την νίκη του στις αμερικανικές εκλογές. Κάποιοι πιο συγκρατημένοι περίμεναν λίγο, και κάποιοι άλλοι ασπάστηκαν τις κατηγορίες Ντόναλτ Τραμπ περί νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος.
Οι αρνητές του Μπάιντεν στην Ευρώπη όμως ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες των Βρυξελλών να αναθερμάνουν τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, έπειτα μάλιστα από τις έντονες τριβές που καλλιεργήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών επί προεδρίας Τραμ.
Η ύπαρξή τους υπογραμμίζει επίσης το πως η πολιτική του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβιώσει περισσότερο καιρό από τον ίδιο τον Τραμπ συσπειρώνοντας αυτές τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη, ειδικά μετά την κρίση του κορωνοϊού που επιφέρει φτώχεια και θυμό από τους πολίτες, υπογραμμίζουν οι Financial Times.
Αν κάτι υποδεικνύουν οι αμερικανικές εκλογές είναι ότι ο τραμπισμός είναι το ίδιο ζωντανός στις ΗΠΑ όσο και σε εμάς, σχολιάζει η Νάταλι Τότσι, στέλεχος του πιο think tank εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας Instituto di Affari Internazionali (IAI) και σύμβουλος του Ζοζέπ Μπορέλ. Η μόνη εγγύηση που έχουμε ότι δεν θα σημειώσουν ξανά άνοδο είναι να αντιμετωπίσουμε τις αδικίες και τις ανισότητες που η πανδημία επιδεινώνει, συνεχίζει.
Η ανακούφιση από την εκλογή του Μπάιντεν είναι ηχηρή για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δεν είναι μυστικό ούτε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα πράγματα είχαν γίνει περίπλοκα στις σχέσεις μας, σημείωσε ο κ. Μπορέλ μιλώντας μέσα στην εβδομάδα για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. «Σημαδεύτηκαν από πολλές πολιτικές διαφωνίες», έγραψε επίσης σε blog. «Και είδαμε ακόμη και κάποιες από τις αρχές που θεωρούσαμε ως θεμέλιο της διατλαντικής εταιρικής σχέσης να διαβρώνονται, και μερικές φορές ακόμη και να χάνουν την ουσία τους», συνέχισε.
Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ έχει όμως υπογραμμίσει τις έντονες αποκλίσεις τόσο μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσο και εντός αυτών. Από την μία υπήρχαν τα συγχαρητήρια που έσπευσαν να δώσουν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη του Μπάιντεν από τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα ως νικητή των εκλογών και επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, και από την άλλη υπήρχε η σιωπή σε άλλα μέρη της Ευρώπης ή οι βολές περί νοθείας.
Στη Σλοβενία, η οποία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου 2021, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα βάστηκε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ ως νικητή των εκλογών και ενώ ήταν σε εξέλιξη ακόμα η εκλογική αναμέτρηση. Ήταν η πρώτη αντίδραση Ευρωπαίου πρωθυπουργού και έκανε λόγο για καθυστερήσεις και περιστατικά διαμάχης. Ακόμα και όταν πια έγινε ξεκάθαρο ότι νικητής των εκλογών είναι ο Μπάιντεν, ο Γιάνσα αντί να αναδιπλώσει, υποστήριξε θεωρίες συνωμοσίας για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Να σημειωθεί ότι ο Σλοβένος πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα συγχαρεί τον Μπάιντεν υποστηρίζοντας ότι θα περιμένει μέχρις ότου επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.
Μια ακόμα περίεργη αντίδραση ήρθε αυτή τη φορά από την Εσθονία, το κράτος της Βαλτικής που βλέπει θετικά τις ΗΠΑ όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας και έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τους κινδύνους που μπορεί να σημαίνει η γειτονική της Ρωσία.
Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές, πατέρας και γιος, Μαρτ και Μάρτιν Χέλμε (υπουργός Εσωτερικών και υπουργός Οικονομικών, αντίστοιχα), χαρακτήρισαν τον Μπάιντεν «διεφθαρμένο» και υποστήριξαν ότι οι εκλογές νοθεύτηκαν.
Ο Μαρτ Χέλμε παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από έντονες κριτικές που άσκησαν εναντίον διάφορες πολιτικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου και του πρωθυπουργού της Εσθονίας. Ο γιος του όμως παρέμεινε, γεγονός που ερμηνεύθηκε από την αντιπολίτευση ως υποστήριξη των απόψεών του από τον πρωθυπουργό της χώρας Γιούρι Ράτας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται δέκα χρόνια στην εξουσία και έχει ενοποιήσει τον έλεγχο των θεσμών της χώρας, έχει κάνει ξεκάθαρη την προτίμησή του απέναντι στο πρόσωπο του Τραμπ. Έχει μάλιστα δηλώσει ότι η χώρα του δεν έχει plan b σε περίπτωση ήττας του Τραμπ.
Στην γειτονική μας Ιταλία, από την άλλη, ο ηγέτης του εθνικιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος η Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος εμφανίστηκε δημόσια φορώντας μάσκα «Trump 2020», αρχικά υποστήριξε τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος. Όσο όμως γινόταν σαφής η ήττα του, ο Σαλβίνι άλλαζε στάση καταλήγοντας τελικά να δηλώνει πως «οι ψηφοφόροι έχουν πάντα δίκιο».
Στη Γαλλία όπου στην εθνικιστική πτέρυγα δεσπόζει το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, το Εθνικό Μέτωπο, η ακροδεξιά ηγέτης δήλωσε την περασμένη Τετάρτη πως είναι «από αυτούς που δεν συγχαίρουν τον μελλοντικό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή δεν θεωρώ ότι το παιχνίδι τελείωσε μέχρι να ολοκληρωθούν όλες η διαδικασίες», προσθέτοντας μάλιστα ότι θα περιμένει να δει τι θα πει η αμερικανική δικαιοσύνη.
Πηγή: naftemporiki.gr