15.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Νοέμβριος 2024 | 14:07

Η FIFA σε ρόλο διαμεσολαβητή στις σχέσεις Ισραήλ-Ινδονησίας ενόψει του Mundialito

Πυρετός επικρατεί στους διαδρόμους του ισραηλινούς Υπουργείου Εξωτερικών, στην προσπάθειά του να ανευρεθεί η κατάλληλη γραφειοκρατική οδός, που θα επιτρέψει σε όσους πολίτες της χώρας θα επιθυμήσουν να ταξιδέψουν τον ερχόμενο Μάιο στην Ινδονησία. Αφορμή αποτελεί το φετινό Mundialito, δηλαδή το διεθνές πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των εθνικών ομάδων νέων, με παίκτες ηλικίας έως 20 ετών. Το Mundialito θα διεξαχθεί στην Ινδονησία, η τελετή έναρξης ορίσθηκε για τις 20 Μαΐου και μεταξύ των ομάδων που θα λάβουν μέρος περιλαμβάνεται η εθνική ομάδα νέων του Ισραήλ.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η Ινδονησία δεν έχει αναγνωρίσει διπλωματικά το Ισραήλ. Πέραν αυτού όμως, η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο. Η τοπική γνώμη δείχνει μεγάλη ευαισθησία στην έκβαση του Παλαιστινιακού και συχνά διοργανώνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του Ισραήλ, οποτεδήποτε σημειώνονται ταραχές στο Τέμενος Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ, στην Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την άλλη πλευρά, το Mundialito είναι ένα διεθνές αθλητικό γεγονός που διοργανώνεται από την FIFA, ο κανονισμός της οποίας ορίζει ότι οι φίλαθλοι όλων ανεξαρτήτως των χωρών του κόσμου θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ανεξαρτήτως της χώρας που έχει αναλάβει να τους φιλοξενήσει. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του πρόσφατου διεθνούς πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που φιλοξένησε το Κατάρ. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσο το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η διοργανώτρια FIFA, η οποία μεσολάβησε και εν τέλει κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση του Κατάρ να παραχωρήσει ειδική βίζα στους ισραηλινούς φιλάθλους, που επιθυμούσαν να μεταβούν στη χώρα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Η διευθέτηση που επετεύχθη με το Κατάρ, ικανοποίησε πλήρως την ισραηλινή πλευρά. Όχι μόνο επετράπη στους ισραηλινούς πολίτες να εισέλθουν στη χώρα, αλλά επιπλέον το Ισραήλ έλαβε την καταρινή συγκατάθεση να λειτουργήσει προσωρινά διπλωματική αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα, Ντόχα, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να προσφερθούν προξενικές υπηρεσίες στους ισραηλινούς πολίτες, που θα βρίσκονταν στο Κατάρ κατά την διάρκεια του Mundial. Επίσης, το Κατάρ επέτρεψε στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση ΚΑΝ να λειτουργήσει επί τόπου δικό της τηλεοπτικό στούντιο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στις κερκίδες του κεντρικού σταδίου, προκειμένου να μεταδίδει ζωντανά τους αγώνες, με τους δικούς της αθλητικογράφους που ταξίδεψαν στο Κατάρ ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.

Έτσι, το πρόσφατο Mundial που έγινε στο Κατάρ, ενισχύει ποικιλοτρόπως τα επιχειρήματα που προβάλλει το Ισραήλ αυτόν τον καιρό, τόσο προς τους διοργανωτές της FIFA, όσο και προς τις αρχές της Ινδονησίας, υπολογίζοντας ότι δύσκολα θα αρνηθούν τις διευκολύνσεις που θα τους ζητηθούν.

Από την άλλη πλευρά όμως, το ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ανά τακτά διαστήματα ανακοινώνει ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες της χώρας περί του βαθμού επικινδυνότητας που σχετίζεται με την μετάβασή τους σε χώρες του εξωτερικού, κατατάσσει την Ινδονησία στην κατηγορία των επικίνδυνων προορισμών. Πέρα από τα φιλοαραβικά αισθήματα της συγκεκριμένης χώρας, στην Ινδονησία δρουν πλείστες ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις σε διάφορες επαρχίες της, οι οποίες κατά καιρούς προβάλουν δυναμικά την ιδεολογική τους ατζέντα, πραγματοποιώντας ένοπλες επιχειρήσεις κατά των κρατικών ενόπλων δυνάμεων – ένα δεδομένο που, τόσο το Ισραήλ, όσο και η Κυβέρνηση της Ινδονησίας καλούνται να λάβουν σοβαρά υπ’όψιν.

Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι πως η Ινδονησία διεκδικεί να φιλοξενήσει το Mundial του 2034. Αυτό σημαίνει ότι,  εάν η FIFA αποφασίσει να πιέσει τις ινδονησιακές αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κατάρ, υπολογίζεται ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα και να επιτραπεί στους ισραηλινούς πολίτες να μεταβούν σε μία ακόμα «απαγορευμένη» χώρα. Άλλωστε, η Ινδονησία δεν μπορεί να αγνοήσει το δεδομένο ότι, θα πρέπει ούτως ή άλλως να φιλοξενήσει του παίκτες της ισραηλινής ομάδας νέων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Προς το παρόν τουλάχιστον, οι καθαρά γραφειοκρατικές διαδικασίες ενόψει της έναρξης του Mundialito βαίνουν κανονικά. Η εθνική νέων του Ισραήλ πρόκειται να κληρωθεί στον προκριματικό όμιλο που θα διαγωνιστεί στο Μπαλί, έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ινδονησίας.  Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει εάν στον ίδιο όμιλο θα κληρωθούν οι ομάδες του Ιράκ ή της διοργανώτριας Ινδονησίας – οι μοναδικές δύο χώρες του πρωταθλήματος που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Άγνωστο επίσης παραμένει τι θα συμβεί εάν στα επόμενα στάδια του πρωταθλήματος η ομάδα του Ισραήλ θα χρειαστεί να αναμετρηθεί με μία από τις δύο αυτές ομάδες.

Ισραήλ-Ινδονησία: Από το Mundialito προς μία νέα «Συμφωνία του Αβραάμ»;

Η Ινδονησία πρωτοστάτησε στα πρώτα βήματα του Κινήματος των Αδεσμεύτων, φιλοξενώντας τον Απρίλιο του 1955 την Διάσκεψη της Μπαντούνγκ. Η αντιαποικιακή ρητορική της πολιτικής της ηγεσίας έθεσε στο στόχαστρό της τον ιμπεριαλισμό της Δύσης, στον οποίον κατέτασσε και την ισραηλινή πολιτική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι σχέσεις Ισραήλ-Ινδονησίας να χαρακτηρίζονται παραδοσιακά προβληματικές. Έτσι, από το 1948 και μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της Τζακάρτα δεν αναγνωρίζει διπλωματικά το Ισραήλ.

Παρ’ όλα αυτά, μεταξύ Ισραήλ και Ινδονησίας, με την πάροδο των δεκαετιών, ανεπίσημα διατηρούνται εμπορικές σχέσεις. Μάλιστα, από το 2009 εδρεύει στο Τελ Αβίβ το Εμπορικό Επιμελητήριο Ισραήλ-Ινδονησίας, ο μόνος επίσημος φορέας που φέρνει σε επαφή επιχειρηματίες των δύο χωρών. Έκτοτε, παρότι επίσημες διπλωματικές σχέσεις δεν υπάρχουν, ωστόσο βρέθηκε τρόπος οι ινδονησιακές αρχές να χορηγούν ομαδικές βίζες σε όσους λιγοστούς ισραηλινούς επιχειρηματίες μεταβαίνουν στην μακρινή αυτή χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μάλιστα, η Ινδονησία χορηγεί ατομικές βίζες εισόδου σε μεμονωμένους ισραηλινούς επιχειρηματίες, για περιορισμένη χρονική διάρκεια και κατόπιν υποβολής ειδικά αιτιολογημένης αίτησης.

Μετά την υπογραφή των «Συμφωνιών του Αβραάμ» και την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και πολύ πρόσφατα με το Τσαντ, το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ-Ινδονησίας φαίνεται πως συζητείται τους τελευταίους δέκα μήνες. Ισραηλινά δημοσιεύματα του 2022 ανέφεραν ακροθιγώς ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε τεθεί κατά τη διάρκεια επαφών της προηγούμενης Κυβέρνησης υπό τους Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ σε κατ’ ιδίαν επαφές τους με αξιωματούχους του Στέητ Ντηπάρτμεντ. Όμως, οποτεδήποτε δημοσιεύονταν σχετικές πληροφορίες εν είδει διαρροής στον διεθνή και ισραηλινό Τύπο, ακολουθούσε πάντοτε η επίσημη διάψευση της Κυβέρνησης της Ινδονησίας.

Πάντως, η ημερομηνία της τελετής έναρξης του Mundialito πλησιάζει και αργά ή γρήγορα, η Ινδονησία θα κληθεί να αποδεχθεί ή να αρνηθεί να εφαρμόσει τις διευκολύνσεις που ήδη της ζητά η FIFA σε σχέση με την χορήγηση βίζας εισόδου στους ισραηλινούς υπηκόους. Με αυτήν την αφορμή, πολλά άλλα μπορεί να ακολουθήσουν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Αυτό τουλάχιστον ελπίζει η ισραηλινή διπλωματία, μιας και το ζήτημα της διεύρυνσης του κύκλου των χωρών που θα συμμετέχουν στο γράμμα και στο πνεύμα των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ» αναφέρεται ολοένα και περισσότερο στις επίσημες κοινές δηλώσεις Ισραηλινών και Αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή, κατά την τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συζητήθηκε ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο μιας τέτοιου είδους διεύρυνσης – σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΠτΔ για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, όταν όλα είναι στη θέση τους η Κύπρος να γίνει μέλος

Συζητούμε με τις ΗΠΑ σε τρία επίπεδα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να...

Αντίδραση Τουρκικού ΥΠΑΜ: «Όχι» στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

«Όχι» στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ λέει η Τουρκία, χαρακτηρίζοντας με τέτοια εξέλιξη απαράδεκτη. Πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ανέφεραν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο...

Ισπανία: Άλμα του πληθωρισμού, η μεγαλύτερη άνοδος από τον Αύγουστο

Tη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο έκανε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, αν και η επιτάχυνση οφείλεται στις επιδράσεις της βάσης και είναι απίθανο να...

Τη λειτουργία Τεχνικού Γυμνασίου εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Προχωρούμε στη λειτουργία Τεχνικού Γυμνασίου στα πρότυπα του Αθλητικού και του Μουσικού Γυμνασίου», δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας...

Pink Thursday από τη Wizz Air: 15% Έκπτωση σε Επιλεγμένες Πτήσεις και Συνδρομές WIZZ Discount Club

Η Wizz Air, η πιο περιβαλλοντικά  βιώσιμη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, φέρνει την αίσθηση της Black Friday νωρίτερα με την αποκλειστική προσφορά "Pink Thursday"....

«Όταν γυρίζαμε τον τεντιμπόη, ο κόσμος με έφτυνε και με βάραγε» – Θλίψη για τον θάνατο του Θανάση Παπαδόπουλου

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του ηθοποιού του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, Θανάση Παπαδόπουλου, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Αν και είχε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!