15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 10:07

Η Γερμανία αποφασίζει: Ποιος θα διαδεχθεί τη Μέρκελ

Ποιος θα αναλάβει την εξουσία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την μακροχρόνια καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν σήμερα οι περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Γερμανοί άνω των 18 ετών που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται να  προσέλθουν στις κάλπες.

Οι δρόμοι του Βερολίνου φιλοξενούν επίσης τον ετήσιο μαραθώνιο, αλλά ο μεγαλύτερος αγώνας πραγματοποιείται στο εύρος ολόκληρης της χώρας, αναφέρει το BBC.

Προσπαθώντας να δώσει στους Συντηρητικούς της μια ώθηση της τελευταίας στιγμής, η απερχόμενη καγκελάριοςσυμμετείχε το Σάββατο στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Άρμιν Λάσετ.

Οι τελικές δημοσκοπήσεις δείχνουν απίθανη μια νίκη των Χριστιανοδημοκρατών. Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ωστόσο,  θα έρθει όταν τελειώσει η διαδικασία στις 18:00 (16:00 GMT) την Κυριακή.

Αυτές οι απρόβλεπτες εκλογές «παίζονταν ακόμα» μέχρι που η Μέρκελ μπήκε στη μάχη το Σάββατο για να ενισχύσει την υποστήριξη στον υποψήφιο του κόμματός της.  «Έχει πραγματικά σημασία ποιος είναι στην εξουσία», προειδοποίησε επανειλημμένα τους ψηφοφόρους. Το μήνυμά της ήταν ότι η Γερμανία χρειάζεται σταθερότητα και η νεολαία της ένα μέλλον, και ο Λάσετ είναι ο άνθρωπος που θα τα εξασφαλίσει.

Όλα παίζονται

Υπάρχουν πολλοί αβέβαια παράγοντες σχετικά με αυτές τις εκλογές. Στην προεκλογική περίοδο, περισσότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων δεν ήταν σίγουροι ποιον θα ψηφίσουν. Παρόλα αυτά, αριθμός- ρεκόρ έχει ήδη ψηφίσει.

Για μήνες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορετικά αποτελέσμαρα. Το συντηρητικό CDU και το βαυαρικό αδελφό κόμμα του ηγήθηκαν αρχικά. Έπειτα οι Πράσινοι βγήκαν μπροστά, αλλά στη συνέχεια ήρθε μια έξαρση υποστήριξης για τους Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Όλαφ Σολτς.

Από τους τρεις υποψήφιους που διεκδικούν για το ρόλο του καγκελαρίου, ο Σολτς φαίνεται να έχει κερδίσει περισσότερο τους ψηφοφόρους. Ως μέλος της κυβέρνησης της Μέρκελ, ήταν ευκολότερο για τον ίδιο παρά για τον συντηρητικό αντίπαλό του να θεωρηθεί ως η συνέχεια της Μέρκελ.

Ακόμη και αν κερδίσει όμως πιθανότατα θα χρειαστεί την υποστήριξη άλλων δύο άλλων για να σχηματίσει συνασπισμό.

«Ο πιο σημαντικός συνασπισμός για μένα είναι με τους ψηφοφόρους, γιατί όσο πιο δυνατό κάνουν το SPD, τόσο πιο εύκολο θα είναι να σχηματίσω κυβέρνηση», έχει πει ο ίδιος.

Η κλιματική κρίση είναι το κλειδί

Για τους Πράσινους αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή τους. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ζήτημα για τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Το κόμμα μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο μία φορά πάνω από 10% σε ομοσπονδιακές εκλογές.

Η υποψήφιά τους για την κορυφαία θέση, Αναλένα Μπέρμποκ, έχασε ωστόσο την υποστήριξη των ψηφοφόρων το καλοκαίρι, παρά τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησαν τουλάχιστον 190 ανθρώπους νεκρούς.

Με βάση το τυχαίο δείγμα ανθρώπων στην πλατεία Alexanderplatz του Βερολίνου το Σάββατο, παρόλο που η κλιματική αλλαγή είναι η υψηλότερη προτεραιότητά τους, πιστεύουν ότι και τα άλλα κόμματα είναι αρκετά ικανά να την αντιμετωπίσουν.

Ο συντηρητικός Άρμιν Λάσετ είπε στους ψηφοφόρους το Σάββατο ότι ήρθε η ώρα να επιταχυνθεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: «Είμαστε πολύ αργοί στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά.

Το φιλελεύθερο FDP μπορεί να διαφωνεί με τους Πράσινους σε πολλά, όμως όσον αφορά την κλιματική αλλαγή προσελκύουν και τους νέους ψηφοφόρους. Και τα δύο κόμματα έχουν πολλές πιθανότητες να είναι στην κυβέρνηση.

«Η επόμενη κυβέρνηση είναι η τελευταία που μπορεί να έχει ακόμα ενεργή επιρροή στην κλιματική κρίση», προειδοποίησε η Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης, οπότε οι Πράσινοι έπρεπε να συμμετάσχουν σε αυτήν, είπε.

Πότε θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα

Ακόμα κι αν αναδειχθεί ξεκάθαρος νικητής την Κυριακή το βράδυ, οι Γερμανοί δεν θα γνωρίζουν τη σύνθεση της κυβέρνησής τους για αρκετό καιρό.

Το κόμμα που θα έχει κερδίσει χρειάζεται να σχηματίσει συνασπισμό και φαίνεται ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα επανάληψης του μεγάλου συνασπισμού των δύο κομμάτων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Γερμανοί μιλούν για συνασπισμούς «Φανάρι», «Τζαμάικα» ή «Κένυα», ανάλογα με τα διαφορετικά χρώματα των δυνητικά εμπλεκόμενων μερών.

Και μέχρι να σχηματιστεί συνασπισμός, η Άνγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να πάει πουθενά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!