18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 19:18

ΗΠΑ: Το σχέδιο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Την πρώτη ημέρα του στην εξουσία, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε τις λεπτομέρειες του σαρωτικού του σχεδίου για την καταπολέμηση της πανδημίας, ανακοινώνοντας 10 εκτελεστικές εντολές- διατάγματα, κοτευθύνοντας τους αρμόδιους οργανισμούς να απαιτήσουν από τις αμερικανικές εταιρείες να κατασκευάζουν μάσκες N95, εργαστηριακό εξοπλισμό, και δείγματα επιχρίσματος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Το σχέδιο του προέδρου δίνει έμφαση στην επιτάχυνση των δοκιμών για τον ιό, στην επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών και στην παροχή περισσότερης χρηματοδότησης και κατεύθυνσης σε κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους στις προσπάθειές τους να ανταποκριθούν στην πανδημία. Ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με το αμερικανικό κοινό. Επικεντρώνεται επίσης στον εμβολιασμό περισσότερων ατόμων, στο άνοιγμα με ασφάλεια σχολείων, επιχειρήσεων και ταξιδιών, καθώς και στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

«Η χειρότερη υγειονομική κρίση εδώ και 100 χρόνια»

«Η Εθνική Στρατηγική παρέχει έναν χάρτη πορείας για να καθοδηγήσει την Αμερική έξω από τη χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας σε έναν αιώνα», λέει το σχέδιο. «Η Αμερική ανέκαθεν ανέκαθεν μπορούσε να φέρει εις πέρας την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και θα το κάνουμε τώρα».

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια κρίσιμη στιγμή στην πανδημία, λένε πολλοί επιδημιολόγοι και αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ. Σχεδόν 3.000 Αμερικανοί πεθαίνουν καθημερινά από την Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, και πρόσφατα ανακαλυφθέντα, πιο μολυσματικά στελέχη του ιού δημιουργούν βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σχέδιο 23 σελίδων που κυκλοφόρησε την Πέμπτη επεκτείνεται σε πρωτοβουλίες που περιγράφονται την περασμένη εβδομάδα και ερευνά τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο ο κ. Μπάιντεν σχεδιάζει να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία και να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει.

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του ως 46ου προέδρου την Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε περισσότερες από δώδεκα εκτελεστικές διαταγές στο Οβάλ Γραφείο, συμπεριλαμβανομένης μιας που απαιτούσε μάσκες για τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους. Σχεδιάζει επίσης να απαιτήσει μάσκες στις δημόσιες συγκοινωνίες και αρνητικό τεστ Covid-19 για όποιον εισέρχεται στη χώρα από το εξωτερικό.

Ο κ. Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει επίσης τις εκτελεστικές του εξουσίες για να κατευθύνει τους αξιωματούχος να χρησιμοποιήσουν τον αμυντικό νόμο παραγωγής για να υποχρεώσει τις εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις προμήθειες παραγωγής που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει προστατευτικό εξοπλισμό όπως μάσκες, προμήθειες που απαιτούνται για τη χορήγηση εμβολίων και δοκιμές, λέει το σχέδιο. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε επίσης το DPA (Defense Production Act), τον νόμο δηλαδή για την αμυντική παραγωγή, να κατασκευάσει ιατρικούς αναπνευστήρες και άλλες προμήθειες σε αρκετές περιπτώσεις στο πλαίσιο της απάντησής της στην πανδημία.

Το διάταγμα, που ονομάζεται «Μια βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού της δημόσιας υγείας», θα «κατευθύνει επίσης την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής ανθεκτικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού σε σχέση με την πανδημία» σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής κρίσιμων προμηθειών.

«Είναι καιρός να διορθώσουμε τα προβλήματα έλλειψης εφοδιασμού από την Αμερική για την COVID», λέει το σχέδιο του Μπάιντεν.

Περαιτέρω χρηματοδότηση για τον εμβολιασμό

Η διοίκηση θα επιδιώξει επίσης να επιταχύνει τη διάθεση εμβολίων Covid-19 παρέχοντας περισσότερη χρηματοδότηση σε τοπικούς και κρατικούς αξιωματούχους, δημιουργώντας περισσότερους χώρους εμβολιασμού και ξεκινώντας μια εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό και την ενημέρωση του κοινού. Το σχέδιο αναφέρει ότι η διοίκηση θα «αυξήσει το εργατικό δυναμικό υγειονομικής περίθαλψης για να υποστηρίξει την προσπάθεια εμβολιασμού», η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραίτηση από ορισμένες απαιτήσεις αδειοδότησης, για παράδειγμα.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε προηγουμένως ότι η διοίκησή του θα στοχεύσει στη χορήγηση 100 εκατομμυρίων εμβολίων κατά τις πρώτες 100 ημέρες. Ο Τζεφ Ζάιεντς, συντονιστής του κ. Μπάιντεν για την απάντηση των ΗΠΑ απέναντι στην Covid-19, είπε σε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

«Αισθανόμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στα σχέδιά μας σε 100 ημέρες», δήλωσε. «Αλλά αυτή είναι πραγματικά η αρχή της κατάστασης που πρέπει να είμαστε. Πρέπει να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον πληθυσμό των ΗΠΑ για να αφήσουμε πίσω μας αυτήν την πανδημία, αλλά δεν έχουμε την υποδομή».

Ο Μπάιντεν θα κατευθύνει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης να δημιουργήσει 100 «κοινοτικά κέντρα εμβολιασμού» τον επόμενο μήνα ως μέρος αυτής της προσπάθειας. Παρόμοια με τη διοίκηση του Trump, το σχέδιο του Μπάιντεν θα ενθαρρύνει επίσης τα κράτη να κινηθούν γρήγορα για να επεκτείνουν τις ομάδες που είναι επιλέξιμες να λάβουν το εμβόλιο.

Και προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην απάντηση της κυβέρνησης, ο Λευκός Οίκος θα ιδρύσει ένα «Γραφείο απάντησης COVID-19», επιφορτισμένο με το συντονισμό της πανδημικής αντίδρασης μεταξύ των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και την καθιέρωση σαφών γραμμών επικοινωνίας προς τους τοπικούς αξιωματούχους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διεξάγει επίσης τακτικές, καθοδηγούμενες από ειδικούς ενημερώσεις, λέει το σχέδιο.

Ακόμα και καθώς η προσπάθεια εμβολιασμού επιταχύνεται, το σχέδιο απαιτεί συνεχή έρευνα σχετικά με θεραπείες για την Covid-19, ειδικά αντιικά όπως το remdesivir που παράγεται από την Gilead. Μέσω μιας εκτελεστικής εντολής που ονομάζεται «Βελτίωση και επέκταση της πρόσβασης στη φροντίδα και τη θεραπεία για το COVID-19», ο κ. Μπάιντεν θα δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων που δίνει έμφαση στην ποικιλομορφία στις κλινικές δοκιμές.

Έμφαση στα αποτελεσματικά τεστ

Εκτός από τα νέα φάρμακα, το σχέδιο δίνει έμφαση σε περισσότερα τεστ. Ο πρόεδρος θα δημιουργήσει μια νέα επιτροπή για τα τεστ της πανδημίας για να ανακαλύψει νέα είδη αποτελεσματικών και γρήγορων δοκιμών και να τις κλιμακώσει γρήγορα.

«Για να ελέγξει την πανδημία COVID-19 και να ανοίξει ξανά με ασφάλεια σχολεία και επιχειρήσεις, η Αμερική πρέπει να καθιερώσει ευρείες δοκιμές για τον κορωνοϊό», λέει το σχέδιο.

Η ασφαλής επανέναρξη σχολείων και επιχειρήσεων αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου. Κατευθύνει το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών να συλλέξει δεδομένα σχετικά με το άνοιγμα του σχολείου και τη διάδοση της Covid-19, επιτρέποντας περισσότερη επιστημονική έρευνα σχετικά με τον κίνδυνο να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία.

Το νέο σχέδιο καλεί επίσης τη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο, καθορίζοντας σαφείς οδηγίες στους εργοδότες για ασφαλείς πρακτικές στο χώρο εργασίας και επιβολή.

Ο κ. Μπάιντεν θα ιδρύσει μια «Ειδική Ομάδα Υγείας COVID-19» για να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια, οι θεραπείες, οι μάσκες και άλλοι πόροι θα φτάσουν σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων που έχουν πληγεί περισσότερο και έχουν υποστεί δυσανάλογα υψηλά ποσοστά θανάτου στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο δεν προβλέπει εκτιμώμενο κόστος, αλλά η διοίκηση πρότεινε το πακέτο διάσωσης για τον κορωνοϊό ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Η πρόταση, που ονομάζεται Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης, περιλαμβάνει 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατική και τοπική ενίσχυση, 170 δισεκατομμύρια δολάρια για σχολεία και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης K-12, 50 δισεκατομμύρια δολάρια για δοκιμές Covid-19 και 20 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολίων.

«Χρειαζόμαστε τα χρήματα από το Κογκρέσο για να χρηματοδοτήσουμε την εθνική στρατηγική», δήλωσε ο Ζάιεντς.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέσσερεις νόμους που αναθεωρούν εκλογικές διατάξεις για ΤΑ ψήφισε η Βουλή

Τέσσερεις νόμους που αναθεωρούν εκλογικές διατάξεις τον νομοθετικού πλαισίου της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ψήφισε η Ολομέλειας της Βουλής. Ο πρώτος νόμος αναθεωρεί τον περί...

Απαρέσκεια ΣΕΚ για τα μέτρα της κυβέρνησης – Δεν καλύπτουν τις ανάγκες

Τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβεια, δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, αναφέρει η ΣΕΚ, εκφράζοντας με ανακοίνωση την απαρέσκειά της....

Ελεγκτική: Χωρίς έλεγχο τα έσοδα Γενικού Λογιστηρίου

Τη μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις των εσόδων που εισπράττονται και εσόδων που πιστώνονται σε Κονδύλια εσόδων της από το Γενικό Λογιστήριο...

Αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός λέει ο Διοικητής ΚΤΚ (βίντεο)

Τα σημαντικά οφέλη που δημιουργεί ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, εξηγεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), Κωνσταντίνος Ηροδότου, στο δεύτερο από μία σειρά...

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο

Ανοδικά έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 0,65%, κλείνοντας στις 145,32 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίασε άνοδο...

Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμπόδιο στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η διαίρεση της Κύπρου συνεχίζει να εμποδίζει την πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα άτομα σε ολόκληρο το νησί, αναφέρεται στην ετήσια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!